Sestavine
Postopek
V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in v jamico zmešamo oba kvasa.
Mleko segrejemo in dolijemo k moki, premešamo s kvasom in pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajanemu kvasu dodamo lupino.
Penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor, rum, lupino pomaranče in olje.
Prilijemo k moki s kvasom.
Z mešalnikom gnetemo v gladko testo.
Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.
Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino.
Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.
Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da, ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov.
V olje jih dajemo tako, da je spodnji del krofa obrnjen navzgor. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.
S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado, ki smo ji dodali rum. Postopek ponovimo za vse ostale vzhajane krofe.
Stopimo čokoladno kuverturo. Pripravimo jo po navodilih na hrbtni strani zavitka. Ohlajene krofe z zgornjim delom pomočimo v čokoladno kuverturo. Ohladimo in povaljamo v kokosovo moko - kosmiče. Če s čokoladno kuverturo ne razpolagamo, stopimo jedilno čokolado nad paro z 1 jedilno žlico kokosovega masla.
Namig: namesto gladke moke lahko uporabimo tudi pirino belo moko ali moko za kvašeno testo. Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.
Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov ali kornetov z malinami. 🙂
Sestavine
Postopek
V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in v jamico zmešamo oba kvasa.
Mleko segrejemo in dolijemo k moki, premešamo s kvasom in pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajanemu kvasu dodamo lupino.
Penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor, rum, lupino pomaranče in olje.
Prilijemo k moki s kvasom.
Z mešalnikom gnetemo v gladko testo.
Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.
Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino.
Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.
Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da, ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov.
V olje jih dajemo tako, da je spodnji del krofa obrnjen navzgor. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.
S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado, ki smo ji dodali rum. Postopek ponovimo za vse ostale vzhajane krofe.
Stopimo čokoladno kuverturo. Pripravimo jo po navodilih na hrbtni strani zavitka. Ohlajene krofe z zgornjim delom pomočimo v čokoladno kuverturo. Ohladimo in povaljamo v kokosovo moko - kosmiče. Če s čokoladno kuverturo ne razpolagamo, stopimo jedilno čokolado nad paro z 1 jedilno žlico kokosovega masla.
Namig: namesto gladke moke lahko uporabimo tudi pirino belo moko ali moko za kvašeno testo. Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.
Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov ali kornetov z malinami. 🙂