Krofi iz pirine moke

Deli objavo:
  • 6.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    6.2K
    Delitev

Krofi iz pirine moke

Preračunaj sestavine4 Porcije
Čas priprave1 h 30 minSkupen čas2 h 30 min

Sestavine

za ca. 25 krofov
Kvašeno testo
 1 kg pirine gladke moke
 500 ml mleka
 150 ml olja
 8 rumenjakov
 5 jedilnih žlic sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 zavitka vanilijevega sladkorja z okusom ruma
 2 nastrgrani lupini pomaranč
 2 kocki svežega kvasa
 1 čajna žlička soli
 1 l olja za cvrtje (sončnično ali palmovo)
Polnilo
 marelična marmelada
 6 čajnih žličk ruma

Postopek

1

V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut. Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom. Zmešano dolijemo k moki in vzhajanemu kvasu. Premešamo in dobro zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

2

Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.

8. Pokrite pustimo vzhajati 1 uro

3

Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov. V olje jih dajemo tako, da je spodnji vzhajan del na vrhu. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.

10..odkrijemo in obrnemo ter pečemo ponovno 3 4 minute

4

S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig 1: Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.

Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov, kornetov z malinami ali snežnih kep s kakavom :).

Sestavine

za ca. 25 krofov
Kvašeno testo
 1 kg pirine gladke moke
 500 ml mleka
 150 ml olja
 8 rumenjakov
 5 jedilnih žlic sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 zavitka vanilijevega sladkorja z okusom ruma
 2 nastrgrani lupini pomaranč
 2 kocki svežega kvasa
 1 čajna žlička soli
 1 l olja za cvrtje (sončnično ali palmovo)
Polnilo
 marelična marmelada
 6 čajnih žličk ruma

Postopek

1

V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut. Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom. Zmešano dolijemo k moki in vzhajanemu kvasu. Premešamo in dobro zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

2

Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati 1 uro. Prostor naj ima temperaturo približno 22 stopinj, brez prepiha.

8. Pokrite pustimo vzhajati 1 uro

3

Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov. V olje jih dajemo tako, da je spodnji vzhajan del na vrhu. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.

10..odkrijemo in obrnemo ter pečemo ponovno 3 4 minute

4

S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig 1: Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.

Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov, kornetov z malinami ali snežnih kep s kakavom :).

Krofi iz pirine moke

Deli objavo:
  • 6.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    6.2K
    Delitev
error: Content is protected !!