
Sestavine
Postopek
Marelice očistimo, narežemo na koščke in jih zmeljemo. Postavimo na ogenj in dodamo po dolžini prerezan vanilijev strok, ki smo mu odstranili semena, ali dodamo vanilijev sladkor ter limonino lupino in sok. Premešamo in pustimo pokrito počivat 1 uro.
Dodamo sladkor, premešamo in na zmernem ognju kuhamo ob neprestanem mešanju cca. 3 ure Marelice nimajo dovolj pektina, zato jih je potrebno dalj časa kuhat. Teksturo marmelade preverimo tako, da je malo nalijemo na krožnik. Če želira, zaključimo s kuhanjem.
Opomba: Marmelada ne sme biti tekoča, temveč mora bit lepljiva in gosta. Če ni, podaljšajte kuhanje. Zato izberite zelo zrel sadež marelic. Lahko dodate želin, (jaz se temu izogibam) in si tako skrajšate čas kuhanja. Prav tako lahko zmanjšate količino sladkorja, vendar bo marmelada na koncu redkejša.
Napolnimo kozarce, dobro zatesnimo in pokrijemo s pokrovi. Pokrite kozarce ohladimo čez noč.
Namig: če želimo imet marelično marmelado tršo, podaljšamo kuhanje.
Sestavine
Postopek
Marelice očistimo, narežemo na koščke in jih zmeljemo. Postavimo na ogenj in dodamo po dolžini prerezan vanilijev strok, ki smo mu odstranili semena, ali dodamo vanilijev sladkor ter limonino lupino in sok. Premešamo in pustimo pokrito počivat 1 uro.
Dodamo sladkor, premešamo in na zmernem ognju kuhamo ob neprestanem mešanju cca. 3 ure Marelice nimajo dovolj pektina, zato jih je potrebno dalj časa kuhat. Teksturo marmelade preverimo tako, da je malo nalijemo na krožnik. Če želira, zaključimo s kuhanjem.
Opomba: Marmelada ne sme biti tekoča, temveč mora bit lepljiva in gosta. Če ni, podaljšajte kuhanje. Zato izberite zelo zrel sadež marelic. Lahko dodate želin, (jaz se temu izogibam) in si tako skrajšate čas kuhanja. Prav tako lahko zmanjšate količino sladkorja, vendar bo marmelada na koncu redkejša.
Napolnimo kozarce, dobro zatesnimo in pokrijemo s pokrovi. Pokrite kozarce ohladimo čez noč.
Namig: če želimo imet marelično marmelado tršo, podaljšamo kuhanje.