Domači pustni krofi


Domaci krofi
Preračunaj sestavine24 Porcij
Čas priprave1 h 30 min

Sestavine

za cca. 25 krofov
Testo
 1 kg gladke moke T500
 500 ml mleka
 50 ml olja
 8 rumenjakov
 5 jedilnih žlic sladkorja
 2 kocki svežega kvasa
 2 vanilijeva sladkorja z rumom
 1 jedilna žlica ruma
 1 pomaranča - lupina
 1 čajna žlička soli
Nadev
 1 čajna žlička ruma
Maščoba za cvrtje
 1 l sončničnega olja ali čista svinjska mast

Postopek

1

V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut.

3. Zmešamo moko s soljo in dolijemo v mleku raztopljen kvas

2

Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom, rum, olje in lupino pomaranče. Temeljito premešamo, dolijemo k moki z vzhajanim kvasom ter zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

3

Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati cca. 1 uro.

8. Pokrite pustimo vzhajati 1 uro

4

Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov. V olje jih dajemo tako, da je spodnji vzhajan del na vrhu oziroma zgornji vzhajan del obrnemo v olje. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.

10..odkrijemo in obrnemo ter pečemo ponovno 3 4 minute

5

S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig 1: namesto gladke moke lahko uporabimo tudi pirino belo moko ali moko za kvašeno testo. Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.

Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov ali https://stefkinedobrote.si/recepti/korneti-z-malinami/

12. Napolnimo jih z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu

Sestavine

za cca. 25 krofov
Testo
 1 kg gladke moke T500
 500 ml mleka
 50 ml olja
 8 rumenjakov
 5 jedilnih žlic sladkorja
 2 kocki svežega kvasa
 2 vanilijeva sladkorja z rumom
 1 jedilna žlica ruma
 1 pomaranča - lupina
 1 čajna žlička soli
Nadev
 1 čajna žlička ruma
Maščoba za cvrtje
 1 l sončničnega olja ali čista svinjska mast

Postopek

1

V posodo presejmo moko, dodamo sol, premešamo in naredimo jamico. V mleku raztopimo kvas in dolijemo k moki, premešamo in pustimo vzhajati 20 minut.

3. Zmešamo moko s soljo in dolijemo v mleku raztopljen kvas

2

Medtem penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, ki smo mu dodali še vanilijev sladkor z rumom, rum, olje in lupino pomaranče. Temeljito premešamo, dolijemo k moki z vzhajanim kvasom ter zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo in ga ne pustimo vzhajati.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

3

Pripravimo pult s krpo, ki smo jo predhodno pomokali z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici tehtamo testo, da bodo vsi krofi enaki. Teža kroglice naj bo približno 70 g. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo čim bolj gladke in jih polagamo na pomokano površino. Pripravljene krofe pokrijemo in pustimo pokrite vzhajati cca. 1 uro.

8. Pokrite pustimo vzhajati 1 uro

4

Med tem časom pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja v posodi naj bo za približno 4 prste visoko. S kuhalnico preverimo toploto olja tako, da ko potopimo ročaj lesene kuhalnice v olje, se okrog delajo mehurčki. Takrat je olje pripravljeno za cvrtje krofov. V olje jih dajemo tako, da je spodnji vzhajan del na vrhu oziroma zgornji vzhajan del obrnemo v olje. Pokrijemo in jih cvremo na eni strani 3 do 4 minute, jih obrnemo in nepokrite cvremo do konca enaki čas. Med cvrtjem preverite barvo krofa, ker je vse odvisno od tipa kuhalne površine.

10..odkrijemo in obrnemo ter pečemo ponovno 3 4 minute

5

S cedilko jih jemljemo iz olja in jih polagamo na površino, ki smo jo predhodno obložili s papirnatimi brisačami. Še tople napolnimo z marmelado. Postopek ponovimo enako za vse ostale vzhajane krofe. Hladne posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig 1: namesto gladke moke lahko uporabimo tudi pirino belo moko ali moko za kvašeno testo. Mešanje in gnetenje testa lahko prepustite kuhinjskemu robotu na stopnji številka 2 ali se poslužimo kruhomata. Vklopimo program za gnetenje in vzhajanje za količino 1 kg moke. Krofe lahko cvremo v cvrtniku na temperaturi 175 stopinj.

Namig 2: pri pripravi krofov vam bodo ostali beljaki. Da ne gredo v nič, jih lahko uporabite za izdelavo beljakovega kolača, beljakovih poljubčkov ali https://stefkinedobrote.si/recepti/korneti-z-malinami/

12. Napolnimo jih z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu


error: Vsebina je avtorsko zaščitena.
0
    0
    KOŠARICA
    Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
    knjizica receptov popup