Domači mešani kruh

Deli objavo:

Domaci mesan kruh
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 hSkupni čas2 h

Sestavine

Testo
 700 g pšenične bele moke T500
 300 g namenske pšenične črne moke
 600 ml tople vode - po potrebi več
 20 g soli
 1 kocka svežega kvasa
Ostalo
 ostra moka za delovno površino
 pekač s peki papirjem

Postopek

Kvasec
1

V skledo vsujemo moko premešano s soljo. Na sredini naredimo jamico. V posodi zmešamo s toplo vodo kvas in eno jedilno žlico moke. Prilijemo k moki in pustimo vzhajat 15 minut.

1 moka jamica kvas voda

2

Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Pripravljeno testo na delovni površini oblikujemo in pustimo vzhajati 30 minut.

2 zgnetemo

3

Delovno površino posujemo z ostro moko in testo ponovno pregnetemo. Z valjarjem ga nato narahlo razvaljamo.

4 razvaljamo

4

Zavijemo.

5 zavijemo

5

Preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. V pekaču ga pustimo vzhajati 30 minut.

7 vzhajamo

6

Pečemo v ogreti pečici prvih 10 minut na 200 stopinj in nato zvišamo temperaturo na 230 stopinj in pečemo še 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Na dno pekača postavimo lonček z vodo za bolj hrustljavo skorjico.

8 specemo

7

Pečenega ohladimo na rešetki.

Namig: Svežemu kruhu se odlično podata domača pašteta ali skutin namaz z drobnjakom.

Kategorija

Sestavine

Testo
 700 g pšenične bele moke T500
 300 g namenske pšenične črne moke
 600 ml tople vode - po potrebi več
 20 g soli
 1 kocka svežega kvasa
Ostalo
 ostra moka za delovno površino
 pekač s peki papirjem

Postopek

Kvasec
1

V skledo vsujemo moko premešano s soljo. Na sredini naredimo jamico. V posodi zmešamo s toplo vodo kvas in eno jedilno žlico moke. Prilijemo k moki in pustimo vzhajat 15 minut.

1 moka jamica kvas voda

2

Premešamo in zgnetemo v gladko testo. Pripravljeno testo na delovni površini oblikujemo in pustimo vzhajati 30 minut.

2 zgnetemo

3

Delovno površino posujemo z ostro moko in testo ponovno pregnetemo. Z valjarjem ga nato narahlo razvaljamo.

4 razvaljamo

4

Zavijemo.

5 zavijemo

5

Preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. V pekaču ga pustimo vzhajati 30 minut.

7 vzhajamo

6

Pečemo v ogreti pečici prvih 10 minut na 200 stopinj in nato zvišamo temperaturo na 230 stopinj in pečemo še 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Na dno pekača postavimo lonček z vodo za bolj hrustljavo skorjico.

8 specemo

7

Pečenega ohladimo na rešetki.

Namig: Svežemu kruhu se odlično podata domača pašteta ali skutin namaz z drobnjakom.

Domači mešani kruh

Deli objavo: