Sestavine
Postopek
Moki primešamo sol. Na sredini naredimo jamico, vanjo zdrobimo kvas in prilijemo toplo mleko. Pustimo vzhajati 15 minut. Po potrebi čas podaljšamo.
Jajca in sladkor zmešamo. Maslo stopimo in prilijemo k moki in kvasu. Vse temeljito premešamo.
Zgnetemo v gladko testo. V kolikor je testo lepljivo dodamo moko. Testo razdelimo na dve polovici. Prvo pregnetemo prvo polovico (svetlo) testa in pustimo vzhajati 30 minut.
V drugo polovico dodamo kakav gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko testo.
Na delovni površini oblikujemo in pustimo vzhajati 30 minut.
Delovno površino pomokamo z ostro moko iz svetlega in temnega testa oblikujemo dolge svaljke. Za pletenico v obliki kite pripravimo tri dolge svaljke. Dve iz svetlega testa in eno iz temnega testa.
Za spiralaste pletenice pripravimo dva dolga svaljka - teža svaljka 7 - 8 g.
Pripravljene pletenice odlagamo na pekač s peki papirjem. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pustimo vzhajati 30 minut.
Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinj 30 minut oziroma do lepe zlatorjavo zapečene barve. Peko prilagodimo pečici. Pečene ohladimo.
Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Sestavine
Postopek
Moki primešamo sol. Na sredini naredimo jamico, vanjo zdrobimo kvas in prilijemo toplo mleko. Pustimo vzhajati 15 minut. Po potrebi čas podaljšamo.
Jajca in sladkor zmešamo. Maslo stopimo in prilijemo k moki in kvasu. Vse temeljito premešamo.
Zgnetemo v gladko testo. V kolikor je testo lepljivo dodamo moko. Testo razdelimo na dve polovici. Prvo pregnetemo prvo polovico (svetlo) testa in pustimo vzhajati 30 minut.
V drugo polovico dodamo kakav gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko testo.
Na delovni površini oblikujemo in pustimo vzhajati 30 minut.
Delovno površino pomokamo z ostro moko iz svetlega in temnega testa oblikujemo dolge svaljke. Za pletenico v obliki kite pripravimo tri dolge svaljke. Dve iz svetlega testa in eno iz temnega testa.
Za spiralaste pletenice pripravimo dva dolga svaljka - teža svaljka 7 - 8 g.
Pripravljene pletenice odlagamo na pekač s peki papirjem. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pustimo vzhajati 30 minut.
Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinj 30 minut oziroma do lepe zlatorjavo zapečene barve. Peko prilagodimo pečici. Pečene ohladimo.
Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.