Domač kruh z orehi

Deli objavo:
  • 477
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    478
    Delitev

Kategorija

Kruh z orehi

Količina1 PorcijaČas priprave1 hSkupen čas2 h 30 min

Sestavine

 1 kg namenske moke za domači kruh
 600 ml vode
 200 g narezanih orehovih jedrc
 60 g svežega kvasa (1 kocka in pol)
 2 čajni žlički soli
 2 jedilni žlici sončničnega ali olivnega olja
 1 čajna žlička sladkorja
 1 jajce za premaz
 stopljeno maslo za pekače
 drobtine za posip

Postopek

1

V posodi zmešamo moko s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Dodamo sladkor in dodamo toplo vodo in premešamo z moko. Pustimo vzhajati 20 minut.

1 moka jamica kvas voda

2

K vzhajanemu kvasu dodamo narezane orehe in vse skupaj premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom. Iztisnemo zrak in pustimo vzhajati.

2 dodamo narezane orehe

3

Ko se pokrov na straneh odpre, vsebino premešamo s kuhalnico in ponovno zapremo s pokrovom. Ta postopek ponovimo 5-krat.

3 premesamo pokrijemo vzhajamo

4

Po petem vzhajanju testa v posodi testo ročno pregnetemo in pustimo vzhajati ca. 40 minut, lahko več ali manj, odvisno od temperature v prostoru.

4 petic pregnetemo zadnje vzhajanje

5

Vzhajano testo na podlagi razdelimo in oblikujemo v male hlebčke ali štručke. Napolnimo pripravljene pekače. V kolikor ne razpolagamo z malimi pekači, oblikujemo en velik hlebec.

7 oblikujemo

6

Štruce položimo v pekače, ki smo jih predhodno namazali z maslom in posuli z moko ali krušnimi drobtinami. Uporabimo lahko tudi peki papir. Pripravljenemu kruhu v pekačih po želji po vrhu naredimo zareze in ga pustimo vzhajati ca. 30 minut.

10 vzhajamo premazemo

7

Pečico segrejemo na 240 stopinj in vanjo 10 minut pred pečenjem postavimo lonček z vodo, da dobimo hrustljavo skorjico. Prvih 10 minut pečemo kruh na 240 stopinjah nato temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pri tej temperaturi pečemo kruh še ca. 50 minut, odvisno od pečice. Režemo ohlajenega.

11 pecemo

8

V kolikor ne razpolagate s posodo za vzhajanje in gnetenje, zamesite testo na roke ali v kuhinjskem robotu na nižji stopnji.

Sestavine

 1 kg namenske moke za domači kruh
 600 ml vode
 200 g narezanih orehovih jedrc
 60 g svežega kvasa (1 kocka in pol)
 2 čajni žlički soli
 2 jedilni žlici sončničnega ali olivnega olja
 1 čajna žlička sladkorja
 1 jajce za premaz
 stopljeno maslo za pekače
 drobtine za posip

Postopek

1

V posodi zmešamo moko s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Dodamo sladkor in dodamo toplo vodo in premešamo z moko. Pustimo vzhajati 20 minut.

1 moka jamica kvas voda

2

K vzhajanemu kvasu dodamo narezane orehe in vse skupaj premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom. Iztisnemo zrak in pustimo vzhajati.

2 dodamo narezane orehe

3

Ko se pokrov na straneh odpre, vsebino premešamo s kuhalnico in ponovno zapremo s pokrovom. Ta postopek ponovimo 5-krat.

3 premesamo pokrijemo vzhajamo

4

Po petem vzhajanju testa v posodi testo ročno pregnetemo in pustimo vzhajati ca. 40 minut, lahko več ali manj, odvisno od temperature v prostoru.

4 petic pregnetemo zadnje vzhajanje

5

Vzhajano testo na podlagi razdelimo in oblikujemo v male hlebčke ali štručke. Napolnimo pripravljene pekače. V kolikor ne razpolagamo z malimi pekači, oblikujemo en velik hlebec.

7 oblikujemo

6

Štruce položimo v pekače, ki smo jih predhodno namazali z maslom in posuli z moko ali krušnimi drobtinami. Uporabimo lahko tudi peki papir. Pripravljenemu kruhu v pekačih po želji po vrhu naredimo zareze in ga pustimo vzhajati ca. 30 minut.

10 vzhajamo premazemo

7

Pečico segrejemo na 240 stopinj in vanjo 10 minut pred pečenjem postavimo lonček z vodo, da dobimo hrustljavo skorjico. Prvih 10 minut pečemo kruh na 240 stopinjah nato temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pri tej temperaturi pečemo kruh še ca. 50 minut, odvisno od pečice. Režemo ohlajenega.

11 pecemo

8

V kolikor ne razpolagate s posodo za vzhajanje in gnetenje, zamesite testo na roke ali v kuhinjskem robotu na nižji stopnji.

Domač kruh z orehi
Poglejte tudi:

Deli objavo:
  • 477
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    478
    Delitev