0

Domač kruh z orehi

Deli recept:

Kruh z orehi
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 hSkupni čas2 h 30 min

Sestavine

Mere pekača : 30 x 15
 1 kg namenske moke za domači kruh
 600 ml vode - po potrebi več
 200 g narezanih orehovih jedrc
 40 g svežega kvasa
 2 čajni žlički soli
 2 jedilni žlici sončničnega ali olivnega olja
 1 čajna žlička sladkorja
Premaz in posip
 1 jajce za premaz
 stopljeno maslo za pekače
 drobtine za posip pekača
Pripomočki
 skleda za vzhajanje testa
 pekači za peko

Postopek

1

V posodi zmešamo moko s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Dodamo sladkor in toplo vodo. Premešamo z moko. Pustimo vzhajati 20 minut.

Namig: v kolikor ne razpolagate s posodo za vzhajanje in gnetenje, zamesite testo na roke ali v kuhinjskem robotu na nižji stopnji.

1 moka jamica kvas voda

2

K vzhajanemu kvasu dodamo narezane orehe, olje in vse skupaj premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom. Iztisnemo zrak in pustimo vzhajati.

2 dodamo narezane orehe

3

Ko se pokrov na straneh odpre, vsebino premešamo s kuhalnico in ponovno zapremo s pokrovom. Ta postopek ponovimo 5-krat.

3 premesamo pokrijemo vzhajamo

4

Po petem vzhajanju testa v posodi testo ročno pregnetemo in pustimo vzhajati ca. 40 minut, lahko več ali manj, odvisno od temperature v prostoru.

4 petic pregnetemo zadnje vzhajanje

5

Vzhajano testo na podlagi razdelimo na štiri dele in oblikujemo v male hlebčke ali štručke. Napolnimo pripravljene pekače.

Namig:
V kolikor ne razpolagamo z malimi pekači, oblikujemo en velik hlebec.

7 oblikujemo

6

Štruce položimo v pekače, ki smo jih predhodno namazali z maslom in posuli z moko ali krušnimi drobtinami. Uporabimo lahko tudi peki papir. Pripravljenemu kruhu v pekačih po želji po vrhu naredimo zareze in ga pustimo vzhajati ca. 30 minut. Štruce premažemo z razžvrkljanim jajcem.

10 vzhajamo premazemo

7

Pečico segrejemo na 240 stopinj in vanjo 10 minut pred pečenjem postavimo lonček z vodo, da dobimo hrustljavo skorjico. Prvih 10 minut pečemo kruh na 240 stopinjah nato temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pri tej temperaturi pečemo kruh še ca. 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Režemo ohlajenega.

11 pecemo

Kategorija

Sestavine

Mere pekača : 30 x 15
 1 kg namenske moke za domači kruh
 600 ml vode - po potrebi več
 200 g narezanih orehovih jedrc
 40 g svežega kvasa
 2 čajni žlički soli
 2 jedilni žlici sončničnega ali olivnega olja
 1 čajna žlička sladkorja
Premaz in posip
 1 jajce za premaz
 stopljeno maslo za pekače
 drobtine za posip pekača
Pripomočki
 skleda za vzhajanje testa
 pekači za peko

Postopek

1

V posodi zmešamo moko s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Dodamo sladkor in toplo vodo. Premešamo z moko. Pustimo vzhajati 20 minut.

Namig: v kolikor ne razpolagate s posodo za vzhajanje in gnetenje, zamesite testo na roke ali v kuhinjskem robotu na nižji stopnji.

1 moka jamica kvas voda

2

K vzhajanemu kvasu dodamo narezane orehe, olje in vse skupaj premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovom. Iztisnemo zrak in pustimo vzhajati.

2 dodamo narezane orehe

3

Ko se pokrov na straneh odpre, vsebino premešamo s kuhalnico in ponovno zapremo s pokrovom. Ta postopek ponovimo 5-krat.

3 premesamo pokrijemo vzhajamo

4

Po petem vzhajanju testa v posodi testo ročno pregnetemo in pustimo vzhajati ca. 40 minut, lahko več ali manj, odvisno od temperature v prostoru.

4 petic pregnetemo zadnje vzhajanje

5

Vzhajano testo na podlagi razdelimo na štiri dele in oblikujemo v male hlebčke ali štručke. Napolnimo pripravljene pekače.

Namig:
V kolikor ne razpolagamo z malimi pekači, oblikujemo en velik hlebec.

7 oblikujemo

6

Štruce položimo v pekače, ki smo jih predhodno namazali z maslom in posuli z moko ali krušnimi drobtinami. Uporabimo lahko tudi peki papir. Pripravljenemu kruhu v pekačih po želji po vrhu naredimo zareze in ga pustimo vzhajati ca. 30 minut. Štruce premažemo z razžvrkljanim jajcem.

10 vzhajamo premazemo

7

Pečico segrejemo na 240 stopinj in vanjo 10 minut pred pečenjem postavimo lonček z vodo, da dobimo hrustljavo skorjico. Prvih 10 minut pečemo kruh na 240 stopinjah nato temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pri tej temperaturi pečemo kruh še ca. 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Režemo ohlajenega.

11 pecemo

Domač kruh z orehi

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
error: Vsebina strani je avtorsko zaščitena.