Kruh z drožmi


Kruh z drozmi
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 h

Sestavine

 300 g krušne moke T850
 200 g ržene moke T1250
 500 ml tople vode - po potrebi več
 1,50 čajne žličke soli
 moka za delovno površino

Postopek

1

Obe moki zmešamo s soljo. Dolijemo vodo, premešamo in dodamo pripravljene droži.
Namig: Uporabimo lahko nam ljubo moko. Belo, krušno ali mešanico.

Kako pripravimo droži - preberite v posebnem receptu.

1 moka sol voda drozi

1. korak
2

Prvič vse skupaj premešamo s kuhalnico.

2 premesas

3

Pokrijemo s pokrovom. Pustimo počivati 30 minut.

3 zapres prvic

2. korak
4

Drugič odpremo posodo in s kuhalnico pregnetemo.

4 premesas drugic

5

Pokrijemo s pokrovom in pustimo počivati 30 minut.

5 zapres drugic

3. korak
6

Tretjič odpremo pokrov in pregnetemo s kuhalnico. Sedaj se že vidi razlika v pripravljeni zmesi. Je bolj gladka.

6 premesas tretjic

7

Pokrijemo in ponovno pustimo počivati 30 minut.

7 zapres tretjic

4. korak
8

Četrtič odkrijemo pokrov in zopet pregnetemo s kuhalnico.

8 premesas cetrtic

9

Pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.

9 zapres cetrtic

5. korak
10

Petič odpremo pokrov, posujemo z moko. S kuhalnico temeljito pregnetemo. Pri tem koraku se že opazi, da se testo loči od sklede.

10 posujes moko petic

11

S kuhalnico temeljito pregnetemo. Pri tem koraku se že opazi, da se testo loči od sklede.

11 pregnetes petic

12

Pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.

11 zapres petic

6. korak
13

Šestič odkrijemo pokrov. Testo posujemo z moko.

12 sestic odkrijes posujes moko

14

Pregnetemo s kuhalnico.

13 sestic pregnetes

15

Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 30 minut.

14 sestic pokrijes krpo

7. korak
16

Posodo odkrijemo in testo pomokamo.

15 sedmic posujes moko

17

Delovno površino posujemo z moko. Na delovni površini testo pregnetemo in oblikujemo v hlebec.

17 oblikujemo

18

Pregneteno testo preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

18 pekac

19

Po vrhi naredimo zareze, pokrijemo in pustimo vzhajati 3 ure na sobni temperaturi.

19 zareze vzhajamo

20

V pečico postavimo lonček z vodo in jo segrejemo na 230 stopinj. V segreto pečico postavimo pekač s kruhom in ga pečemo 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečenega ohladimo.

Kako pripravimo droži - preberite v posebnem receptu.

20200412 175145

Kategorija

Sestavine

 300 g krušne moke T850
 200 g ržene moke T1250
 500 ml tople vode - po potrebi več
 1,50 čajne žličke soli
 moka za delovno površino

Postopek

1

Obe moki zmešamo s soljo. Dolijemo vodo, premešamo in dodamo pripravljene droži.
Namig: Uporabimo lahko nam ljubo moko. Belo, krušno ali mešanico.

Kako pripravimo droži - preberite v posebnem receptu.

1 moka sol voda drozi

1. korak
2

Prvič vse skupaj premešamo s kuhalnico.

2 premesas

3

Pokrijemo s pokrovom. Pustimo počivati 30 minut.

3 zapres prvic

2. korak
4

Drugič odpremo posodo in s kuhalnico pregnetemo.

4 premesas drugic

5

Pokrijemo s pokrovom in pustimo počivati 30 minut.

5 zapres drugic

3. korak
6

Tretjič odpremo pokrov in pregnetemo s kuhalnico. Sedaj se že vidi razlika v pripravljeni zmesi. Je bolj gladka.

6 premesas tretjic

7

Pokrijemo in ponovno pustimo počivati 30 minut.

7 zapres tretjic

4. korak
8

Četrtič odkrijemo pokrov in zopet pregnetemo s kuhalnico.

8 premesas cetrtic

9

Pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.

9 zapres cetrtic

5. korak
10

Petič odpremo pokrov, posujemo z moko. S kuhalnico temeljito pregnetemo. Pri tem koraku se že opazi, da se testo loči od sklede.

10 posujes moko petic

11

S kuhalnico temeljito pregnetemo. Pri tem koraku se že opazi, da se testo loči od sklede.

11 pregnetes petic

12

Pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.

11 zapres petic

6. korak
13

Šestič odkrijemo pokrov. Testo posujemo z moko.

12 sestic odkrijes posujes moko

14

Pregnetemo s kuhalnico.

13 sestic pregnetes

15

Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 30 minut.

14 sestic pokrijes krpo

7. korak
16

Posodo odkrijemo in testo pomokamo.

15 sedmic posujes moko

17

Delovno površino posujemo z moko. Na delovni površini testo pregnetemo in oblikujemo v hlebec.

17 oblikujemo

18

Pregneteno testo preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

18 pekac

19

Po vrhi naredimo zareze, pokrijemo in pustimo vzhajati 3 ure na sobni temperaturi.

19 zareze vzhajamo

20

V pečico postavimo lonček z vodo in jo segrejemo na 230 stopinj. V segreto pečico postavimo pekač s kruhom in ga pečemo 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečenega ohladimo.

Kako pripravimo droži - preberite v posebnem receptu.

20200412 175145

Kruh z drožmi