Dvobarvni mlečni kruh

Deli objavo:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dvobarvni mlecni kruh 1
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 hSkupen čas2 h

Sestavine

Svetlo testo
 600 g gladke moke T500
 300 ml toplega mleka
 80 g sladkorja - lahko manj
 50 g stopljenega masla ali margarine
 ½ kocke svežega kvasa
 1 jajce z beljakom
 1 rumenjak
Temno testo
 500 g gladke moke T500
 250 ml toplega mleka
 80 g sladkorja - lahko manj
 50 g stopljenega masla ali margarine
 5 jedilnih žlic temnega kakava
 ½ kocke svežega kvasa
 1 jajce z beljakom
 1 rumenjak
Ostalo
 ostra moka za delovno površino
 1 rumenjak za premaz

Postopek

1

V posodo vsujemo moko. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo toplo mleko s stopljenim sladkorjem. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo jajce, rumenjak in stopljeno maslo.

1 svetlo

2

V posodo vsujemo moko. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo toplo mleko s stopljenim sladkorjem. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo jajce, rumenjak, stopljeno maslo in temni kakav.

2 temno

3

Svetlo testo zmešamo z vsemi sestavinami.

3 zmesamo

4

Temno testo zmešamo z vsemi sestavinami.

4 zmesamo

5

Na delovni površini oblikujemo v hlebčke.

Namig: V kolikor je testo lepljivo postopoma dodajamo moko.

5 zgnetemo

6

Pokrijemo in pustimo vzhajati 35 minut.

6 pokrito vzhajamo

7

Vzhajane hlebčke posujemo narahlo z moko.

7 vzhajano

8

Temno testo razrežemo na približno enake dele.

8 temno razrezmo

9

Iz vsakega dela oblikujemo svaljke.

9 svaljki

10

Svetlo testo razvaljamo na debelino 1 cm.

10 svetlo razvaljamo

11

Čez položimo temne svaljke.

11 dodamo

12

Z valjarjem povaljamo.

12 povaljamo

13

Zavijemo.

13 zavijemo

14

Prenesemo na pekač s peki papirjem. Premažemo z razžvrkljanim rumenjakom.

14 pekac premezemo

15

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut oziroma do lepe zlatorjave hrustljave skorjice. Peko prilagodimo pečici.

15 specemo ohladimo

16

Pečenega ohladimo in razrežemo.

16 mrzlega razrezemo

Sestavine

Svetlo testo
 600 g gladke moke T500
 300 ml toplega mleka
 80 g sladkorja - lahko manj
 50 g stopljenega masla ali margarine
 ½ kocke svežega kvasa
 1 jajce z beljakom
 1 rumenjak
Temno testo
 500 g gladke moke T500
 250 ml toplega mleka
 80 g sladkorja - lahko manj
 50 g stopljenega masla ali margarine
 5 jedilnih žlic temnega kakava
 ½ kocke svežega kvasa
 1 jajce z beljakom
 1 rumenjak
Ostalo
 ostra moka za delovno površino
 1 rumenjak za premaz

Postopek

1

V posodo vsujemo moko. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo toplo mleko s stopljenim sladkorjem. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo jajce, rumenjak in stopljeno maslo.

1 svetlo

2

V posodo vsujemo moko. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo toplo mleko s stopljenim sladkorjem. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo jajce, rumenjak, stopljeno maslo in temni kakav.

2 temno

3

Svetlo testo zmešamo z vsemi sestavinami.

3 zmesamo

4

Temno testo zmešamo z vsemi sestavinami.

4 zmesamo

5

Na delovni površini oblikujemo v hlebčke.

Namig: V kolikor je testo lepljivo postopoma dodajamo moko.

5 zgnetemo

6

Pokrijemo in pustimo vzhajati 35 minut.

6 pokrito vzhajamo

7

Vzhajane hlebčke posujemo narahlo z moko.

7 vzhajano

8

Temno testo razrežemo na približno enake dele.

8 temno razrezmo

9

Iz vsakega dela oblikujemo svaljke.

9 svaljki

10

Svetlo testo razvaljamo na debelino 1 cm.

10 svetlo razvaljamo

11

Čez položimo temne svaljke.

11 dodamo

12

Z valjarjem povaljamo.

12 povaljamo

13

Zavijemo.

13 zavijemo

14

Prenesemo na pekač s peki papirjem. Premažemo z razžvrkljanim rumenjakom.

14 pekac premezemo

15

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut oziroma do lepe zlatorjave hrustljave skorjice. Peko prilagodimo pečici.

15 specemo ohladimo

16

Pečenega ohladimo in razrežemo.

16 mrzlega razrezemo

Dvobarvni mlečni kruh

Deli objavo:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •