
Sestavine
Postopek
Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. To ponavljamo dokler ne napolnimo kozarec do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.
Kozarca zadelamo s pokrovi in postavimo za dva tedna direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.
Ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.
Odcedimo skozi gosto cedilko ...
... in nato še skozi gosto gazo.
Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Sirup iz smrekovih vršičkov so uporabljali že v starih časih. Pripravljen sirup uživamo v prehladnih dneh ob suhem kašlju tri krat dnevno po eno jedilno žlico. Pomirja kašelj, pomaga pri izkašljevanju sluzi, pomaga pri razkuževanju dihalnih poti, obnavlja sluznico. Vršički vsebujejo veliko vitamina C. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli. Ne mešamo ga z vodo.
Sestavine
Postopek
Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. To ponavljamo dokler ne napolnimo kozarec do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.
Kozarca zadelamo s pokrovi in postavimo za dva tedna direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.
Ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.
Odcedimo skozi gosto cedilko ...
... in nato še skozi gosto gazo.
Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Sirup iz smrekovih vršičkov so uporabljali že v starih časih. Pripravljen sirup uživamo v prehladnih dneh ob suhem kašlju tri krat dnevno po eno jedilno žlico. Pomirja kašelj, pomaga pri izkašljevanju sluzi, pomaga pri razkuževanju dihalnih poti, obnavlja sluznico. Vršički vsebujejo veliko vitamina C. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli. Ne mešamo ga z vodo.