
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalij in magnezij. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Vonj imajo po smoli, okus je grenak. Izogibamo se nabiranju blizu cest. Kot zanimivost - smrekov sirup je odličen preliv na palačinke.
Doziranje: Odrasli 2 čajni žlički 4 x na dan. Otroci 1 čajno žličko 4 x na dan.
Sestavine
Postopek
Prekuhamo vodo. Dodamo sladkor in sveže nabrane smrekove in jelkine vršičke. Premešamo.
Pokrijemo in pustimo namočeno 2 uri.
Dodamo na rezine narezano limono in mleti ingver.
Premešamo in kuhamo 50 minut.
Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.
Odcedimo skozi cedilko.
Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.
Sirup prelijemo v segrete kozarce.
Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Sirup je zelo sladek in ima grenak okus po smoli.
Sestavine
Postopek
Prekuhamo vodo. Dodamo sladkor in sveže nabrane smrekove in jelkine vršičke. Premešamo.
Pokrijemo in pustimo namočeno 2 uri.
Dodamo na rezine narezano limono in mleti ingver.
Premešamo in kuhamo 50 minut.
Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.
Odcedimo skozi cedilko.
Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.
Sirup prelijemo v segrete kozarce.
Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Sirup je zelo sladek in ima grenak okus po smoli.