0

Kuhan sirup iz smrekovih in jelkinih vršičkov

Deli objavo:

Kuhani sirup iz smrekovih vršičkov
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave2 hSkupni čas4 h 6 min

Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalij in magnezij. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Vonj imajo po smoli, okus je grenak. Izogibamo se nabiranju blizu cest. Kot zanimivost -  smrekov sirup je odličen preliv na palačinke.

Doziranje: Odrasli 2 čajni žlički 4 x na dan. Otroci 1 čajno žličko 4 x na dan.

Sestavine

za 2 l sirupa
 500 g smrekovih in jelkinih vršičkov
 1 l prekuhane vode
 1,50 kg sladkorja
 1 kg rjavega sladkorja
 2 limoni
 1 jedilna žlica mletega ingverja

Postopek

1

Prekuhamo vodo. Dodamo sladkor in sveže nabrane smrekove in jelkine vršičke. Premešamo.

20230517 101645

2

Pokrijemo in pustimo namočeno 2 uri.

20230517 101740

3

Dodamo na rezine narezano limono in mleti ingver.

20230517 104413

4

Premešamo in kuhamo 50 minut.

20230517 104509

5

Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.

20230518 141506

6

Odcedimo skozi cedilko.

20230518 141750

7

Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.

20230518 141851

8

Sirupu dodamo rjavi in ponovno kuhamo 1 uro. Ko se sirup zgosti, ga odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 15 minut.

20230520 094128

9

Sirup prelijemo v segrete kozarce.

20230520 094627

10

Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.

20230520 132845

11

Sirup je zelo sladek in ima grenak okus po smoli.

20230520 142350

Sestavine

za 2 l sirupa
 500 g smrekovih in jelkinih vršičkov
 1 l prekuhane vode
 1,50 kg sladkorja
 1 kg rjavega sladkorja
 2 limoni
 1 jedilna žlica mletega ingverja

Postopek

1

Prekuhamo vodo. Dodamo sladkor in sveže nabrane smrekove in jelkine vršičke. Premešamo.

20230517 101645

2

Pokrijemo in pustimo namočeno 2 uri.

20230517 101740

3

Dodamo na rezine narezano limono in mleti ingver.

20230517 104413

4

Premešamo in kuhamo 50 minut.

20230517 104509

5

Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.

20230518 141506

6

Odcedimo skozi cedilko.

20230518 141750

7

Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.

20230518 141851

8

Sirupu dodamo rjavi in ponovno kuhamo 1 uro. Ko se sirup zgosti, ga odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 15 minut.

20230520 094128

9

Sirup prelijemo v segrete kozarce.

20230520 094627

10

Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.

20230520 132845

11

Sirup je zelo sladek in ima grenak okus po smoli.

20230520 142350

Kuhan sirup iz smrekovih in jelkinih vršičkov

Deli objavo:
error: Vsebina je avtorsko zaščitena.
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO