
Že naše babice so poznale to starodavno ljudsko zdravilo - kombučo. Kombuča je posebna goba, ki jo namakamo ca, 10 dni v sladkanem čaju. S tem, ko se goba namaka, proizvaja zdravilni napitek. Napitek iz gobe kombuče pomaga in lajša marsikatero težavo.
Napitek nastane s pomočjo fermentacije. Nekateri ji pravijo "eliksir zdravja". Napitek pomaga uravnavat črevesno floro. Krepi imunski sistem in ostajamo bolj zdravi, saj z napitkom izločamo iz sebe strupene snovi. Varuje nas pred raznimi boleznimi in okužbami. Kombuča vsebuje zdrave probiotike, ki blagodejno vplivajo na naša prebavila. Goba kombuča vsebuje antioksidante in s tem pomaga braniti telo pred prostimi radikali. Uživanje napitka nam krepi imunski sistem. Nekatere študije tudi navajajo, da nam uživanje napitka iz kombuče pomaga blažiti razjede na želodcu.
Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.
Sestavine
Postopek
Lonec napolnimo z 1,5 litrov vode. Dodamo sladkor in čaj v filter vrečkah. Zavremo. Ogenj ugasnemo in pustimo, da se čaj ohladi do mlačnega - ca 30 minut.
Kozarec odpremo.
Precedimo skozi cedilko.
Ponovno precedimo še skozi gosto gazo.
Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka iz kombuče.
Opomba: To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo kombuče.
Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživat. V kolikor bi želeli, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi.
Nato jih pospravimo v hladilnik, ker v nasprotnem primeru nam lahko na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj vsebuje napitek sladkor).
Ohlajen čaj prelijemo v sveži kozarec. Dolijemo dodatnih 1,5 l mrzle vode in 400 ml štarteja - od prejšnje količine.
Gobo operemo pod tekočo vodo.
Potopimo jo v mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Po 10 dneh postopek ponovimo.
Namig 1:Količine lahko podvojimo, tako nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednje postopka.
Namig 2: Okus lahko oplemenitite tako, da dodate zmiksano jabolko, ananas ...
Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.
Sestavine
Postopek
Lonec napolnimo z 1,5 litrov vode. Dodamo sladkor in čaj v filter vrečkah. Zavremo. Ogenj ugasnemo in pustimo, da se čaj ohladi do mlačnega - ca 30 minut.
Kozarec odpremo.
Precedimo skozi cedilko.
Ponovno precedimo še skozi gosto gazo.
Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka iz kombuče.
Opomba: To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo kombuče.
Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživat. V kolikor bi želeli, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi.
Nato jih pospravimo v hladilnik, ker v nasprotnem primeru nam lahko na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj vsebuje napitek sladkor).
Ohlajen čaj prelijemo v sveži kozarec. Dolijemo dodatnih 1,5 l mrzle vode in 400 ml štarteja - od prejšnje količine.
Gobo operemo pod tekočo vodo.
Potopimo jo v mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Po 10 dneh postopek ponovimo.
Namig 1:Količine lahko podvojimo, tako nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednje postopka.
Namig 2: Okus lahko oplemenitite tako, da dodate zmiksano jabolko, ananas ...
Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.