Kombuča

Deli objavo:

Kombuca
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 h

Že naše babice so poznale to starodavno ljudsko zdravilo - kombučo. Kombuča je posebna goba, ki jo namakamo ca, 10 dni v sladkanem čaju. S tem, ko se goba namaka, proizvaja zdravilni napitek. Napitek iz gobe kombuče pomaga in lajša marsikatero težavo.

Napitek nastane s pomočjo fermentacije. Nekateri ji pravijo "eliksir zdravja". Napitek pomaga uravnavat črevesno floro. Krepi imunski sistem in ostajamo bolj zdravi, saj z napitkom izločamo iz sebe strupene snovi. Varuje nas pred raznimi boleznimi in okužbami. Kombuča vsebuje zdrave probiotike, ki blagodejno vplivajo na naša prebavila. Goba kombuča vsebuje antioksidante in s tem pomaga braniti telo pred prostimi radikali. Uživanje napitka nam krepi imunski sistem. Nekatere študije tudi navajajo, da nam uživanje napitka iz kombuče pomaga blažiti razjede na želodcu.

Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.

Sestavine

za 2 litra
 velika goba kombuča
 1,50 l vode
 180 g trsnega sladkorja
 12 g zelenega ali črnega čaja - čajne vrečke
 1,50 l mrzle vode
 400 ml štarterja - že pripravljen napitek
Ostalo
 plastična cedilka
 gaza
 elastika

Postopek

1

Lonec napolnimo z 1,5 litrov vode. Dodamo sladkor in čaj v filter vrečkah. Zavremo. Ogenj ugasnemo in pustimo, da se čaj ohladi do mlačnega - ca 30 minut.

1 caj sladkor

2

Kozarec odpremo.

20211120 170643

3

Precedimo skozi cedilko.

3 odcedimo

4

Ponovno precedimo še skozi gosto gazo.

4 ponovno gaza

5

Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka iz kombuče.

Opomba: To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo kombuče.

2 ohladimo

6

Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživat. V kolikor bi želeli, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi.

Nato jih pospravimo v hladilnik, ker v nasprotnem primeru nam lahko na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj vsebuje napitek sladkor).

20211120 165146

Priprava nove količine
7

Ohlajen čaj prelijemo v sveži kozarec. Dolijemo dodatnih 1,5 l mrzle vode in 400 ml štarteja - od prejšnje količine.

6 prelijemo novo

8

Gobo operemo pod tekočo vodo.

3 odcedimo

9

Potopimo jo v mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Po 10 dneh postopek ponovimo.

20211120 170643

10

Namig 1:Količine lahko podvojimo, tako nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednje postopka.

Namig 2: Okus lahko oplemenitite tako, da dodate zmiksano jabolko, ananas ...

20211120 164843

11

Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.

20211120 164500

Sestavine

za 2 litra
 velika goba kombuča
 1,50 l vode
 180 g trsnega sladkorja
 12 g zelenega ali črnega čaja - čajne vrečke
 1,50 l mrzle vode
 400 ml štarterja - že pripravljen napitek
Ostalo
 plastična cedilka
 gaza
 elastika

Postopek

1

Lonec napolnimo z 1,5 litrov vode. Dodamo sladkor in čaj v filter vrečkah. Zavremo. Ogenj ugasnemo in pustimo, da se čaj ohladi do mlačnega - ca 30 minut.

1 caj sladkor

2

Kozarec odpremo.

20211120 170643

3

Precedimo skozi cedilko.

3 odcedimo

4

Ponovno precedimo še skozi gosto gazo.

4 ponovno gaza

5

Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka iz kombuče.

Opomba: To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo kombuče.

2 ohladimo

6

Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživat. V kolikor bi želeli, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi.

Nato jih pospravimo v hladilnik, ker v nasprotnem primeru nam lahko na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj vsebuje napitek sladkor).

20211120 165146

Priprava nove količine
7

Ohlajen čaj prelijemo v sveži kozarec. Dolijemo dodatnih 1,5 l mrzle vode in 400 ml štarteja - od prejšnje količine.

6 prelijemo novo

8

Gobo operemo pod tekočo vodo.

3 odcedimo

9

Potopimo jo v mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Po 10 dneh postopek ponovimo.

20211120 170643

10

Namig 1:Količine lahko podvojimo, tako nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednje postopka.

Namig 2: Okus lahko oplemenitite tako, da dodate zmiksano jabolko, ananas ...

20211120 164843

11

Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.

20211120 164500

Kombuča

Deli objavo: