Deli objavo:
  • 420
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    420
    Delitev

Sarma

Količina10 Porcij
Čas priprave1 hSkupen čas2 h

Sestavine

za 10 oseb
 2 kg mesnatih prekajenih rebrc
 1,50 kg kislega zelja
 800 g mletega mesa - goveje ali mešano
 500 g hamburške slanine - narezano na kocke
 200 g riža
 200 g pražene čebule
 150 ml olja ali druge maščobe
 10 velikih listov kislega zelja
 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
 1 mala glava česna
 1 jajce
 poper po okusu
 sol po okusu
 sladko papriko po okusu
Ostalo
 500 ml jušne osnove

Postopek

1

Hamburško slanino narežemo na kocke.

1 slanina narezemo kocke

2

Pripravimo kislo zelje.

2 kislo zelje

3

Skuhamo riž.

3 skuhamo riz

4

Prekajena rebrca narežemo na kocke ali na poljubno velikost.

4 rebrca narezemo

5

Uporabimo liste velike kisle glave za sarmo.

5 kisla glava za sarmo

6

Maščobi dodamo praženo čebulo. Premešamo mleto meso. Dodamo sol, poper in sesekljani peteršilj in začimbe po svojem okusu. Zalijemo z jušno osnovo in pražimo 15 minut.

Kuhan riž zmešamo s praženim mletim mesom. Dodamo jajce, sesekljani peteršilj po potrebi še poper in sol. Premešamo in ohladimo.

6 preprazimo meso dodamo riz

7

Zeljne liste napolnimo z eno jedilno žlico pripravljenega nadeva in zavijemo.

8 pripravimo liste zelja

8

Po želji z zobotrebcem prebodemo, da nam se med kuhanjem listi ne odprejo.

8 napolnimo zavijemo

9

V velik lonec prilijemo 500 ml domače paradižnikove omake. Na dno lonca razdelimo plast kislega zelja.

9 paradiznikova omaka zelje

10

Nanj posujemo eno veliko žlico na kocke narezano hamburško slanino in nadeva. Naložimo pripravljene sarme in vmes naložimo na kose narezane prekajene svinjska rebrca.

10 posujemo slanino zmes sarme

11

Postopek ponavljamo, da napolnimo lonec do polovice.

12 napolnimo lonec

12

Nato čez posujemo kislo zelje, hamburško slanino in nekaj nadeva. Ostanek kisle glave za sarmo narežemo na drobno in posujemo čez pripravljene sarme. Dodamo še ostanek hamburške slanine in prekajena rebrca.

13 zrezemo ostanek kisle glave posujemo

13

Ko napolnimo lonec s sarmami prilijemo ostalo paradižnikovo omako. Lonec pokrijemo in kuhamo na počasnem ognju 30 minut.

14 prilijemo paradiznikovo omako

14

Namig: Sarme lahko naložimo v pekač od pečice. Pripravimo po enakem postopku kot za v lonec in jo pečemo na 160 stopinjah 30 minut.

Količine v repecptu so za 10 oseb. Za manjše količine uporabite avtomatski pretvornik količin.

Sestavine

za 10 oseb
 2 kg mesnatih prekajenih rebrc
 1,50 kg kislega zelja
 800 g mletega mesa - goveje ali mešano
 500 g hamburške slanine - narezano na kocke
 200 g riža
 200 g pražene čebule
 150 ml olja ali druge maščobe
 10 velikih listov kislega zelja
 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
 1 mala glava česna
 1 jajce
 poper po okusu
 sol po okusu
 sladko papriko po okusu
Ostalo
 500 ml jušne osnove

Postopek

1

Hamburško slanino narežemo na kocke.

1 slanina narezemo kocke

2

Pripravimo kislo zelje.

2 kislo zelje

3

Skuhamo riž.

3 skuhamo riz

4

Prekajena rebrca narežemo na kocke ali na poljubno velikost.

4 rebrca narezemo

5

Uporabimo liste velike kisle glave za sarmo.

5 kisla glava za sarmo

6

Maščobi dodamo praženo čebulo. Premešamo mleto meso. Dodamo sol, poper in sesekljani peteršilj in začimbe po svojem okusu. Zalijemo z jušno osnovo in pražimo 15 minut.

Kuhan riž zmešamo s praženim mletim mesom. Dodamo jajce, sesekljani peteršilj po potrebi še poper in sol. Premešamo in ohladimo.

6 preprazimo meso dodamo riz

7

Zeljne liste napolnimo z eno jedilno žlico pripravljenega nadeva in zavijemo.

8 pripravimo liste zelja

8

Po želji z zobotrebcem prebodemo, da nam se med kuhanjem listi ne odprejo.

8 napolnimo zavijemo

9

V velik lonec prilijemo 500 ml domače paradižnikove omake. Na dno lonca razdelimo plast kislega zelja.

9 paradiznikova omaka zelje

10

Nanj posujemo eno veliko žlico na kocke narezano hamburško slanino in nadeva. Naložimo pripravljene sarme in vmes naložimo na kose narezane prekajene svinjska rebrca.

10 posujemo slanino zmes sarme

11

Postopek ponavljamo, da napolnimo lonec do polovice.

12 napolnimo lonec

12

Nato čez posujemo kislo zelje, hamburško slanino in nekaj nadeva. Ostanek kisle glave za sarmo narežemo na drobno in posujemo čez pripravljene sarme. Dodamo še ostanek hamburške slanine in prekajena rebrca.

13 zrezemo ostanek kisle glave posujemo

13

Ko napolnimo lonec s sarmami prilijemo ostalo paradižnikovo omako. Lonec pokrijemo in kuhamo na počasnem ognju 30 minut.

14 prilijemo paradiznikovo omako

14

Namig: Sarme lahko naložimo v pekač od pečice. Pripravimo po enakem postopku kot za v lonec in jo pečemo na 160 stopinjah 30 minut.

Količine v repecptu so za 10 oseb. Za manjše količine uporabite avtomatski pretvornik količin.

Sarma

Deli objavo:
  • 420
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    420
    Delitev