0

Golaž s polento

Deli recept:

Golaž s polento
Preračunaj sestavine6 Porcij
Čas priprave1 h 30 minSkupni čas3 h

Sestavine

za 4 osebe
 1,50 kg govejega mesa brez maščobe - narežemo na kocke
 700 g pražene čebule (ali 1 kg sveže čebule)
 5 lovorjevih listov
 2 l jušne osnove ali vode
 3 stroke česna - stisnemo
 1 čajna žlička mletega luštreka
 100 ml olivnega olja
 2 rebri jedilne čokolade
 sol po svojem okusu
 poper po svojem okusu
Jušna osnova
 2 jedilni žlici domače začimbne mešanice
 2 l vode
Zgostitev
 50 ml olivnega olja
 1 jedilna žlica moke
 noževa konica rdeče sladke paprike
Polenta
 300 ml koruznega zdroba
 600 ml vode
 1 čajna žlička soli
 2 jedilni žlici masla za popečeno polento

Postopek

Golaž
1

K olju dodamo praženo čebulo, sesekljani peteršilj, stisnemo česen, lovor, luštrek, majaron in narezano meso na kocke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo sol in poper po svojem okusu.

Pustimo, da vre približno 45 minut.

2

Posebej segrejemo olje, dodamo moko in primešamo rdečo sladko papriko, zmes mora bit gladka brez grudic, dolijemo h golažu in kuhamo še 15 minut. Na koncu dodamo jedilno čokolado in mešamo tako dolgo, da se razpusti. 

Opomba: Temu koraku se lahko izognemo, če povečamo količino čebule. Čas kuhanja golaža je odvisen od kvalitete mesa zato, kuhanje prilagodimo. Meso ne sme biti žilavo.

Polenta
3

Zavremo vodo in vanjo zakuhamo koruzni zdrob. Kuhamo približno 10 minut. Kuhano polento vsujemo v mali pekač, poravnamo in pustimo, da se strdi. Z modeli izrežemo poljubne vzorce.

Polento lahko tudi popečeno. V tem primeru stopimo maslo in nanj položimo izrezano polento. Pečemo 5 minut na eni in drugi strani. Pečena je, ko dobi hrustljavo zapečeno barvo.

Sestavine

za 4 osebe
 1,50 kg govejega mesa brez maščobe - narežemo na kocke
 700 g pražene čebule (ali 1 kg sveže čebule)
 5 lovorjevih listov
 2 l jušne osnove ali vode
 3 stroke česna - stisnemo
 1 čajna žlička mletega luštreka
 100 ml olivnega olja
 2 rebri jedilne čokolade
 sol po svojem okusu
 poper po svojem okusu
Jušna osnova
 2 jedilni žlici domače začimbne mešanice
 2 l vode
Zgostitev
 50 ml olivnega olja
 1 jedilna žlica moke
 noževa konica rdeče sladke paprike
Polenta
 300 ml koruznega zdroba
 600 ml vode
 1 čajna žlička soli
 2 jedilni žlici masla za popečeno polento

Postopek

Golaž
1

K olju dodamo praženo čebulo, sesekljani peteršilj, stisnemo česen, lovor, luštrek, majaron in narezano meso na kocke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo sol in poper po svojem okusu.

Pustimo, da vre približno 45 minut.

2

Posebej segrejemo olje, dodamo moko in primešamo rdečo sladko papriko, zmes mora bit gladka brez grudic, dolijemo h golažu in kuhamo še 15 minut. Na koncu dodamo jedilno čokolado in mešamo tako dolgo, da se razpusti. 

Opomba: Temu koraku se lahko izognemo, če povečamo količino čebule. Čas kuhanja golaža je odvisen od kvalitete mesa zato, kuhanje prilagodimo. Meso ne sme biti žilavo.

Polenta
3

Zavremo vodo in vanjo zakuhamo koruzni zdrob. Kuhamo približno 10 minut. Kuhano polento vsujemo v mali pekač, poravnamo in pustimo, da se strdi. Z modeli izrežemo poljubne vzorce.

Polento lahko tudi popečeno. V tem primeru stopimo maslo in nanj položimo izrezano polento. Pečemo 5 minut na eni in drugi strani. Pečena je, ko dobi hrustljavo zapečeno barvo.

Golaž s polento

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO