0

Katere rastline za domač zeliščni čaj?

Deli recept:

Domač zeliščni čaj se zelo dobro obnese predvsem v jesenskih in zimskih mesecih, ko smo izpostavljeni številnim virusom. Osnova zanj so posušene zdravilne rastline, ki rastejo pri nas.


Za podrobna navodila, kako pripraviti čaj, poglejte RECEPT ZA DOMAČ ZELIŠČNI ČAJ.


Nabiramo jih od zgodnje pomladi do pozne jeseni, izogibamo se legam ob cestah. Rastline sproti sušimo v polsenci, lahko tudi v sušilcu za sadje in zelenjavo.

Na koncu vso posušeno cvetje in zelišča premešamo in hranimo v papirnato vrečo ali škatlo. Če katere izmed rastlin ne naberemo, bo čaj kljub temu zelo dober. Zaprto shranimo v temen in hladen prostor.

Nabiramo naslednje rastline:

1. Marjetica. Nabiramo cvetove, od februarja in oktobra. Je najbolj razširjena cvetlica. Raste po travnikih, pašnikih, sadovnjakih in na domačih zelenicah.

Navadna marjetica
Navadna marjetica

2. Trobentica. Nabiramo cvetove, od marca do aprila. Trobentica raste po travnikih, svetlih gozdovih, med grmičevjem na domačih vrtovih in zelenicah.

trobentica
Trobentica

3. Ognjič – vrtni:  Nabiramo cvetove, od aprila vse do pozne jeseni. Raste na domačih vrtovih. Je kot okrasna in zdravilna rastlina. Ker se poseje sama, jo z lahkoto gojimo.

ognjič
Ognjič

4. Lipa. Nabiramo cvetove, od junija do julija v času cvetenja lipe. To dišeče drevo raste v listnatih gozdovih višjih in nižjih leg.

lipa
Lipa

5. Akacija. Nabiramo cvetove, maja in junija v času cvetenja akacije. Je trnovo drevo z lepimi dolgimi cvetovi. Raste ob gozdnih obronkih in posekih.

akacija
Akacija

6. Lapuh. Nabiramo cvetove, od marca do aprila.Lapuh raste na revnih vlažnih peščenih tleh ob rekah, potokih po obrobju polja in po nasipih.

lapuh
Lapuh

7. Rman. Nabiramo cvetove, od maja do pozne jeseni. Najdemo ga po travnikih in pašnikih, njivah in obronkih gozdov.

rman
Rman

8. Bezeg. Nabiramo cvetove, od maja do julija. Uspeva ob obronkih gozdov, jasah in posekih.

bezeg
Bezeg

9. Regrat. Nabiramo cvetove, od aprila do maja. Je zelo razširjena cvetlica in raste po travnikih, pašnikih, ob ograjah ob zapuščenih vrtovih, nasipih in domači zelenici. Je zelo koristna zdravilna rastlina.

regrat
Regrat

10. Vijolica. Nabiramo cvetove, od marca do aprila.Njeno rastišče je v senčnih in vlažnih bukovih gozdovih, na domačih vrtovih ali zelenici.

vijolica
Vijolica

11. Melisa. Nabiramo liste, od maja do septembra. Raste kot gojena na vrtovih in na zeliščnih gredah. Je trajnica.

melisa
Melisa

12. Limonska meta. Nabiramo liste, od maja do septembra. Raste kot gojena na vrtovih in zeliščnih gredah. Je trajnica in se rada razraste.

limonska meta
Limonska meta

13. Črna meta. Nabiramo liste, od maja do septembra. Raste kot gojena na vrtovih in zeliščnih gredah. Je trajnica in se rada razraste.

crna meta
Črna meta

14. Žajbelj. Nabiramo liste, od maja do septembra. Žajbelj je nepogrešljiv na vsakem vrtu. Je trajnica.

zajbelj
Žajbelj

15. Pljučnik. Nabiramo stebla in cvetove v času cvetenja, marca in aprila. Raste na vlažnih tleh in v svetlih in listnatih gozdovih, na travnikih in pašnikih, na obrobju potokov. Odlično uspeva, če ga zasadimo.

pljucnik
Pljučnik

16. Smreka. Nabiramo vršičke, maja in junija. Navadna smreka raste po iglastih in mešanih gozdovih.

smreka
Smreka

17. Jelka. Nabiramo vršičke, maja in junija. Poznana je tudi kot “hoja”. Raste v iglastih in mešanih gozdovih.

jelka
Jelka

18. Materina dušica. Nabiramo od junija do oktobra. Raste na suhih in sončnih mestih, travnikih, vrtovih in rada se poseje na zelenico. Je trajnica.

materina dusica
Materina dušica

Za podrobna navodila, kako pripraviti čaj, poglejte RECEPT ZA DOMAČ ZELIŠČNI ČAJ.


[fblike]


Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO