Domači jagermeister – zeliščni liker

Deli objavo:
  • 1.4K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.4K
    Delitev

jagermeister3

Količina4 Porcije

Sestavine

za 4 litre likerja
 4 l domačega žganja - sadjevec
 1 kg sladkorja
 4 peščice janeževih zrnc
 4 peščice cvetov in zelenih listov trobentice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov in zelenih listov vijolice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov marjetice
 4 peščice zrnc kumine
 4 peščice cvetov kamilice
 4 peščice cvetov lapuha
 4 peščice zelenih listov gozdnih jagod
 4 peščice zelenih brinovih jagod
 4 peščice zrelih brinovih jagod
 4 peščice vejic s cvetovi pljučnika
 4 peščice regratovih cvetov
 4 peščice cvetov lipe
 4 peščice cvetov divje češnje
 4 peščice listov narezane njivske preslice
 4 peščice cvetov arnike
 4 peščice cvetov tavžentrože
 4 peščice listov borovnice
 4 peščice listov narezanega ozkolistnega trpotca
 4 peščice listov melise
 4 peščice listov črne mete
 4 peščice listov navadnega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice listov žajblja - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice cvetov akacije
 4 peščice listov vinske rutice
 4 peščice listov materine dušice
 4 peščice cvetov ognjiča
 4 peščice listov navadnega sleza (ajbež)
 4 peščice cvetov srčne moči
 4 peščice rožmarinovih iglic
 4 peščice bezgovih cvetov
 4 peščice cvetov rmana
 4 peščice smrekovih vršičkov
 4 peščice jelkinih vršičkov
 4 peščice cvetov akacije
 4 peščice listov sladkega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice razrezanih zelenih orehov
 4 peščice listov majarona
 4 peščice listov narezanega širokolistnega trpotca
 4 peščice cvetov divjega kostanja
 4 peščice cvetov šentjanževke
 4 peščice zelenih listov robide
 4 peščice cvetov bele detelje
 4 peščice cvetov ameriškega slamnika
 4 peščice malih listov plahtice

Postopek

1

Pripravimo veliko, temeljito očiščeno steklenico z zamaškom. Steklenico napolnimo z žganjem, dodamo sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi.

2

Rastline nabiramo od marca do oktobra, jih očistimo in postopoma dodajamo v žganje. Zdravilne zeli nabiramo takrat, ko je njihov čas rasti - zorenja. V kolikor nismo uspeli nabrati kakšne rastline, lahko dodamo posušeno.

jegermaister smalsl

3

Po vsakem dodajanju premešamo z leseno palčko ali kuhalnico. Preden dodamo pelin in žajbelj ju prelijemo z vročo vodo, nato dodamo liste v žganje.

4

Zdravilne zeli posrkajo žganje, zato enkrat na mesec dodamo cca. 100 ml svežega žganja. Steklenico sproti zapremo s pokrovom, da žganje ne izhlapi. Postavimo v polsenco. Vmes večkrat premešamo z leseno palico ali kuhalnico.

5

Ko smo nabrali in dodali vse zdravilne rastline, steklenico pustimo zaprto dva tedna. Vmes večkrat premešamo. Prelijemo v pripravljene čiste steklenice. Uživamo v majhnih količinah.
Kdaj in katera zelišča nabiramo? Preberite si v posebnem prispevku.

Sestavine

za 4 litre likerja
 4 l domačega žganja - sadjevec
 1 kg sladkorja
 4 peščice janeževih zrnc
 4 peščice cvetov in zelenih listov trobentice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov in zelenih listov vijolice (skupaj 8)
 4 peščice cvetov marjetice
 4 peščice zrnc kumine
 4 peščice cvetov kamilice
 4 peščice cvetov lapuha
 4 peščice zelenih listov gozdnih jagod
 4 peščice zelenih brinovih jagod
 4 peščice zrelih brinovih jagod
 4 peščice vejic s cvetovi pljučnika
 4 peščice regratovih cvetov
 4 peščice cvetov lipe
 4 peščice cvetov divje češnje
 4 peščice listov narezane njivske preslice
 4 peščice cvetov arnike
 4 peščice cvetov tavžentrože
 4 peščice listov borovnice
 4 peščice listov narezanega ozkolistnega trpotca
 4 peščice listov melise
 4 peščice listov črne mete
 4 peščice listov navadnega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice listov žajblja - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice cvetov akacije
 4 peščice listov vinske rutice
 4 peščice listov materine dušice
 4 peščice cvetov ognjiča
 4 peščice listov navadnega sleza (ajbež)
 4 peščice cvetov srčne moči
 4 peščice rožmarinovih iglic
 4 peščice bezgovih cvetov
 4 peščice cvetov rmana
 4 peščice smrekovih vršičkov
 4 peščice jelkinih vršičkov
 4 peščice cvetov akacije
 4 peščice listov sladkega pelina - prelijemo z vročo vodo
 4 peščice razrezanih zelenih orehov
 4 peščice listov majarona
 4 peščice listov narezanega širokolistnega trpotca
 4 peščice cvetov divjega kostanja
 4 peščice cvetov šentjanževke
 4 peščice zelenih listov robide
 4 peščice cvetov bele detelje
 4 peščice cvetov ameriškega slamnika
 4 peščice malih listov plahtice

Postopek

1

Pripravimo veliko, temeljito očiščeno steklenico z zamaškom. Steklenico napolnimo z žganjem, dodamo sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi.

2

Rastline nabiramo od marca do oktobra, jih očistimo in postopoma dodajamo v žganje. Zdravilne zeli nabiramo takrat, ko je njihov čas rasti - zorenja. V kolikor nismo uspeli nabrati kakšne rastline, lahko dodamo posušeno.

jegermaister smalsl

3

Po vsakem dodajanju premešamo z leseno palčko ali kuhalnico. Preden dodamo pelin in žajbelj ju prelijemo z vročo vodo, nato dodamo liste v žganje.

4

Zdravilne zeli posrkajo žganje, zato enkrat na mesec dodamo cca. 100 ml svežega žganja. Steklenico sproti zapremo s pokrovom, da žganje ne izhlapi. Postavimo v polsenco. Vmes večkrat premešamo z leseno palico ali kuhalnico.

5

Ko smo nabrali in dodali vse zdravilne rastline, steklenico pustimo zaprto dva tedna. Vmes večkrat premešamo. Prelijemo v pripravljene čiste steklenice. Uživamo v majhnih količinah.
Kdaj in katera zelišča nabiramo? Preberite si v posebnem prispevku.

Domači jagermeister – zeliščni liker

Deli objavo:
  • 1.4K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.4K
    Delitev

Komentarji

Comments are closed.