0

Čaj iz sladkega pelina

Deli recept:

Caj iz sladkega pelina
Preračunaj sestavine1 Porcija

Sestavine

 mlade vejice in vršički sladkega pelina
 med ali sladkor po okusu

Postopek

Priprava zelišča
1

Sladki pelin pobiramo avgusta in septembra. Odvisno od lege rasti. Iz stebla porežemo liste in cvetoče vršičke sladkega pelina.

20211004 180706

2

Posušimo v sušilcu sadja in zelišč ali na prostem v polsenci.

2 posusimo

3

Posušenega hranimo v steklenem kozarcu s pokrovom ali v papirnati vrečki.

3 hramba

Priprava čaja in prelivka
4

Čajni poparek:

Zavremo 300 ml vode. Pustimo, da se voda malo ohladi in prelijemo čez posušen sladki pelin. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut.

Prelivek:

Posušeni sladki pelin namočimo v 1 litru vode v pokritem loncu za 12 ur. Po 12 urah ga s vsebino segrejemo do največ 60 stopinj in nato odstavimo iz štedilnika. Pustimo, da se tekočina ohladi in nato precedimo.

4 voda pelin

5

Lastnosti in uporaba:

Skladki pelin je rastlina enoletnica, vendar je vzgoja preprosta. Sadimo ga v spomladanskih mesecih, konec marca. Posadimo ga v lonec ali korito ter hranimo v notranjih prostorih, dokler ne mine nevarnost pozebe.

Ko se temperature dvignejo, ga presadimo na zunanji vrt. Gre za zelo bujno rastlino, zato ji namenimo dovolj prostora. Zelo hitro raste tudi v višino, zato uredimo oporo. Cvetove in liste za čaj nabiramo avgusta v lepem in suhem vremenu.

Čaj iz sladkega pelina se uporablja za zdravljenje zlatice, znižanja telesne temperature, pomaga pri prehladu in gripi, herpesu in glivičnih obolenjih, povečuje imunsko odpornost in blaži menstrualne krče.

Čaj iz sladkega pelina pijemo po požirkih. Čaj je grenkega okusa. Sladkamo ga lahko s sladkorjem, medom, stevio ali ga preprosto pijemo brez sladila. Uživamo ga ob prehladnih dneh ali slabemu počutju.

Opomba: Uživanje čaja iz sladkega pelina se odsvetuje sladkornim bolnikom in otrokom.

20211013 084959

Kategorija

Sestavine

 mlade vejice in vršički sladkega pelina
 med ali sladkor po okusu

Postopek

Priprava zelišča
1

Sladki pelin pobiramo avgusta in septembra. Odvisno od lege rasti. Iz stebla porežemo liste in cvetoče vršičke sladkega pelina.

20211004 180706

2

Posušimo v sušilcu sadja in zelišč ali na prostem v polsenci.

2 posusimo

3

Posušenega hranimo v steklenem kozarcu s pokrovom ali v papirnati vrečki.

3 hramba

Priprava čaja in prelivka
4

Čajni poparek:

Zavremo 300 ml vode. Pustimo, da se voda malo ohladi in prelijemo čez posušen sladki pelin. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut.

Prelivek:

Posušeni sladki pelin namočimo v 1 litru vode v pokritem loncu za 12 ur. Po 12 urah ga s vsebino segrejemo do največ 60 stopinj in nato odstavimo iz štedilnika. Pustimo, da se tekočina ohladi in nato precedimo.

4 voda pelin

5

Lastnosti in uporaba:

Skladki pelin je rastlina enoletnica, vendar je vzgoja preprosta. Sadimo ga v spomladanskih mesecih, konec marca. Posadimo ga v lonec ali korito ter hranimo v notranjih prostorih, dokler ne mine nevarnost pozebe.

Ko se temperature dvignejo, ga presadimo na zunanji vrt. Gre za zelo bujno rastlino, zato ji namenimo dovolj prostora. Zelo hitro raste tudi v višino, zato uredimo oporo. Cvetove in liste za čaj nabiramo avgusta v lepem in suhem vremenu.

Čaj iz sladkega pelina se uporablja za zdravljenje zlatice, znižanja telesne temperature, pomaga pri prehladu in gripi, herpesu in glivičnih obolenjih, povečuje imunsko odpornost in blaži menstrualne krče.

Čaj iz sladkega pelina pijemo po požirkih. Čaj je grenkega okusa. Sladkamo ga lahko s sladkorjem, medom, stevio ali ga preprosto pijemo brez sladila. Uživamo ga ob prehladnih dneh ali slabemu počutju.

Opomba: Uživanje čaja iz sladkega pelina se odsvetuje sladkornim bolnikom in otrokom.

20211013 084959

Notes

Čaj iz sladkega pelina

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO