0

Štefkin vrt – Solata

Deli recept:

Moj najljubši hobi je vrtnarjenje. Je moja sprostitev in obenem terapija. Takoj, ko se v topli gredi zemlja zmehča, začnem prekopavat, sejat in sadit.

V začetku februarja posejem solato in špinačo, seveda v toplo gredo. Nato sledi sajenje sadik solate in setev paradižnika. Pokrijem s debelejšo kopreno. V jesenskem času posadim nekaj česna in v mesecu marcu zelenje že lahko režem in ga uporabim kot začimbo na solato.

V februarju sem pripravila luknje za sajenje sadik solate:

1 rahlanje luknja voda
2

Saditev solate – gentile rozetasta:

3

Nasajene sadike zalijem in pokrijem s kopreno:

6

Rast sadik solate – genetile rozetasta po dveh tednih v topli gredi:

saditev solate 3

V mesecu aprilu me solata že razveseljuje. Sem jo že začela nabirat za prve skomine.

Berivko za rezanje sem prve dni v tednu sejala na prosto. Pokrila sem jo z debelejšo kopreno. Čez teden ali dva sem jo lahko že začela rezat:

26 berivka

Canasto sem prav tako sejala prve dni v mesecu marcu na prosto. To solato nato nasadim v lončke za sadike, ko dovolj zraste. Ostalo redčim in jo uživamo. Razredčena canasta se lepo vije v glavice.

Canasta je ena izmed najbolj trpežnih solat. Dobro prenaša močno sonce. Zelo redko gre v cvet. In zelo je okusna. Na mojem vrtu jo zelo rada sejem in sadim skozi celo leto.

canasta
42 sadike canasta

Solata Kyrio – zeleni hrastov list. Zelo okusna solata. Trgamo zunanje liste. Sredina raste naprej. Prezimi tudi v topli gredi.

saditev solate 4

Lahko trgamo samo zunanje liste. Sadim je skozi celo leto. Je odporna na različne vremenske pogoje. Zelo redko gre v cvet.

Rast solate genetile v rastlinjaku po mesecu dni. Med solato sadim čebulček.

47 solata mlada cebula

Solata novappia – puterica in nansen so zelo okusne solate. Na prosto jo posadim v mesecu marec – april. Lahko jo pokrijemo s kopreno, vendar ni potrebe.

krhkolistna solata 2

Solati kreša in rukola. Zelo rada jo mešam med ostalo pripravljeno solato.

kresa rukola 1

Zgodnje zelje:

zgodnje zelje 1

Solata Susybel z odprto rozeto. Predelujem jo skozi celo leto in redko kdaj gre v cvet. Vmes posadim še glavnato solato braziljanko in čebulček.

20200503 190946 1

Solata Lollo rosa ali rdeč hrastov list. To solato sadim skozi vse leto. Je zelo trpežna na različne vremenske pogoje. Ne dela cvetov.

rdec hrastrov list

Prvi del vrta v aprilu:

20200503 190622

Drugi del vrta v aprilu:

20200503 190516 1

Se nadaljuje … 🙂. V spodnjem videu si lahko ogledat sprehod po mojem vrtu iz junija 2019.

https://www.facebook.com/stefkinedobrote/posts/982331088855401

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO