0

Zelišča za domači jagermeister

Deli recept:

Verjetno malokdo ne pozna tega tradicionalnega zeliščnega likerja. Domači jagermeister – zeliščni liker je sladek, malo pogreni, a je kljub grenkobi odličnega okusa. Pripravimo ga iz približno 45 zelišč. Če katere izmed njih nismo nabrali, ne bo prevelikega problema, domači jagermeister bo kljub temu odličen. Prav tako lahko dodamo še kakšno zelišče več.

Zdravilne rastline nabiramo skozi vse leto. Izogibamo se nabiranju neposredno ob cestah. Sestavine lahko dodajamo sveže ali posušene. V kolikor zelišč ne najdemo v naravi jih poiščemo v trgovinah z ekološkimi izdelki.


Za podrobna navodila, kako pripraviti liker, poglejte RECEPT ZA DOMAČI JAGERMEISTER.


.

Kdaj in katera zelišča nabiramo za domači jagermeister ter kje jih najdemo?

Nabiramo naslednje cvetlice in zelišča:

1. Janež. Nabiramo zrnca, od junija in julija.  Janež je enoletnica in ga najpogosteje najdemo na vrtovih. Semena pobiramo od avgusta do septembra.

janez
Janež

2. Trobentica. Nabiramo cvetove, od marca do aprila. Trobentica raste po travnikih, svetlih gozdovih, med grmičevjem na domačih vrtovih in zelenicah.

trobentica
Tobentica

3. Vijolica. Nabiramo cvetove, od marca do aprila. Njeno rastišče je v senčnih in vlažnih bukovih gozdovih, na domačih vrtovih ali zelenici.

vijolica
Vijolica

4. Marjetica. Nabiramo cvetove, od februarja do oktobra. Je najbolj razširjena cvetlica. Raste po travnikih, pašnikih, sadovnjakih in na domačih zelenicah.

Navadna marjetica
Navadna marjetica

5. Kumina. Nabiramo zrnca, julija ali v začetku avgusta. Raste ob travnikih in pašnikih.

kumina
Kumina

6. Kamilica. Nabiramo cvetove, od maja do junija. Kamilica raste po žitnih poljih, na vrtovih in na revnih peščenih tleh.

kamilica
Kamilica

7. Lapuh. Nabiramo cvetove in liste, od marca do aprila. Lapuh raste na revnih vlažnih peščenih tleh ob rekah, potokih po obrobju polja in po nasipih.

lapuh
Lapuh

8. Gozdne jagode. Nabiramo liste, od maja do junija. Rastejo po sončnih posekah, med grmovjem, ob živih mejah in ob obrobju gozdov na sončni legi.

gozdne jagode
Gozdne jagode

9. Brinove jagode. Nabiramo zelene ter zrele jagode. Zelene nabiramo od od maja do junija, zrele od oktobra do novembra. Raste v nižinskem in gorskem svetu in na Primorskem.

navadni brin
Brinove jagode

10. Pljučnik. Nabiramo stebla in cvetove v času cvetenja, marca in aprila. Raste na vlažnih tleh in v svetlih in listnatih gozdovih, na travnikih in pašnikih, na obrobju potokov. Odlično uspeva, če ga zasadimo.

pljucnik
Pljučnik

11. Regrat. Nabiramo cvetove, od aprila do maja. Je zelo razširjena cvetlica in raste po travnikih, pašnikih, ob ograjah ob zapuščenih vrtovih, nasipih in domači zelenici.

regrat
Regrat

12. Lipa. Nabiramo cvetove, od junija do julija v času cvetenja lipe. To dišeče drevo raste v listnatih gozdovih višjih in nižjih leg.

lipa
Lipa

13. Divja češnja. Nabiramo cvetove, od aprila do maja v času cvetenja češnje. Raste v mešanih gozdovih, najpogosteje v bukovih gozdovih.

divja cesnja
Divja češnja

14. Njivska preslica. Nabiramo narezano zelenje, od julija do oktobra. Raste po njivah, travnikih in nabrežninah.

njivska preslica
Njivska preslica

15. Arnika. Nabiramo cvetove, od julija do avgusta. To rastlino najdemo kjer so kisla tla, po planinskih travnikih in livadah.

arnika
Arnika

16. Tavžentroža. Nabiramo cvetove, od julija do avgusta. Raste v svetlih gozdovih, posekih in jasah. Domovanje ima tudi na Primorskem.

tavzentroza
Tavžentroža

17. Borovnica. Nabiramo liste pred zorenjem, junija. Raste na kislih tleh, raste strnjeno na velikih površinah. Najpogosteje jo najdemo v svetlih gozdovih in jasah.

borovnica 1
Borovnica

18. Ozkolistni trpotec. Nabiramo liste, od aprila do septembra. Njegovo rastišče je ob travnikih, pašnikih, zelenicah in ob vrtovih.

ozkolistni trpotec
Ozkolistni trpotec

19. Melisa. Nabiramo liste, od maja do septembra. Raste kot gojena na vrtovih in na zeliščnih gredah. Je trajnica.

melisa
Melisa

20. Črna meta. Nabiramo liste, od maja do septembra. Raste kot gojena na vrtovih in zeliščnih gredah. Je trajnica in se rada razraste.

crna meta
Črna meta

Za podrobna navodila, kako pripraviti liker, poglejte RECEPT ZA DOMAČI JAGERMEISTER.


21. Pelin. Nabiramo šopke listov, od maja do junija. Gojimo ga na vrtu. Prav tako raste na suhih in kamnitih krajih in skalnatih pobočjih. Je trajnica.

pelin
Pelin

22. Žajbelj. Nabiramo liste, od maja do septembra. Žajbelj je nepogrešljiv na vsakem vrtu. Je trajnica.

zajbelj
Žajbelj

23. Akacija. Nabiramo cvetove, od maja in junija v času cvetenja akacije. Je trnovo drevo z lepimi dolgimi cvetovi. Raste ob gozdnih obronkih in posekih.

akacija
Akacija

24. Vinska rutica. Nabiramo liste, maja. Vinska rutico nasadimo v zeliščne gredice kot sadiko. Je trajnica.

vinska rutica
Vinska rutica

25. Materina dušica. Nabiramo od junija do oktobra. Raste na suhih in sončnih mestih, travnikih, vrtovih in rada se poseje na zelenico. Je trajnica.

materina dusica
Materina dušica

26. Ogjnič. Nabiramo cvetove, od aprila vse do pozne jeseni. Raste na domačih vrtovih. Je kot okrasna in zdravilna rastlina. Ker se poseje sama, jo z lahkoto gojimo.

ognjič
Ognjič

27. Navadni slez – ajbež. Nabiramo liste, od maja do junija. Raste ob potokih in pašnikih. Zasadimo jo lahko na zeliščne grede. Je trajnica.

navadni slez
Navadni slez

28. Srčna moč. Nabiramo korenino in cvet, od junija do avgusta. Zelo rada raste v gozdovih na šotnih tleh in travnikih kjer je bolj zakisana zemlja.

srcna moc
Srčna moč

29. Rožmarin. Nabiramo iglice, od junija do avgusta. Je primorska rastlina. V ostalih delih Slovenije raste le kot gojena.

rozmarin
Rožmarin

30. Bezeg. Nabiramo cvetove, od maja do julija. Uspeva ob obronkih gozdov, jasah in posekih.

bezeg
Bezeg

31. Rman. Nabiramo cvetove, od maja do pozne jeseni. Najdemo ga po travnikih in pašnikih, njivah in obronkih gozdov.

rman
Rman

32. Smreka. Nabiramo vršičke, od maja in junija. Navadna smreka raste po iglastih in mešanih gozdovih.

smreka
Smreka

33. Jelka. Nabiramo vršičke, od maja in junija. Poznana je tudi kot “hoja”. Raste v iglastih in mešanih gozdovih.

jelka
Jelka

34. Sladki pelin. Nabiramo zelenje, od maja in junija. Sladki pelin vzgojimo na naših vrtovih. Ko ga enkrat posadimo, se ob cvetenju zaseje sam.

sladki pelin
Sladki pelin

35. Zelen oreh. Nabiramo zelen oreh, junija. Plod razrežemo. Raste v listnatih gozdovih in bližini domovanja.

zelen oreh
Zeleni oreh

36. Majaron. Nabiramo liste, junija. Gojimo na zeliščnih gredicah in vrtovih.

majaron
Majaron

37. Širokolistni trpotec. Nabiramo liste, od junija do avgusta. Raste po tratah, travnikih ob robovih kolovoznih poti in igriščih.

sirokolistni trpotec
Širokolistni trpotec

38. Divji kostanj. Nabiramo cvetove, julija. Večinoma ga najdemo  posajenega v parkih in drevoredih, je kot lepotno drevo.

kostanj
Kostanj

39. Šentjanževka. Nabiramo cvetove, od junija do avgusta. Raste na suhih travnikih in pašnikih in gozdnih jasah.

sentjanzevka
Šentjanževka

40. Robida. Nabiramo liste, od aprila do junija. Najdemo jo v gozdovih ob obronkih gozdov.

robida
Robida

41. Bela detelja. Nabiramo cvetove, junija in julija. Raste po travnikih in ob obrobju pašnikov.

bela detelja
Bela detelja

42. Ameriški slamnik. Nabiramo cvetove, od aprila do avgusta. Je okrasna gojena rastlina na zeliščnih in domačih vrtovih.

ameriski slamnik
Ameriški slamnik

43. Plahtica. Nabiramo cvetove, od maja do septembra. Najdemo jo na vlažnih travnikih in ob listnatih gozdovih.

plahtica
Plahtica

Za podrobna navodila, kako pripraviti liker, poglejte RECEPT ZA DOMAČI JAGERMEISTER.


Nad končnim izdelkom bomo navdušeni. Ampak seveda pazljivo, liker ima visoko vsebnost alkohola (okrog 35 %), zato se pije v majhnih količinah. Prijatelji bodo veseli, če jim podarimo kakšno malo stekleničko s priporočilom o njegovi uporabi.

jagermeister2
Domači jagermeister

[fblike]


Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO