0

Smrekov sirup

Deli recept:

Smrekov sirup
Preračunaj sestavine4 Porcije

Sestavine

4 mali kozarci ( po 350 ml )
 600 g smrekovih vršičkov
 2 kg sladkorja

Postopek

1

Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. Postopek ponavljamo, dokler kozarcev ne napolnimo do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.

20200428 082335

2

Kozarca zadelamo s pokrovova in postavimo za 14 dni: direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.

20200428 082425

3

Po 14 dneh oz. ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.

20200507 141054

4

Odcedimo skozi gosto cedilko ...

20200507 141228

5

... in nato še skozi gosto gazo.

20200507 141341

6

Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.

20200507 141846

Uporaba:
7

Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.

Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.

Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.

Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.

Sestavine

4 mali kozarci ( po 350 ml )
 600 g smrekovih vršičkov
 2 kg sladkorja

Postopek

1

Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. Postopek ponavljamo, dokler kozarcev ne napolnimo do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.

20200428 082335

2

Kozarca zadelamo s pokrovova in postavimo za 14 dni: direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.

20200428 082425

3

Po 14 dneh oz. ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.

20200507 141054

4

Odcedimo skozi gosto cedilko ...

20200507 141228

5

... in nato še skozi gosto gazo.

20200507 141341

6

Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.

20200507 141846

Uporaba:
7

Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.

Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.

Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.

Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.

Notes

Smrekov sirup

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO