Sestavine
Postopek
Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. Postopek ponavljamo, dokler kozarcev ne napolnimo do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.
Kozarca zadelamo s pokrovova in postavimo za 14 dni: direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.
Po 14 dneh oz. ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.
Odcedimo skozi gosto cedilko ...
... in nato še skozi gosto gazo.
Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.
Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.
Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.
Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.
Sestavine
Postopek
Naberemo smrekove in jelkine vršičke. V večji kozarec vsujemo plast sladkorja in čez polagamo vršičke. Postopek ponavljamo, dokler kozarcev ne napolnimo do vrha. Zadnja plast je sladkor. Vmes s kuhalnico večkrat potlačimo.
Kozarca zadelamo s pokrovova in postavimo za 14 dni: direktno na sonce. Večkrat dnevno pretresemo, da se sladkor hitreje stopi.
Po 14 dneh oz. ko se sladkor v kozarcih stopi, odpremo kozarce.
Odcedimo skozi gosto cedilko ...
... in nato še skozi gosto gazo.
Pripravljen sirup pretočimo v steklenice ali kozarce. Zadelamo s pokrovi in hranimo na hladnem. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.
Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.
Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.
Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.