Potratni štrudelj


Potratni strudelj
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 hSkupni čas2 h

Sestavine

Testo
 200 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 250 ml tople vode
 50 ml belega olja - po potrebi več
 1 ščep soli
Sadni nadev
 2 srednje debeli bučki - brez semen
 500 g borovnic
 3 jedilne žlice mletega cimeta
Skutin nadev
 500 g polnomastne skute - lahko tudi brez laktoze
 100 g sladkorja
 50 g mletih lešnikov
 3 jedilne žlice kisle smetane - lahko tudi brez laktoze
 2 jajci
Ostalo
 ostra moka T400 za delovno površino
 krušne drobtine za pekač
 belo olje ali maslo za premaz pekača

Postopek

Priprava testa
1

Moki dodamo sol in premešamo. Prilijemo vodo in olje ter zmešamo v gladko testo.

20220726 075941 1

2

Pripravljeno testo naoljimo in pustimo v posodi pokrito s pokrovom počivati 2 uri.

20220726 080023

Priprava skutinega nadeva
3

Skuti dodamo sladkor, jajca in kislo smetamo.

20220726 084650

4

Zmešamo v gladek nadev.

20220726 084827

Priprava bučkinega nadeva
5

Bučke olupimo in očistimo semen.

20220726 085834

6

Naribamo.

20220726 090907

7

K naribanim bučkam dodamo skutin nadev.

20220726 091659

8

Dodamo mleti cimet in lešnike.

20220726 091734

9

Zmešamo in pustimo počivati 10 minut, da se sestavine med seboj povežejo.

20220726 091842

10

Delovno površino posujemo z ostro moko in testo narahlo pregnetemo.

20220726 091922

11

Razdelimo na dve polovici.

20220726 092008

12

Razvaljamo in razvlečemo prvo polovico testa.

20220726 092147

13

Premažemo s polovico skutinega nadeva z bučkami in posujemo čez polovično količino borovnic.

20220726 092908

14

Na vsaki strani robove zavihamo in nežno zavijamo. Enak postopke priprave ponovimo za drugo polovico testa.

20220726 092550

15

Pekač premažemo z oljem ali stopljenim maslom in ga posujemo s krušnimi drobtinami.

20220726 091650 1

16

Pripravljen štrudelj preložimo v pekač in ga premažemo z oljem ali s stopljenim maslom.

20220726 093341

17

Pečemo v ogreti pečici na 250 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

20220726 102924

18

Pečenega ohladimo in ga razrežemo na rezine.

20220726 105517

Sestavine

Testo
 200 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 250 ml tople vode
 50 ml belega olja - po potrebi več
 1 ščep soli
Sadni nadev
 2 srednje debeli bučki - brez semen
 500 g borovnic
 3 jedilne žlice mletega cimeta
Skutin nadev
 500 g polnomastne skute - lahko tudi brez laktoze
 100 g sladkorja
 50 g mletih lešnikov
 3 jedilne žlice kisle smetane - lahko tudi brez laktoze
 2 jajci
Ostalo
 ostra moka T400 za delovno površino
 krušne drobtine za pekač
 belo olje ali maslo za premaz pekača

Postopek

Priprava testa
1

Moki dodamo sol in premešamo. Prilijemo vodo in olje ter zmešamo v gladko testo.

20220726 075941 1

2

Pripravljeno testo naoljimo in pustimo v posodi pokrito s pokrovom počivati 2 uri.

20220726 080023

Priprava skutinega nadeva
3

Skuti dodamo sladkor, jajca in kislo smetamo.

20220726 084650

4

Zmešamo v gladek nadev.

20220726 084827

Priprava bučkinega nadeva
5

Bučke olupimo in očistimo semen.

20220726 085834

6

Naribamo.

20220726 090907

7

K naribanim bučkam dodamo skutin nadev.

20220726 091659

8

Dodamo mleti cimet in lešnike.

20220726 091734

9

Zmešamo in pustimo počivati 10 minut, da se sestavine med seboj povežejo.

20220726 091842

10

Delovno površino posujemo z ostro moko in testo narahlo pregnetemo.

20220726 091922

11

Razdelimo na dve polovici.

20220726 092008

12

Razvaljamo in razvlečemo prvo polovico testa.

20220726 092147

13

Premažemo s polovico skutinega nadeva z bučkami in posujemo čez polovično količino borovnic.

20220726 092908

14

Na vsaki strani robove zavihamo in nežno zavijamo. Enak postopke priprave ponovimo za drugo polovico testa.

20220726 092550

15

Pekač premažemo z oljem ali stopljenim maslom in ga posujemo s krušnimi drobtinami.

20220726 091650 1

16

Pripravljen štrudelj preložimo v pekač in ga premažemo z oljem ali s stopljenim maslom.

20220726 093341

17

Pečemo v ogreti pečici na 250 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

20220726 102924

18

Pečenega ohladimo in ga razrežemo na rezine.

20220726 105517

Potratni štrudelj