0

Mesna jušna osnova

Deli recept:

Mesna jusna osnova
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 hSkupni čas2 h 10 min

Sestavine

5 manjših kozarcev (320 ml)
Mesna osnova
 500 g govejega mesa brez maščobe
 1 l vode
 1 velik por
 1 popečena čebula
 1 čajna žlička soli
Zelenjava in začimbe
 500 g korenja
 300 g peteršilja (koren)
 300 g pora
 200 g sveže čebule (1 glava bele in 1 glava rdeče čebule)
 50 ml olivnega olja ali druge maščobe
 3 vejice zelene s steblom
 3 stroke česna
 2 vejici luštreka
 1 pastinjak (koren)
 1 jedilna žlica soli (po želji več)
 ½ zelene (gomolj)
Dodatno
 200 ml juhe (kjer smo kuhali meso)

Postopek

1

V lonec dodamo por in opečeno čebulo. Dodamo meso in sol ter kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča. Meso nato vzamemo iz juhe.

Opomba: Juho in zelenjavo prihranimo.

20240718 155335

2

Meso narežemo na male kocke.

20240718 185036

3

Zelenjavo očistimo in jo narežemo.

20240718 184416

4

V kozici segrejemo maščobo in dodamo vso zelenjavo. Premešamo in dušimo 15 minut. Postopoma dolijemo juho, v kateri smo kuhali meso, da se zelenjava ne prismodi.

20240718 184631

5

Dodamo sol in zelenjavo iz juhe, kjer smo kuhali meso. Premešamo in dušimo 10 minut.

20240718 184726

6

Dodamo na kocke narezano meso.

20240718 185055

7

Premešamo in dolijemo malo juhe, ki smo jo prihranili. Dušimo 10 minut.

20240718 185516

8

V blenderju vso vsebino zmeljemo, da dobimo gladko zmes - pasto.

20240718 190719

9

Spasirano vsebino vsujemo v lonec in dolijemo 200 ml juhe. Premešamo, da dobimo gladko zmes.

20240718 190838

10

Dodamo sesekljani peteršilj.

20240718 190951

11

Kuhamo še dodatnih 5 minut.

20240718 191152

12

Napolnimo kozarce in jih zadelamo s pokrovi.

20240718 191605

13

V pekač nalijemo vodo in vanj naložimo kozarce. Pečico vklopimo na 120 stopinj in pasteriziramo 30 minut. Po končani pasterizaciji pustimo kozarce v pečici, da se ohladijo čez noč.

20240718 192423

14

Hranimo v temen in hladen prostor, najbolje v hladilniku. Odprt kozarec hranimo do porabe v hladilniku.

Obstojno v hladilniku: ca 7 dni

Namig:
Priporočam, da narežemo kocke. Zavijemo v alu folijo in zamrznemo.

20240718 192204

Priprava mesne jušne osnove
15

Zavremo 1 liter vode. Dodamo 2 zvrhani jedilni žlici pripravljene mesne osnove in premešamo. Če želimo bolj pikanten okus, dodamo po svojem okusu mleti poper. Tako pripravljeno mesno jušno osnovo uporabljamo pri zalivanju pečenke, zelenjavnih jedeh ali si na hitro pripravimo juho in vanjo zakuhamo domače rezance, ribano kašo ali pripravimo zdrobove žličnike z drobnjakom.

20240718 193925

Kategorija,

Sestavine

5 manjših kozarcev (320 ml)
Mesna osnova
 500 g govejega mesa brez maščobe
 1 l vode
 1 velik por
 1 popečena čebula
 1 čajna žlička soli
Zelenjava in začimbe
 500 g korenja
 300 g peteršilja (koren)
 300 g pora
 200 g sveže čebule (1 glava bele in 1 glava rdeče čebule)
 50 ml olivnega olja ali druge maščobe
 3 vejice zelene s steblom
 3 stroke česna
 2 vejici luštreka
 1 pastinjak (koren)
 1 jedilna žlica soli (po želji več)
 ½ zelene (gomolj)
Dodatno
 200 ml juhe (kjer smo kuhali meso)

Postopek

1

V lonec dodamo por in opečeno čebulo. Dodamo meso in sol ter kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča. Meso nato vzamemo iz juhe.

Opomba: Juho in zelenjavo prihranimo.

20240718 155335

2

Meso narežemo na male kocke.

20240718 185036

3

Zelenjavo očistimo in jo narežemo.

20240718 184416

4

V kozici segrejemo maščobo in dodamo vso zelenjavo. Premešamo in dušimo 15 minut. Postopoma dolijemo juho, v kateri smo kuhali meso, da se zelenjava ne prismodi.

20240718 184631

5

Dodamo sol in zelenjavo iz juhe, kjer smo kuhali meso. Premešamo in dušimo 10 minut.

20240718 184726

6

Dodamo na kocke narezano meso.

20240718 185055

7

Premešamo in dolijemo malo juhe, ki smo jo prihranili. Dušimo 10 minut.

20240718 185516

8

V blenderju vso vsebino zmeljemo, da dobimo gladko zmes - pasto.

20240718 190719

9

Spasirano vsebino vsujemo v lonec in dolijemo 200 ml juhe. Premešamo, da dobimo gladko zmes.

20240718 190838

10

Dodamo sesekljani peteršilj.

20240718 190951

11

Kuhamo še dodatnih 5 minut.

20240718 191152

12

Napolnimo kozarce in jih zadelamo s pokrovi.

20240718 191605

13

V pekač nalijemo vodo in vanj naložimo kozarce. Pečico vklopimo na 120 stopinj in pasteriziramo 30 minut. Po končani pasterizaciji pustimo kozarce v pečici, da se ohladijo čez noč.

20240718 192423

14

Hranimo v temen in hladen prostor, najbolje v hladilniku. Odprt kozarec hranimo do porabe v hladilniku.

Obstojno v hladilniku: ca 7 dni

Namig:
Priporočam, da narežemo kocke. Zavijemo v alu folijo in zamrznemo.

20240718 192204

Priprava mesne jušne osnove
15

Zavremo 1 liter vode. Dodamo 2 zvrhani jedilni žlici pripravljene mesne osnove in premešamo. Če želimo bolj pikanten okus, dodamo po svojem okusu mleti poper. Tako pripravljeno mesno jušno osnovo uporabljamo pri zalivanju pečenke, zelenjavnih jedeh ali si na hitro pripravimo juho in vanjo zakuhamo domače rezance, ribano kašo ali pripravimo zdrobove žličnike z drobnjakom.

20240718 193925

Notes

Mesna jušna osnova

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO