0

Jota s klobaso

Deli recept:

Jota s klobaso (2)
Preračunaj sestavine4 Porcije
Čas priprave35 minSkupni čas1 h 40 min

Sestavine

za 4 osebe
 300 g krompirja
 200 g rjavega fižola
 200 g rdečega fižola
 3 polovice kranjskih klobas
 2 jedilni žlici pasteriziranega korenja
 1 čajna žlička mlete rdeče sladke paprike
 2 čajni žlički soli
 1 čajna žlička popra
 4 lovorjevi listi
 1 glava bele čebule
 1 mala glava česna (4 stroki)
 100 ml sončničnega olja ali druge maščobe
 1 jedilna žlica ostre moke T400

Postopek

1

Krompir in čebulo olupimo.

20240814 090344

2

Kislemu zelju odcedimo tekočino in ga vsujemo v velik lonec.

20240814 090726

3

Zelju dodamo lovorjeve liste in le toliko vode, da je pokrito. Ko zavre, ga kuhamo 30 minut.

20240814 091733

4

Krompir narežemo na kocke in prilijemo vodo, dodamo sol in ga skuhamo. Kuhanega odcedimo.

20240814 091127

5

Fižol dan prej namočimo in ga skuhamo.

Namig: Uporabimo lahko fižol iz konzerve. 

20240814 092612

6

Kuhano kisle zelje odcedimo. Tekočino prihranimo.

20240814 093102

7

V večji lonec dodamo kuhano kislo zelje, kuhan krompir, kuhan fižol ali fižol iz konzerve in pasterizirano korenje. Dolijemo tekočino od kislega zelja in vodo.

Namig: Če ne razpolagamo s pasteriziranim korenjem, dodamo na drobno nariban korenček. Če uporabimo fižol iz konzerve, ga samo prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

20240814 094541

8

Premešamo in dodamo sol ter mleto rdečo sladko papriko. Ponovno vse premešamo.

20240814 094803

9

Na maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo moko in pražimo ob mešanju tako dolgo, da čebula postekleni.

20240814 095742

10

Dodamo na kocke narezano kuhano klobaso. Pražimo ob mešanju 12 minut.

20240814 095804

11

Praženo klobaso dodamo k zelju, fižolu in krompirju. 

20240814 100217

12

Temeljito premešamo in kuhamo na zmernem ognju še 12 minut. Kuhano joto pustimo pokrito še 12 minut, da se sestavine med seboj povežejo.

20240814 100248

13

Postrežemo s sesekljanim peteršiljem in s svežimi žemljami ali z domačim kruhom s semeni.

20240814 101408

Sestavine

za 4 osebe
 300 g krompirja
 200 g rjavega fižola
 200 g rdečega fižola
 3 polovice kranjskih klobas
 2 jedilni žlici pasteriziranega korenja
 1 čajna žlička mlete rdeče sladke paprike
 2 čajni žlički soli
 1 čajna žlička popra
 4 lovorjevi listi
 1 glava bele čebule
 1 mala glava česna (4 stroki)
 100 ml sončničnega olja ali druge maščobe
 1 jedilna žlica ostre moke T400

Postopek

1

Krompir in čebulo olupimo.

20240814 090344

2

Kislemu zelju odcedimo tekočino in ga vsujemo v velik lonec.

20240814 090726

3

Zelju dodamo lovorjeve liste in le toliko vode, da je pokrito. Ko zavre, ga kuhamo 30 minut.

20240814 091733

4

Krompir narežemo na kocke in prilijemo vodo, dodamo sol in ga skuhamo. Kuhanega odcedimo.

20240814 091127

5

Fižol dan prej namočimo in ga skuhamo.

Namig: Uporabimo lahko fižol iz konzerve. 

20240814 092612

6

Kuhano kisle zelje odcedimo. Tekočino prihranimo.

20240814 093102

7

V večji lonec dodamo kuhano kislo zelje, kuhan krompir, kuhan fižol ali fižol iz konzerve in pasterizirano korenje. Dolijemo tekočino od kislega zelja in vodo.

Namig: Če ne razpolagamo s pasteriziranim korenjem, dodamo na drobno nariban korenček. Če uporabimo fižol iz konzerve, ga samo prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

20240814 094541

8

Premešamo in dodamo sol ter mleto rdečo sladko papriko. Ponovno vse premešamo.

20240814 094803

9

Na maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo moko in pražimo ob mešanju tako dolgo, da čebula postekleni.

20240814 095742

10

Dodamo na kocke narezano kuhano klobaso. Pražimo ob mešanju 12 minut.

20240814 095804

11

Praženo klobaso dodamo k zelju, fižolu in krompirju. 

20240814 100217

12

Temeljito premešamo in kuhamo na zmernem ognju še 12 minut. Kuhano joto pustimo pokrito še 12 minut, da se sestavine med seboj povežejo.

20240814 100248

13

Postrežemo s sesekljanim peteršiljem in s svežimi žemljami ali z domačim kruhom s semeni.

20240814 101408

Notes

Jota s klobaso

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO