Sestavine
Postopek
Glave zelja očistimo.
Razrežemo in odstranimo debelejši del.
Pripravimo si sol, celi poper in lovorjeve liste, ki jih razrežemo.
Zelje naribamo.
V posodo naložimo plast zelja in posujemo z začimbami. Potlačimo.
Ponovno dodamo naribamo zelje, začimbe in potlačimo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo zelja in začimb.
Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 2 uri.
Po dveh urah naložimo - natlačimo plast za plastjo v kozarec. Vsako plast posebej potlačimo. Najbolje se obnese lesena roglja.
Napolnimo do vrha. Pazimo, da ni vmes zraka.
Vse polne kozarce postavimo v globoko posodo. Najbolje, da uporabimo globok pekač od pečice. Čez zelje prelijemo tekočino, ki je ostala v posodi. V kolikor ni, dolijemo po vrhu vodo.
Na kozarce pokrove samo položimo, pokrijemo in pospravimo temen prostor. V prostoru naj bo ca. 23 stopinj celzija. V pekaču bodo opazne sledi vode.
Po dveh dneh dvignemo pokrove, zelje še potlačimo in pokrove tesno zavijemo. Kozarce umijemo in jih hranimo v temen in hladen prostor za ozimnico. Kislo zelje v kozarcu lahko začnemo uporabljati že čez 4 do 5 tednov, lahko tudi prej odvisno od temperature v prostoru kjer ga hranite.
Namig:
Preden kozarce zatesnimo dolijemo po vrhu vode v kolikor je zelje suho. Nato pokrove zatesnimo.
Domače kislo zelje se odlično prileže k pečenicam, krvavicam ali jo pripravimo kot solato.
Kako pripravimo solato? Kislemu zelju dodamo sesekljani česen, poper in bučno olje. Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C. Veliko vitaminov zaužijemo, če zaužijemo presno zelje, torej kot solato.
Zelje lahko uporabimo tudi za pripravo slastnega segedina ali sarme.
Sestavine
Postopek
Glave zelja očistimo.
Razrežemo in odstranimo debelejši del.
Pripravimo si sol, celi poper in lovorjeve liste, ki jih razrežemo.
Zelje naribamo.
V posodo naložimo plast zelja in posujemo z začimbami. Potlačimo.
Ponovno dodamo naribamo zelje, začimbe in potlačimo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo zelja in začimb.
Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 2 uri.
Po dveh urah naložimo - natlačimo plast za plastjo v kozarec. Vsako plast posebej potlačimo. Najbolje se obnese lesena roglja.
Napolnimo do vrha. Pazimo, da ni vmes zraka.
Vse polne kozarce postavimo v globoko posodo. Najbolje, da uporabimo globok pekač od pečice. Čez zelje prelijemo tekočino, ki je ostala v posodi. V kolikor ni, dolijemo po vrhu vodo.
Na kozarce pokrove samo položimo, pokrijemo in pospravimo temen prostor. V prostoru naj bo ca. 23 stopinj celzija. V pekaču bodo opazne sledi vode.
Po dveh dneh dvignemo pokrove, zelje še potlačimo in pokrove tesno zavijemo. Kozarce umijemo in jih hranimo v temen in hladen prostor za ozimnico. Kislo zelje v kozarcu lahko začnemo uporabljati že čez 4 do 5 tednov, lahko tudi prej odvisno od temperature v prostoru kjer ga hranite.
Namig:
Preden kozarce zatesnimo dolijemo po vrhu vode v kolikor je zelje suho. Nato pokrove zatesnimo.
Domače kislo zelje se odlično prileže k pečenicam, krvavicam ali jo pripravimo kot solato.
Kako pripravimo solato? Kislemu zelju dodamo sesekljani česen, poper in bučno olje. Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C. Veliko vitaminov zaužijemo, če zaužijemo presno zelje, torej kot solato.
Zelje lahko uporabimo tudi za pripravo slastnega segedina ali sarme.