Makova potica s pomarančo

Deli objavo:

Makova potica s pomaranco
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 hSkupni čas2 h 30 min

Sestavine

Velikost pekača: ca. 42 x 24 cm
Testo
 800 g namenske moke za kvašeno testo
 350 ml toplega mleka
 150 g sladkorja
 150 g stopljenega masla
 3 rumenjake
 2 pomaranči - samo lupina
 1 jedilna žlica ruma
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
 1 kocka svežega kvasa
Nadev
 650 g mletega maka
 200 g sladkorja v prahu
 400 ml sladke smetane - stepene
 3 jedilne žlice ruma
 4 pomaranče - sok in lupina
Premaz in posip
 1 jajce
 sladkor v prahu
Ostalo
 ostra moka T400 za delovno površino

Postopek

Testo
1

V posodo presejemo moko, ki smo ji primešali sol. V jamico zdrobimo kvas in čez prelijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 15 minut. Po vzhajanju dodamo naribano pomarančno lupino.

1 3

2

Posebej penasto zmešamo sladkor z rumenjaki in rumom. Maslo stopimo. Prilijemo k moki s kvasom in zmešamo.

2 4

3

Zgnetemo v gladko testo in pustimo pokrito vzhajati 40 minut, oziroma tako dolgo, da je posoda polna.

3 4

Makov nadev
4

Mletemu maku dodamo sladkor, lupino pomaranč in sok.

6 4

5

Posebej zmešamo sladko smetano.

7 4

6

Sladko smetano primešamo k maku in vse temeljito premešamo. V kolikor želimo slajši nadev dodamo več sladkorja.

8 2

7

Podlago za valjanje testa posujemo narahlo z ostro moko. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm.

5 4

8

Narazvaljano testo porazdelimo nadev.

9 3

9

Nadev premaženo enakomerno čez celo širino in dolžino testa.

10

10

Zavijemo.

11

11

Zavoto potico razdelimo na dve polovici in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali z maslom.

12

12

Pustimo vzhajati 45 minut. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in prepikamo.

13

13

Pečemo v ogreti pečici na 160 stopinj 1 uro. Peko prilagodimo pečici.

14

14

Pečeno potico obrnemo na leseno podlago in ohladimo. ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

16

15

Pečeno potico pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi in razrežemo.

20211231 111049

Sestavine

Velikost pekača: ca. 42 x 24 cm
Testo
 800 g namenske moke za kvašeno testo
 350 ml toplega mleka
 150 g sladkorja
 150 g stopljenega masla
 3 rumenjake
 2 pomaranči - samo lupina
 1 jedilna žlica ruma
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
 1 kocka svežega kvasa
Nadev
 650 g mletega maka
 200 g sladkorja v prahu
 400 ml sladke smetane - stepene
 3 jedilne žlice ruma
 4 pomaranče - sok in lupina
Premaz in posip
 1 jajce
 sladkor v prahu
Ostalo
 ostra moka T400 za delovno površino

Postopek

Testo
1

V posodo presejemo moko, ki smo ji primešali sol. V jamico zdrobimo kvas in čez prelijemo toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 15 minut. Po vzhajanju dodamo naribano pomarančno lupino.

1 3

2

Posebej penasto zmešamo sladkor z rumenjaki in rumom. Maslo stopimo. Prilijemo k moki s kvasom in zmešamo.

2 4

3

Zgnetemo v gladko testo in pustimo pokrito vzhajati 40 minut, oziroma tako dolgo, da je posoda polna.

3 4

Makov nadev
4

Mletemu maku dodamo sladkor, lupino pomaranč in sok.

6 4

5

Posebej zmešamo sladko smetano.

7 4

6

Sladko smetano primešamo k maku in vse temeljito premešamo. V kolikor želimo slajši nadev dodamo več sladkorja.

8 2

7

Podlago za valjanje testa posujemo narahlo z ostro moko. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm.

5 4

8

Narazvaljano testo porazdelimo nadev.

9 3

9

Nadev premaženo enakomerno čez celo širino in dolžino testa.

10

10

Zavijemo.

11

11

Zavoto potico razdelimo na dve polovici in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali z maslom.

12

12

Pustimo vzhajati 45 minut. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in prepikamo.

13

13

Pečemo v ogreti pečici na 160 stopinj 1 uro. Peko prilagodimo pečici.

14

14

Pečeno potico obrnemo na leseno podlago in ohladimo. ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

16

15

Pečeno potico pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi in razrežemo.

20211231 111049

Makova potica s pomarančo

Deli objavo: