Bratova potica

Deli objavo:

Bratova potica
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave2 h 30 minSkupni čas4 h

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
 320 g džema - gozdni sadeži, brusnice, marmelada iz aronijehttps://stefkinedobrote.si/recepti/marmelada-iz-aronije/
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo, Dolijemo k moki s kvasom, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

3

Testo pregnetemo na delovni površini in ga razdelimo na tri enake dele. Pregnetemo in pustimo, da testo, da ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

Priprava nadevov
4

Sestavine za orehov in makov nadev zmešamo v gladko zmes. Če so nadevi presuhi, dodamo segreto sladko smetano. Za sadni nadev uporabimo poljubni sadni džem.

5

Na pomokani površini na tanko razvaljamo prvi del testa.

5 testo razvaljamo

6

Dodamo makov nadev.

9 makov nadev

7

Po celi širini ga enakomerno razmažemo.

10 porazdelimo

8

Razvaljamo drugi del testa in ga položimo na makov nadev.

5 testo razvaljamo

9

Premažemo s sadnim džemom ali marmelado. Uporabimo lahko marmelado iz brusnic ali marmelado iz aronije https://stefkinedobrote.si/recepti/marmelada-iz-aronije/.

11 sadni namaz

10

Razvaljamo tretji del testa.

5 testo razvaljamo

11

Položimo na premazan sadni del in dodamo orehov nadev.

6 orehov nadev

12

Orehov nadev enakomerno razmažemo.

7 porazdelimo

13

Sestavljeno potico z občutkom zavijemo.

12 zavijemo

14

Položimo na pomaščen pekač.

13 pomascen pekac

15

Premažemo z rumenjakom in prepikamo z dolgo iglo do dna. Pustimo vzhajati 30 minut.

14 premazemo prepikamo vzhajamo

16

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 1 uro. Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo zvrnemo na leseno podlago, posujemo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se čez noč ohladi. Režemo ohlajeno.

 

bratova potica

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
 320 g džema - gozdni sadeži, brusnice, marmelada iz aronijehttps://stefkinedobrote.si/recepti/marmelada-iz-aronije/
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo, Dolijemo k moki s kvasom, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

3

Testo pregnetemo na delovni površini in ga razdelimo na tri enake dele. Pregnetemo in pustimo, da testo, da ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

Priprava nadevov
4

Sestavine za orehov in makov nadev zmešamo v gladko zmes. Če so nadevi presuhi, dodamo segreto sladko smetano. Za sadni nadev uporabimo poljubni sadni džem.

5

Na pomokani površini na tanko razvaljamo prvi del testa.

5 testo razvaljamo

6

Dodamo makov nadev.

9 makov nadev

7

Po celi širini ga enakomerno razmažemo.

10 porazdelimo

8

Razvaljamo drugi del testa in ga položimo na makov nadev.

5 testo razvaljamo

9

Premažemo s sadnim džemom ali marmelado. Uporabimo lahko marmelado iz brusnic ali marmelado iz aronije https://stefkinedobrote.si/recepti/marmelada-iz-aronije/.

11 sadni namaz

10

Razvaljamo tretji del testa.

5 testo razvaljamo

11

Položimo na premazan sadni del in dodamo orehov nadev.

6 orehov nadev

12

Orehov nadev enakomerno razmažemo.

7 porazdelimo

13

Sestavljeno potico z občutkom zavijemo.

12 zavijemo

14

Položimo na pomaščen pekač.

13 pomascen pekac

15

Premažemo z rumenjakom in prepikamo z dolgo iglo do dna. Pustimo vzhajati 30 minut.

14 premazemo prepikamo vzhajamo

16

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 1 uro. Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo zvrnemo na leseno podlago, posujemo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se čez noč ohladi. Režemo ohlajeno.

 

bratova potica

Bratova potica

Deli objavo:

Komentarji

Comments are closed.