Bratova potica

Deli objavo:
  • 1.5K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    1.5K
    Delitev

Bratova potica

Količina2 Porciji
Čas priprave2 h 30 minSkupen čas4 h

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
 320 g džema - gozdni sadeži, brusnice ...
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo, Dolijemo k moki s kvasom, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

3

Testo pregnetemo na delovni površini in ga razdelimo na šest delov (po trije deli za eno potico/pekač). Pustimo, da testo ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

Priprava nadevov
4

Sestavine za orehov in makov nadev zmešamo v gladko zmes. Če so nadevi presuhi, dodamo segreto sladko smetano. Za sadni nadev uporabimo poljubni sadni džem.

5

Na pomokani površini na tanko razvaljamo en del testa in ga premažemo s polovico orehovega nadeva.

6

Nato razvaljamo drugi del testa in premažemo s polovico makovega nadeva.

7

Nazadnje razvaljamo še tretji del testa in ga premažemo s polovico sadnega nadeva.

8

Posamezne sloje testa z nadevi naložimo enega na drugega, previdno zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Uporabimo keramični pekač, lahko tudi pekač za šarkelj, pekač za kruh ali pekač srnin hrbet. Prepikamo in premažemo z rumenjakom, ter pustimo vzhajati v pekaču ca. 30 minut.

9

Enak postopek ponovimo še za drugi pekač oz. potico, kjer uporabimo druge polovice nadevov.

10

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 1 uro. Pečeno potico pustimo v pekaču
10 minut, nato jo zvrnemo na leseno podlago, posujemo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se čez noč ohladi. Režemo ohlajeno.

 

bratova potica

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
 320 g džema - gozdni sadeži, brusnice ...
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo, Dolijemo k moki s kvasom, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

3

Testo pregnetemo na delovni površini in ga razdelimo na šest delov (po trije deli za eno potico/pekač). Pustimo, da testo ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

Priprava nadevov
4

Sestavine za orehov in makov nadev zmešamo v gladko zmes. Če so nadevi presuhi, dodamo segreto sladko smetano. Za sadni nadev uporabimo poljubni sadni džem.

5

Na pomokani površini na tanko razvaljamo en del testa in ga premažemo s polovico orehovega nadeva.

6

Nato razvaljamo drugi del testa in premažemo s polovico makovega nadeva.

7

Nazadnje razvaljamo še tretji del testa in ga premažemo s polovico sadnega nadeva.

8

Posamezne sloje testa z nadevi naložimo enega na drugega, previdno zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Uporabimo keramični pekač, lahko tudi pekač za šarkelj, pekač za kruh ali pekač srnin hrbet. Prepikamo in premažemo z rumenjakom, ter pustimo vzhajati v pekaču ca. 30 minut.

9

Enak postopek ponovimo še za drugi pekač oz. potico, kjer uporabimo druge polovice nadevov.

10

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 1 uro. Pečeno potico pustimo v pekaču
10 minut, nato jo zvrnemo na leseno podlago, posujemo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se čez noč ohladi. Režemo ohlajeno.

 

bratova potica

Bratova potica

Deli objavo:
  • 1.5K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
    1.5K
    Delitev

Komentarji

Comments are closed.