Bratova potica


Bratova potica
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave2 h 30 minSkupni čas4 h

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke ali kisle smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo. Dolijemo k moki s kvasom, dodamo preostanek mleka, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

20220408 083123 – kopija

3

Testo razdelimo na tri dele.

4 razdelimo

4

Testo pregnetemo na delovni površini in pustimo, da testo ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

20211210 074508

Priprava nadevov
5

Iz sestavni pripravimo orehov nadev. V kolikor je nadev presuh, dodamo mleko ali sladko smetano.

orehov nadev potratna

6

Mleti mak zmešamo z ostalimi sestavinami. V kolikor je nadev presuh, dodamo kislo ali sladko smetano.

makov nadev

7

Brusnično marmelado premešamo, da dobimo gladko zmes.

20211210 073641

8

Vsak hlebček posebej razvaljamo na debelino 3 mm.

20211210 075152

9

Prvi del testa namažemo z orehovim nadevo.

20211210 075510

10

Pokrijemo z drugim delom testa in premažemo z makovim nadevom.

20211210 075848

11

Pokrijemo s tretjim delom testa in premažemo z brusnično marmelado.

20211210 082011

12

Previdno zavijamo in po širini rahlo raztegujemo.

20211210 082041

13

Zvito potico razpolovimo na dva enaka dela.

20211210 082108

14

Vsak del posebej preložimo v pekač s peki papirjem ali pekača namažemo z maslom in posujemo z drobtinami. Pustimo vzhajati 20 minut. Pred peko premažemo vsako potico z rumenjakom in prepikamo do dna.

20211210 082805

15

Pečemo v ogreti pečici na 160 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečeno potico po 10 minut zvrnemo iz pekačev in pustimo, da se popolnoma ohladi.

20211210 105137

16

Potico razrežemo ohlajeno in postrežemo.

20211210 153001

Sestavine

Velikost pekača: cca. 30 x 10 cm
Testo
 650 g gladke moke T500
 400 ml mleka
 7 g sladkorja
 4 jedilne žlice stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 1 ščep soli
Orehov nadev
 220 g mletih oehov
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
Makov nadev
 220 g mletega maka
 120 g sladkorja
 100 ml tekoče sladke ali kisle smetane
 1 jedilna žlica ruma
 1 beljak - sneg
 1 limona - sok in lupina
 mleko po potrebi
Sadni nadev
Ostalo
 sladkor za posip
 maslo za namastitev pekačev
 drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz

Postopek

Priprava testa
1

V jamico moke, ki smo ji primešali sol, zdrobimo kvas in nanj dolijemo malo mleka Premešamo ter pustimo, da kvas vzhaja ca. 10 minut.

moka kvas potratna

2

Posebej zmešamo jajce s sladkorjem, ki smo mu primešali vanilijev sladkor ter dodamo stopljeno maslo. Dolijemo k moki s kvasom, dodamo preostanek mleka, premešamo in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, dodamo moko. Lahko zmešamo vse v kuhinjskem robotu. Testo pustimo vzhajati cca. 30 minut, da se podvoji.

20220408 083123 – kopija

3

Testo razdelimo na tri dele.

4 razdelimo

4

Testo pregnetemo na delovni površini in pustimo, da testo ponovno vzhaja na delovni površini ca. 30 minut.

20211210 074508

Priprava nadevov
5

Iz sestavni pripravimo orehov nadev. V kolikor je nadev presuh, dodamo mleko ali sladko smetano.

orehov nadev potratna

6

Mleti mak zmešamo z ostalimi sestavinami. V kolikor je nadev presuh, dodamo kislo ali sladko smetano.

makov nadev

7

Brusnično marmelado premešamo, da dobimo gladko zmes.

20211210 073641

8

Vsak hlebček posebej razvaljamo na debelino 3 mm.

20211210 075152

9

Prvi del testa namažemo z orehovim nadevo.

20211210 075510

10

Pokrijemo z drugim delom testa in premažemo z makovim nadevom.

20211210 075848

11

Pokrijemo s tretjim delom testa in premažemo z brusnično marmelado.

20211210 082011

12

Previdno zavijamo in po širini rahlo raztegujemo.

20211210 082041

13

Zvito potico razpolovimo na dva enaka dela.

20211210 082108

14

Vsak del posebej preložimo v pekač s peki papirjem ali pekača namažemo z maslom in posujemo z drobtinami. Pustimo vzhajati 20 minut. Pred peko premažemo vsako potico z rumenjakom in prepikamo do dna.

20211210 082805

15

Pečemo v ogreti pečici na 160 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici. Pečeno potico po 10 minut zvrnemo iz pekačev in pustimo, da se popolnoma ohladi.

20211210 105137

16

Potico razrežemo ohlajeno in postrežemo.

20211210 153001

Bratova potica

Komentarji

Comments are closed.