Orehova potica z rozinami

Deli objavo:
  • 5.8K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
    5.8K
    Delitev

Orehova potica z rozinami
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 h 30 minSkupen čas3 h

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 800 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 300 ml mlačnega mleka - količino lahko povečamo glede suhosti testa
 100 g stopljenega masla
 3 jedilne žlice sladkorja
 2 vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev z rozinami
 1 kg mletih orehov
 100 g sladkorja
 200 g svetlih ali temnih rozin
 400 ml stepene sladke smetane
 100 ml ruma
 2 vanilijeva sladkorja
 1 jajce
 1 lupina pomaranče
Ostalo
 1 jajce za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Obe moki in sol premešamo. Na sredini naredimo jamico. Mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in vanilijev sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Dodamo kvas, temeljito premešamo, da je gladka zmes, prilijemo v jamico moke in malo premešamo. Pustimo vzhajati 15 minut.

1 moka kvas

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce in rumenjak in zgnetemo v gladko testo. V primeru, da je testo, ki ga začnemo mesiti presuho dodamo, več mleka. Če je testo lepljivo dodajamo postopoma moko. V kolikor mešanje prepustimo kuhinjskemu robotu, nastavimo na stopnjo št. 2. Vzhajano testo oblikujemo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut.

5 vzhajamo

Priprava nadeva
3

Rozinam dolijemo rum. Jajce, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešamo, dodamo naribamo lupino pomaranče, mlete orehe, stepeno sladko smetano in temeljito premešamo.

mleti orehi jaca sladkor in lupina pomaranče

4

S kuhalnico primešamo rozine z rumom. Če nadev ni dovolj sočen, postopoma dolijemo segreto sladko smetano. Pripravljen nadev pustimo počivati toliko časa, da razvaljamo testo.

20181223 170318

5

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici.

1 testo razdelimo

6

Prvo polovico testa razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več in premažemo s polovico nadeva.

2 nadev rozine

7

Zavijemo. Enako postopek ponovimo z drugo polovico testa.

3 zavijemo

8

Obe pripravljeni potici položimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem.

4 pekac peki papir

9

Premažemo z razžvrkljanim jajcem.

5 premazemo

10

Na večjih mestih prepikamo potici do dna. Pustimo vzhajati 15 minut.

6 prepikamo

11

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

7 specemo

12

Pečeno potico obrnemo na leseno podlago in pokrito ohladimo čez noč.

8 obrnemo ohladimo

13

Posujemo s sladkorjem v prahu.

9 posujemo sladkor

14

Postrežemo.

Orehova potica z rozinami

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 800 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 300 ml mlačnega mleka - količino lahko povečamo glede suhosti testa
 100 g stopljenega masla
 3 jedilne žlice sladkorja
 2 vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev z rozinami
 1 kg mletih orehov
 100 g sladkorja
 200 g svetlih ali temnih rozin
 400 ml stepene sladke smetane
 100 ml ruma
 2 vanilijeva sladkorja
 1 jajce
 1 lupina pomaranče
Ostalo
 1 jajce za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Obe moki in sol premešamo. Na sredini naredimo jamico. Mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in vanilijev sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Dodamo kvas, temeljito premešamo, da je gladka zmes, prilijemo v jamico moke in malo premešamo. Pustimo vzhajati 15 minut.

1 moka kvas

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce in rumenjak in zgnetemo v gladko testo. V primeru, da je testo, ki ga začnemo mesiti presuho dodamo, več mleka. Če je testo lepljivo dodajamo postopoma moko. V kolikor mešanje prepustimo kuhinjskemu robotu, nastavimo na stopnjo št. 2. Vzhajano testo oblikujemo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut.

5 vzhajamo

Priprava nadeva
3

Rozinam dolijemo rum. Jajce, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešamo, dodamo naribamo lupino pomaranče, mlete orehe, stepeno sladko smetano in temeljito premešamo.

mleti orehi jaca sladkor in lupina pomaranče

4

S kuhalnico primešamo rozine z rumom. Če nadev ni dovolj sočen, postopoma dolijemo segreto sladko smetano. Pripravljen nadev pustimo počivati toliko časa, da razvaljamo testo.

20181223 170318

5

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici.

1 testo razdelimo

6

Prvo polovico testa razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več in premažemo s polovico nadeva.

2 nadev rozine

7

Zavijemo. Enako postopek ponovimo z drugo polovico testa.

3 zavijemo

8

Obe pripravljeni potici položimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem.

4 pekac peki papir

9

Premažemo z razžvrkljanim jajcem.

5 premazemo

10

Na večjih mestih prepikamo potici do dna. Pustimo vzhajati 15 minut.

6 prepikamo

11

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

7 specemo

12

Pečeno potico obrnemo na leseno podlago in pokrito ohladimo čez noč.

8 obrnemo ohladimo

13

Posujemo s sladkorjem v prahu.

9 posujemo sladkor

14

Postrežemo.

Orehova potica z rozinami

Orehova potica z rozinami

Deli objavo:
  • 5.8K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
    5.8K
    Delitev