Orehova potica z rozinami

Deli objavo:
  • 1.6K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.6K
    Delitev

orehova potica z rozinami

Količina2 Porciji
Čas priprave1 h 30 minSkupen čas3 h

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 800 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 300 ml mlačnega mleka
 100 g stopljenega masla
 3 jedilne žlice sladkorja
 2 vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev z rozinami
 1 kg mletih orehov
 100 g sladkorja
 200 g svetlih ali temnih rozin
 400 ml stepene sladke smetane
 100 ml ruma
 2 vanilijeva sladkorja
 1 jajce
 1 lupina pomaranče
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Obe moki in sol premešamo. Na sredini naredimo jamico. Mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in vanilijev sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Dodamo kvas, temeljito premešamo, da je gladka zmes, prilijemo v jamico moke in malo premešamo. Pustimo vzhajati 15 minut.

20181223 161731

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce in rumenjak in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo dodajamo postopoma moko. V kolikor mešanje prepustimo kuhinjskemu robotu, nastavimo na stopnjo št. 2. Vzhajano testo oblikujemo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut.

3.

Priprava nadeva
3

Rozinam dolijemo rum. Jajce, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešamo, dodamo naribamo lupino pomaranče, mlete orehe, stepeno sladko smetano in temeljito premešamo.

mleti orehi jaca sladkor in lupina pomaranče

4

S kuhalnico primešamo rozine z rumom. Če nadev ni dovolj sočen, postopoma dolijemo segreto sladko smetano. Pripravljen nadev pustimo počivati toliko časa, da razvaljamo testo.

20181223 170318

5

Vzhajano testo razdelimo na polovico. Prvo polovico testa razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več in premažemo s polovico nadeva. Zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo z drugo polovico testa.

potico zvaljamo

6

Obe potici prepikamo z dolgo iglo ali leseno špilo, premažemo z rumenjakom in pustimo vzhajati ca. 40 minut. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah 50 do 60 minut. Pečenje prilagodimo svoji pečici. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

8.

7

Pečeno potico pustimo še 10 minutv pekaču, nato jo zvrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Posujemo s sladkorjem v prahu. Režemo ohlajeno.

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 800 g gladke moke T500
 200 g ostre moke T400
 300 ml mlačnega mleka
 100 g stopljenega masla
 3 jedilne žlice sladkorja
 2 vanilijeva sladkorja
 2 jedilni žlici ruma
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev z rozinami
 1 kg mletih orehov
 100 g sladkorja
 200 g svetlih ali temnih rozin
 400 ml stepene sladke smetane
 100 ml ruma
 2 vanilijeva sladkorja
 1 jajce
 1 lupina pomaranče
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Obe moki in sol premešamo. Na sredini naredimo jamico. Mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in vanilijev sladkor in mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Dodamo kvas, temeljito premešamo, da je gladka zmes, prilijemo v jamico moke in malo premešamo. Pustimo vzhajati 15 minut.

20181223 161731

2

Dodamo stopljeno maslo, rum, jajce in rumenjak in zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo dodajamo postopoma moko. V kolikor mešanje prepustimo kuhinjskemu robotu, nastavimo na stopnjo št. 2. Vzhajano testo oblikujemo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut.

3.

Priprava nadeva
3

Rozinam dolijemo rum. Jajce, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešamo, dodamo naribamo lupino pomaranče, mlete orehe, stepeno sladko smetano in temeljito premešamo.

mleti orehi jaca sladkor in lupina pomaranče

4

S kuhalnico primešamo rozine z rumom. Če nadev ni dovolj sočen, postopoma dolijemo segreto sladko smetano. Pripravljen nadev pustimo počivati toliko časa, da razvaljamo testo.

20181223 170318

5

Vzhajano testo razdelimo na polovico. Prvo polovico testa razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več in premažemo s polovico nadeva. Zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo z drugo polovico testa.

potico zvaljamo

6

Obe potici prepikamo z dolgo iglo ali leseno špilo, premažemo z rumenjakom in pustimo vzhajati ca. 40 minut. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah 50 do 60 minut. Pečenje prilagodimo svoji pečici. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

8.

7

Pečeno potico pustimo še 10 minutv pekaču, nato jo zvrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Posujemo s sladkorjem v prahu. Režemo ohlajeno.

Orehova potica z rozinami

Deli objavo:
  • 1.6K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.6K
    Delitev