0

Kislo zelje v kozarcih

Kislo zelje v kozarcu (3)
Preračunaj sestavine4 Porcije
Čas priprave1 h

Sestavine

4 večji kozarci (500 ml)
 4 kg belega zelja
 100 g soli (lahko manj ali več)
 2 jedilni žlici celega popra
 3 jedilne žlice kuminovih zrnc
 10 lovorjevih listov

Postopek

1

Zeljne glave očistimo.

20231006 144525

2

Razrežemo in odstranimo debelejši del.

20231006 145941

3

Pripravimo si sol, celi poper in lovorjeve liste, ki jih razrežemo.

20231006 142509

4

Zelje naribamo.

20231006 152232

5

V posodo naložimo plast zelja in posujemo z začimbami. Potlačimo.

20231006 142537

6

Ponovno dodamo naribamo zelje, začimbe in potlačimo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo zelja in začimb.

20231006 142914

7

Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 2 uri.

20231006 142953

8

Po dveh urah naložimo - natlačimo plast za plastjo v kozarec. Vsako plast posebej potlačimo. Najbolje se obnese lesena roglja.

20231006 163207

9

Napolnimo do vrha. Pazimo, da ni vmes zraka.

20231006 163442

10

Vse polne kozarce postavimo v globoko posodo. Najbolje, da uporabimo globok pekač od pečice. Čez zelje prelijemo tekočino, ki je ostala v posodi. Če tekočina ni ostala, dolijemo po vrhu vodo.

20231006 164204

11

Pokrove na kozarce samo položimo, jih pokrijemo in pospravimo temen prostor. V prostoru naj bo ca. 23 stopinj celzija. V pekaču bodo opazne sledi vode.

20231006 164352

12

Po dveh dneh dvignemo pokrove, zelje še potlačimo in pokrove tesno zavijemo. Kozarce umijemo in jih hranimo v temen in hladen prostor za ozimnico.

Kislo zelje v kozarcu lahko začnemo uporabljati že čez 4 do 5 tednov, lahko tudi prej (odvisno od temperature v prostoru, kjer ga hranite).

Namig: Preden zatesnimo kozarce, dolijemo po vrhu vodo, v kolikor je zelje suho. Nato pokrove zatesnimo.

20231009 150527

13

Domače kislo zelje se odlično prileže k pečenicam, krvavicam ali jo pripravimo kot solato.

Kako pripravimo solato? Kislemu zelju dodamo sesekljani česen, poper in bučno olje. Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C. Veliko vitaminov zaužijemo, če zaužijemo presno zelje, torej kot solato.

Zelje lahko uporabimo tudi za pripravo slastnega segedina ali sarme.

20231103 090329

Kategorija

Sestavine

4 večji kozarci (500 ml)
 4 kg belega zelja
 100 g soli (lahko manj ali več)
 2 jedilni žlici celega popra
 3 jedilne žlice kuminovih zrnc
 10 lovorjevih listov

Postopek

1

Zeljne glave očistimo.

20231006 144525

2

Razrežemo in odstranimo debelejši del.

20231006 145941

3

Pripravimo si sol, celi poper in lovorjeve liste, ki jih razrežemo.

20231006 142509

4

Zelje naribamo.

20231006 152232

5

V posodo naložimo plast zelja in posujemo z začimbami. Potlačimo.

20231006 142537

6

Ponovno dodamo naribamo zelje, začimbe in potlačimo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo zelja in začimb.

20231006 142914

7

Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 2 uri.

20231006 142953

8

Po dveh urah naložimo - natlačimo plast za plastjo v kozarec. Vsako plast posebej potlačimo. Najbolje se obnese lesena roglja.

20231006 163207

9

Napolnimo do vrha. Pazimo, da ni vmes zraka.

20231006 163442

10

Vse polne kozarce postavimo v globoko posodo. Najbolje, da uporabimo globok pekač od pečice. Čez zelje prelijemo tekočino, ki je ostala v posodi. Če tekočina ni ostala, dolijemo po vrhu vodo.

20231006 164204

11

Pokrove na kozarce samo položimo, jih pokrijemo in pospravimo temen prostor. V prostoru naj bo ca. 23 stopinj celzija. V pekaču bodo opazne sledi vode.

20231006 164352

12

Po dveh dneh dvignemo pokrove, zelje še potlačimo in pokrove tesno zavijemo. Kozarce umijemo in jih hranimo v temen in hladen prostor za ozimnico.

Kislo zelje v kozarcu lahko začnemo uporabljati že čez 4 do 5 tednov, lahko tudi prej (odvisno od temperature v prostoru, kjer ga hranite).

Namig: Preden zatesnimo kozarce, dolijemo po vrhu vodo, v kolikor je zelje suho. Nato pokrove zatesnimo.

20231009 150527

13

Domače kislo zelje se odlično prileže k pečenicam, krvavicam ali jo pripravimo kot solato.

Kako pripravimo solato? Kislemu zelju dodamo sesekljani česen, poper in bučno olje. Kislo zelje vsebuje veliko vitamina C. Veliko vitaminov zaužijemo, če zaužijemo presno zelje, torej kot solato.

Zelje lahko uporabimo tudi za pripravo slastnega segedina ali sarme.

20231103 090329

Notes

Kislo zelje v kozarcih
Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
stefkine dobrote header
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja določene piškotke za boljše delovanje. Seznam uporabljenih piškotkov je viden v zavihkih na levi oz. zgornji strani pojavnega okna. Piškotke lahko kadarkoli pobrišete znotraj vašega brskalnika. Vaša odločitev glede piškotkov ne bo vplivala na delovanje strani.

OPOZORILO: Nastavitve se shranijo samo v brskalniku in napravi, s katere trenutno dostopate na spletno stran.

Podrobnosti o spletnih piškotkih si lahko preberete tukaj.