0

Gibanica

Deli recept:

Gibanica
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 hSkupni čas2 h 1 min

Sestavine

za dva pekača (premer ca. 35 cm)
Kvašeno testo
 620 g moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka
 200 ml sončničnega olja
 1 kocka svežega kvasa
 2 čajni žlički soli
Nadev
 1200 g polnomastne nepasirane skute
 400 ml kisle smetane
 200 g sladkorja (lahko manj)
 50 g vanilijevega sladkorja
 4 jajca
 1 limona (samo lupina)
Preliv
 200 ml kisle smetane
 2 jajci
 2 jedilni žlici sladkorja
Premaz za pekač
 50 g stopljenega masla
Pripomočki

Postopek

Priprava testa
1

V posodo vsujemo moko in sol. Premešamo. V toplem mleku raztopimo kvas in prilijemo v moko. Dodamo še olje in s kuhinjskim robotom ali ročnim mešalnikom zgnetemo v gladko testo.

Opomba: Testo je zelo rahlo.

20240720 063202

2

Testo v posodi premešamo in posujemo z moko.

20240720 064246

3

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

20240720 071351

Priprava nadeva
4

Skuti dodamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in nastrgano limonino lupino.

20240720 062924

5

Premešamo v gladek nadev. Nadev razdelimo na dve polovici.

20240720 071419

6

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici.

20240720 072802

7

Prvo polovico razvaljamo na debelino 5 mm v obliki kroga premera ca. 45 cm.

Namig: Priporočam uporabo silikonske podloge za testo. Tako boste enostavno zmerili velikost testa!

20240720 073022

8

Pekač prelijemo s stopljenim maslom in ga premažemo.

20240720 072318

9

Razvaljeno testo položimo čez pekač tako, da robovi visijo čez rob pekača.

20240720 073123

10

Čez testo prelijemo prvi del nadeva in ga porazdelimo po celem pekaču.

20240720 073344

11

Robove zavihamo na nadev.

20240720 073531

Priprava preliva
12

Kisli smetani dodamo jajca in sladkor.

20240720 072037

13

Premešamo in ga razdelimo na dve polovici.

20240720 072138

14

Prvi del preliva prelijemo čez celi pekač.

20240720 073936

15

Enak postopek ponovimo za drugi del testa.

20240720 075000

16

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 50 minut. Gibanica je pečena, ko dobi zavihano testo lepo zlatorjavo zapečeno skorjico. Peko prilagodimo svoji pečici.

Pečeno gibanico ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu. Razrežemo na trikotnike.

20240720 084057

Sestavine

za dva pekača (premer ca. 35 cm)
Kvašeno testo
 620 g moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka
 200 ml sončničnega olja
 1 kocka svežega kvasa
 2 čajni žlički soli
Nadev
 1200 g polnomastne nepasirane skute
 400 ml kisle smetane
 200 g sladkorja (lahko manj)
 50 g vanilijevega sladkorja
 4 jajca
 1 limona (samo lupina)
Preliv
 200 ml kisle smetane
 2 jajci
 2 jedilni žlici sladkorja
Premaz za pekač
 50 g stopljenega masla
Pripomočki

Postopek

Priprava testa
1

V posodo vsujemo moko in sol. Premešamo. V toplem mleku raztopimo kvas in prilijemo v moko. Dodamo še olje in s kuhinjskim robotom ali ročnim mešalnikom zgnetemo v gladko testo.

Opomba: Testo je zelo rahlo.

20240720 063202

2

Testo v posodi premešamo in posujemo z moko.

20240720 064246

3

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

20240720 071351

Priprava nadeva
4

Skuti dodamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in nastrgano limonino lupino.

20240720 062924

5

Premešamo v gladek nadev. Nadev razdelimo na dve polovici.

20240720 071419

6

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici.

20240720 072802

7

Prvo polovico razvaljamo na debelino 5 mm v obliki kroga premera ca. 45 cm.

Namig: Priporočam uporabo silikonske podloge za testo. Tako boste enostavno zmerili velikost testa!

20240720 073022

8

Pekač prelijemo s stopljenim maslom in ga premažemo.

20240720 072318

9

Razvaljeno testo položimo čez pekač tako, da robovi visijo čez rob pekača.

20240720 073123

10

Čez testo prelijemo prvi del nadeva in ga porazdelimo po celem pekaču.

20240720 073344

11

Robove zavihamo na nadev.

20240720 073531

Priprava preliva
12

Kisli smetani dodamo jajca in sladkor.

20240720 072037

13

Premešamo in ga razdelimo na dve polovici.

20240720 072138

14

Prvi del preliva prelijemo čez celi pekač.

20240720 073936

15

Enak postopek ponovimo za drugi del testa.

20240720 075000

16

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 50 minut. Gibanica je pečena, ko dobi zavihano testo lepo zlatorjavo zapečeno skorjico. Peko prilagodimo svoji pečici.

Pečeno gibanico ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu. Razrežemo na trikotnike.

20240720 084057

Notes

Gibanica

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO