Potratna potica

Deli objavo:
  • 2.8K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 9
  •  
    2.8K
    Delitev

potratna potica prerez

Količina1 Porcija
Čas priprave2 hSkupen čas4 h 30 min

Sestavine

Velikost pekača: ca. 40 x 35 x 8 cm
Svetel biskvit (spečemo 2x)
 6 jedilnih žlic gladke moke T500
 5 jajc
 5 jedilnih žlic sladkorja
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 1 zavitek pecilnega praška
Temen biskvit
 6 jedilnih žlic gladke moke T500
 5 jajc
 5 jedilnih žlic sladkorja
 3 jedilne žlice grenkega kakava ali temne čokolade v prahu
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 1 zavitek pecilnega praška
Kvašeno testo
 500 g gladke bele moke T500
 200 ml mleka
 100 g sladkorja - lahko manj
 100 g zmehčanega masla ali olja
 2 rumenjaka
 2 jedilni žlici ruma
 1 kocka kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev
 1 kg mletih orehov
 300 ml stepene sladke smetane
 200 g sladkorja
 150 g stopljenega masla
 1 jajce
 50 ml ruma
Skutin nadev
 1,50 kg skute
 200 g sladkorja
 1 jajce
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Ostalo
 ostra moka za posip delovne površine
 stopljeno maslo za premaz pekača
 krušne drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz potice
 sladkor v prahu za posip potice

Postopek

Priprava biskvitov
1

Jajca, sladkor, vanilijev sladkor penasto zmešamo. Postopoma dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Zmes prelijemo v globok pekač. 

2

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 15 minut, oziroma odvisno od pečice. Rumen biskvit spečemo dvakrat. Enak postopek ponovimo za temen biskvit, kjer sestavinam dodamo kakav ali čokolado v prahu.

potratna biskviti

Priprava nadevov
3

Orehov nadev: Jajce, maslo, sladkor, vanilijev sladkor in stepeno sladko primešamo k mletim orehom. Zmešamo v gladko zmes. V kolikor je nadev presuh, dodamo segreto sladko smetano. Razdelimo na dve polovici.

orehov nadev potratna

4

Skutin nadev: Skuto in ostale sestavine zmešamo v gladko zmes. Razdelimo na dve polovici. Lahko dodamo večjo količino skute, če želimo bolj bogat skutin nadev.

skutin nadev potratna

Priprava testa
5

Na sredino moke naredimo jamico. Vanjo dodamo zdrobljen kvas in postopoma dolijemo mleko, v katerem smo raztopili sladkor. Zmes narahlo premešamo z žlico. Pustimo ca. 15 minut, da kvas naredi mehurčke. Dodamo jajca in ostale sestavine ter zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, postopoma dodamo moko.

moka kvas potratna

6

Testo zelo dobro pregnetemo, najbolje v kuhinjskem robotu na stopnji št. 2. Testo pomokamo in pustimo v posodi, da vzhaja ca. 45 minut.

zgnetemo vzhajamo

7

Delovno površino pomokamo z ostro moko in razvaljamo testo na debelino 2-3 mm. Testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. Položimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

Sestavljanje potice
8

Potico sestavimo v enakem pekaču, v katerem smo pekli biskvite. Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom in posujemo z drobtinami. Sestavljamo po naslednjem vrstnem redu (od spodnjega sloja do zgornjega):

- testo (polovico položimo na dno pekača)
- orehov nadev (namažemo prvo polovico)
- svetel biskvit
- skutin nadev (namažemo prvo polovico)
- temen biskvit
- skutin nadev (namažemo drugo polovico)
- rumen biskvit
- orehov nadev (namažemo drugo polovico)
- testo (prekrijemo z drugo polovico)

Sestavljeno potico prepikamo in namažemo z rumenjakom. Ni potrebno vzhajanje.

potratna sestavljena

9

Pečemo v ogreti pečici na 180 do 200 stopinj ca. 30 minut oziroma tako dolgo, da skorja dobi zlatorjavo barvo.

potratna pecena

10

Pečeno potico po 15 minutah s pekačem vred obrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi. Ko je hladna, odstranimo pekač in posujemo s sladkorjem v prahu. Narežemo na rezine. Hranimo na hladnem.

VIDEO RECEPT - POTRATNA POTICA si lahko ogledate v spodnji galeriji

Sestavine

Velikost pekača: ca. 40 x 35 x 8 cm
Svetel biskvit (spečemo 2x)
 6 jedilnih žlic gladke moke T500
 5 jajc
 5 jedilnih žlic sladkorja
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 1 zavitek pecilnega praška
Temen biskvit
 6 jedilnih žlic gladke moke T500
 5 jajc
 5 jedilnih žlic sladkorja
 3 jedilne žlice grenkega kakava ali temne čokolade v prahu
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 1 zavitek pecilnega praška
Kvašeno testo
 500 g gladke bele moke T500
 200 ml mleka
 100 g sladkorja - lahko manj
 100 g zmehčanega masla ali olja
 2 rumenjaka
 2 jedilni žlici ruma
 1 kocka kvasa
 1 ščep soli
Orehov nadev
 1 kg mletih orehov
 300 ml stepene sladke smetane
 200 g sladkorja
 150 g stopljenega masla
 1 jajce
 50 ml ruma
Skutin nadev
 1,50 kg skute
 200 g sladkorja
 1 jajce
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Ostalo
 ostra moka za posip delovne površine
 stopljeno maslo za premaz pekača
 krušne drobtine za posip pekača
 rumenjak za premaz potice
 sladkor v prahu za posip potice

Postopek

Priprava biskvitov
1

Jajca, sladkor, vanilijev sladkor penasto zmešamo. Postopoma dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Zmes prelijemo v globok pekač. 

2

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 15 minut, oziroma odvisno od pečice. Rumen biskvit spečemo dvakrat. Enak postopek ponovimo za temen biskvit, kjer sestavinam dodamo kakav ali čokolado v prahu.

potratna biskviti

Priprava nadevov
3

Orehov nadev: Jajce, maslo, sladkor, vanilijev sladkor in stepeno sladko primešamo k mletim orehom. Zmešamo v gladko zmes. V kolikor je nadev presuh, dodamo segreto sladko smetano. Razdelimo na dve polovici.

orehov nadev potratna

4

Skutin nadev: Skuto in ostale sestavine zmešamo v gladko zmes. Razdelimo na dve polovici. Lahko dodamo večjo količino skute, če želimo bolj bogat skutin nadev.

skutin nadev potratna

Priprava testa
5

Na sredino moke naredimo jamico. Vanjo dodamo zdrobljen kvas in postopoma dolijemo mleko, v katerem smo raztopili sladkor. Zmes narahlo premešamo z žlico. Pustimo ca. 15 minut, da kvas naredi mehurčke. Dodamo jajca in ostale sestavine ter zgnetemo v gladko testo. Če je testo lepljivo, postopoma dodamo moko.

moka kvas potratna

6

Testo zelo dobro pregnetemo, najbolje v kuhinjskem robotu na stopnji št. 2. Testo pomokamo in pustimo v posodi, da vzhaja ca. 45 minut.

zgnetemo vzhajamo

7

Delovno površino pomokamo z ostro moko in razvaljamo testo na debelino 2-3 mm. Testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. Položimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

Sestavljanje potice
8

Potico sestavimo v enakem pekaču, v katerem smo pekli biskvite. Pekač dobro premažemo s stopljenim maslom in posujemo z drobtinami. Sestavljamo po naslednjem vrstnem redu (od spodnjega sloja do zgornjega):

- testo (polovico položimo na dno pekača)
- orehov nadev (namažemo prvo polovico)
- svetel biskvit
- skutin nadev (namažemo prvo polovico)
- temen biskvit
- skutin nadev (namažemo drugo polovico)
- rumen biskvit
- orehov nadev (namažemo drugo polovico)
- testo (prekrijemo z drugo polovico)

Sestavljeno potico prepikamo in namažemo z rumenjakom. Ni potrebno vzhajanje.

potratna sestavljena

9

Pečemo v ogreti pečici na 180 do 200 stopinj ca. 30 minut oziroma tako dolgo, da skorja dobi zlatorjavo barvo.

potratna pecena

10

Pečeno potico po 15 minutah s pekačem vred obrnemo na leseno podlago, pokrijemo in pustimo čez noč, da se popolnoma ohladi. Ko je hladna, odstranimo pekač in posujemo s sladkorjem v prahu. Narežemo na rezine. Hranimo na hladnem.

VIDEO RECEPT - POTRATNA POTICA si lahko ogledate v spodnji galeriji

Potratna potica

Deli objavo:
  • 2.8K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 9
  •  
    2.8K
    Delitev