
Sestavine
14 manjših kozarcev (370 ml)
3 kg očiščene rdeče podolgovate paprike (špic)
500 g pikantne gorčice
250 ml vode
250 ml kisa za vlaganje
250 ml olivnega ali sončničnega olja
4 velike glave čebule
4 stroki česna
3 ostri rdeči feferoni
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička žlička soli
Postopek
1
Papriko in feferone očistimo semen ter jih na drobno zmeljemo. Drobno zmeljemo čebulo in česen.
2
Zmes vsujemo v velik lonec. Dodamo gorčico, vodo, kis, olje, saldkor in sol. Premešamo in segrevamo do vrelišča. Ko zmes zavre, pustimo, da med mešanjem vre 15 minut oziroma tako dolgo, da tekočina povre.
3
Kuhan ajvar napolnimo v očiščene in segrete kozarce in zadelamo s pokrovi. Ohladimo pokrite z odejo čez noč. Hranimo v hladen in temen prostor. Odprt kozarec hranimo do porabe v hladilniku.
Namig: Če ne razpolagamo z debelejšo, mesnato papriko, podaljšamo postopek vretja z mešanjem tako dolgo, da tekočina izpari. Na ta način se ajvar zgosti.
Domači ajvar je odličen dodatek k jedem na žaru in k narezkom.
KategorijaOzimnica, Priloge in prigrizki
Sestavine
14 manjših kozarcev (370 ml)
3 kg očiščene rdeče podolgovate paprike (špic)
500 g pikantne gorčice
250 ml vode
250 ml kisa za vlaganje
250 ml olivnega ali sončničnega olja
4 velike glave čebule
4 stroki česna
3 ostri rdeči feferoni
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička žlička soli