03

Sestavine
za 4 osebe
2 l vode
400 g svežega fižola
100 g makaronov
7 jedilnih žlic ocvrte čebule ali 1 glavo sveže
2 srednje debela korenčka - narezanega na kolobarje
2 lovorjeva lista
2 jedilni žlici posušenih jurčkov
2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
1 par domače prekajene klobase, narezane na kolobarje
1 čajna žlička soli
½ čajna žlička popra
½ čajna žlička mletega luštreka - lahko tudi brez
½ čajna žlička majarona
Maščoba
50 ml olivnega olja ali druge maščobe
Zgostitev
2 2 zajemalki spasiranega kuhanega fižola
1 čajna žlička moke
2 jedilni žlici olivnga olja
½ čajna žlička mlete sladke paprike - lahko brez
Postopek
1
Fižol dan prej namočimo v 2 l vode. Namočenemu fižolu odlijemo vodo in prilijemo svežo, dodamo sol in ga kuhamo cca. 1 uro, odvisno od kvalitete fižola. Kuhanemu fižolu vode ne odlivamo.
2
Dve zajemalki fižola posebej spasiramo, dodamo narezano klobaso ter vse začimbe in ocvrto čebulo, suhe gobe, premešamo in kuhamo približno 30 minut. Dodamo pasiran fižol in premešamo.
3
Skuhamo makarone ali poljubne testenine in jih odcedimo.
4
V olje dodamo moko in med segrevanjem premešamo, dodamo še sladko papriko in dolijemo k fižolovi juhi. Premešamo in dodamo kuhane makarone. Dodamo še sol in poper, v kolikor je premalo slano.
Postrežemo z domačim kruhom s semeni.
Namig: Da prihranimo na času kuhanja, lahko uporabimo fižol iz konzerve.
KategorijaGlavne jedi, Jedi na žlico
Sestavine
za 4 osebe
2 l vode
400 g svežega fižola
100 g makaronov
7 jedilnih žlic ocvrte čebule ali 1 glavo sveže
2 srednje debela korenčka - narezanega na kolobarje
2 lovorjeva lista
2 jedilni žlici posušenih jurčkov
2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
1 par domače prekajene klobase, narezane na kolobarje
1 čajna žlička soli
½ čajna žlička popra
½ čajna žlička mletega luštreka - lahko tudi brez
½ čajna žlička majarona
Maščoba
50 ml olivnega olja ali druge maščobe
Zgostitev
2 2 zajemalki spasiranega kuhanega fižola
1 čajna žlička moke
2 jedilni žlici olivnga olja
½ čajna žlička mlete sladke paprike - lahko brez