0

Potratna potica s tremi nadevi

Deli recept:

Potratna potica s tremi nadevi (2)
Preračunaj sestavine1 Porcija

Sestavine

ca. 5 kg
Kvašeno testo
 600 g namenske moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka(po potrebi več)
 100 ml sončničnega olja
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Rumeni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Temni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 30 g temnega kakava
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Orehov nadev
 600 g mletih orehov
 400 ml sladke smetane ali mleka(po potrebi manj)
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 30 g temnega kakava
 10 g pomarančnega sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 jajci
 2 pomaranči - samo lupina
 1 čajna žlička mletega cimeta
Makov nadev
 600 g mletega maka
 400 ml kisle smetane
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 2 pomaranči - samo lupina
 2 jajci
 10 g pomarančnega sladkorja
Skutin nadev
 600 g nepasirane skute
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 50 g pšeničnega zdroba
 10 g pomarančnega sladkorja
 1 jajce
Posip in premaz
 vanilijev sladkor in sladkor v prahu
 stopljeno maslo za pekač
 krušne drobtine za pekač
 1 jajce za premaz

Postopek

Priprava rumenega biskvita
1

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor

2

Dodamo moko s pecilnim praškom in premešamo.

2 moka pecilni

3

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

2 pekac

4

Pečen biskvit ohladimo.

4.specemo zavijemo ohladimo

Priprava temnega biskvita
5

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor 2

6

Dodamo kakav in ponovno premešamo. Primešamo moko s pecilnim praškom in premešamo v gladko zmes.

20240330 072633

7

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

20240330 072853

8

Pečen biskvit ohladimo.

10 pokrijemo temni navlazimo

Priprava kvašenega testa
9

Moko vsujemo v posodo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo s toplim mlekom. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo ostale sestavine in z kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

1 moka kvas

10

Testo oblikujemo.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

11

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

2 pokrijemo vzhajamo

Priprava orehovega nadeva
12

Sladko smetano zavremo in prilijemo k mletim orehom.

20240330 073618

13

Dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladek nadev. Pokrijemo. Če je nadev presuh, dodamo smetano ali mleko.

Namig: Tekočino dodajamo postopoma.

20240330 073951

Priprava makovega nadeva
14

Mletemu maku dodamo vse sestavine in zmešamo v gladek nadev. Če je nadev presuh, postpopoma dodajamo še kislo smetano. Pokrijemo.

20240330 073959

Priprava skutinega nadeva
15

Skuti dodamo jajce, sladkor, pomarančni sladkor in pšenični zdrob.

20240330 075215

16

Premešamo v gladek nadev. Pokrijemo.

20240330 075512

Sestavljanje potice
17

Delovno površino posujemo z moko in testo razvaljamo na debelino 5 mm. Polovico testa pustimo pred pekačem. Pekač premažemo z maslom in posujemo z krušnimi drobtinami. Polovico testa prestavimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

18

Enakomerno premažemo z orehovim nadevom.

20240330 082847

19

Čez položimo temen biskvit in enakomerno premažemo s skutinim nadevom.

20240330 083120

20

Čez skutin nadev položimo rumeni biskvit in ga enakomerno premažemo z makovim nadevom.

20240330 083445

21

Drugo polovico testa preložimo čez nadev. Robove odrežemo in ga ob robovih potlačimo proti dnu pekača. Potico prepikamo z iglo ali špilo.

20240330 085508

22

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

potratna pecena

23

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na leseno podlago. Pekač pustimo na potici in ga pokrijemo z mokro krpo. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da se ohlaja čez noč.

20240330 163647

24

Naslednji dan jo posujemo z vanilijevim sladkorjem in nato še s sladkorjem v prahu. Razrežemo in postrežemo.

20240331 083641

Sestavine

ca. 5 kg
Kvašeno testo
 600 g namenske moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka(po potrebi več)
 100 ml sončničnega olja
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Rumeni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Temni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 30 g temnega kakava
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Orehov nadev
 600 g mletih orehov
 400 ml sladke smetane ali mleka(po potrebi manj)
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 30 g temnega kakava
 10 g pomarančnega sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 jajci
 2 pomaranči - samo lupina
 1 čajna žlička mletega cimeta
Makov nadev
 600 g mletega maka
 400 ml kisle smetane
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 2 pomaranči - samo lupina
 2 jajci
 10 g pomarančnega sladkorja
Skutin nadev
 600 g nepasirane skute
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 50 g pšeničnega zdroba
 10 g pomarančnega sladkorja
 1 jajce
Posip in premaz
 vanilijev sladkor in sladkor v prahu
 stopljeno maslo za pekač
 krušne drobtine za pekač
 1 jajce za premaz

Postopek

Priprava rumenega biskvita
1

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor

2

Dodamo moko s pecilnim praškom in premešamo.

2 moka pecilni

3

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

2 pekac

4

Pečen biskvit ohladimo.

4.specemo zavijemo ohladimo

Priprava temnega biskvita
5

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor 2

6

Dodamo kakav in ponovno premešamo. Primešamo moko s pecilnim praškom in premešamo v gladko zmes.

20240330 072633

7

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

20240330 072853

8

Pečen biskvit ohladimo.

10 pokrijemo temni navlazimo

Priprava kvašenega testa
9

Moko vsujemo v posodo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo s toplim mlekom. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo ostale sestavine in z kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

1 moka kvas

10

Testo oblikujemo.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

11

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

2 pokrijemo vzhajamo

Priprava orehovega nadeva
12

Sladko smetano zavremo in prilijemo k mletim orehom.

20240330 073618

13

Dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladek nadev. Pokrijemo. Če je nadev presuh, dodamo smetano ali mleko.

Namig: Tekočino dodajamo postopoma.

20240330 073951

Priprava makovega nadeva
14

Mletemu maku dodamo vse sestavine in zmešamo v gladek nadev. Če je nadev presuh, postpopoma dodajamo še kislo smetano. Pokrijemo.

20240330 073959

Priprava skutinega nadeva
15

Skuti dodamo jajce, sladkor, pomarančni sladkor in pšenični zdrob.

20240330 075215

16

Premešamo v gladek nadev. Pokrijemo.

20240330 075512

Sestavljanje potice
17

Delovno površino posujemo z moko in testo razvaljamo na debelino 5 mm. Polovico testa pustimo pred pekačem. Pekač premažemo z maslom in posujemo z krušnimi drobtinami. Polovico testa prestavimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

18

Enakomerno premažemo z orehovim nadevom.

20240330 082847

19

Čez položimo temen biskvit in enakomerno premažemo s skutinim nadevom.

20240330 083120

20

Čez skutin nadev položimo rumeni biskvit in ga enakomerno premažemo z makovim nadevom.

20240330 083445

21

Drugo polovico testa preložimo čez nadev. Robove odrežemo in ga ob robovih potlačimo proti dnu pekača. Potico prepikamo z iglo ali špilo.

20240330 085508

22

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

potratna pecena

23

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na leseno podlago. Pekač pustimo na potici in ga pokrijemo z mokro krpo. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da se ohlaja čez noč.

20240330 163647

24

Naslednji dan jo posujemo z vanilijevim sladkorjem in nato še s sladkorjem v prahu. Razrežemo in postrežemo.

20240331 083641

Potratna potica s tremi nadevi

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO