0

Potratna potica s tremi nadevi

Deli recept:

Potratna potica s tremi nadevi (2)
Preračunaj sestavine1 Porcija

Sestavine

ca. 5 kg
Kvašeno testo
 600 g namenske moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka(po potrebi več)
 100 ml sončničnega olja
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Rumeni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Temni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 30 g temnega kakava
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Orehov nadev
 600 g mletih orehov
 400 ml sladke smetane ali mleka(po potrebi manj)
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 30 g temnega kakava
 10 g pomarančnega sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 jajci
 2 pomaranči - samo lupina
 1 čajna žlička mletega cimeta
Makov nadev
 600 g mletega maka
 400 ml kisle smetane
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 2 pomaranči - samo lupina
 2 jajci
 10 g pomarančnega sladkorja
Skutin nadev
 600 g nepasirane skute
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 50 g pšeničnega zdroba
 10 g pomarančnega sladkorja
 1 jajce
Posip in premaz
 vanilijev sladkor in sladkor v prahu
 stopljeno maslo za pekač
 krušne drobtine za pekač
 1 jajce za premaz

Postopek

Priprava rumenega biskvita
1

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor

2

Dodamo moko s pecilnim praškom in premešamo.

2 moka pecilni

3

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

2 pekac

4

Pečen biskvit ohladimo.

4.specemo zavijemo ohladimo

Priprava temnega biskvita
5

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor 2

6

Dodamo kakav in ponovno premešamo. Primešamo moko s pecilnim praškom in premešamo v gladko zmes.

20240330 072633

7

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

20240330 072853

8

Pečen biskvit ohladimo.

10 pokrijemo temni navlazimo

Priprava kvašenega testa
9

Moko vsujemo v posodo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo s toplim mlekom. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo ostale sestavine in z kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

1 moka kvas

10

Testo oblikujemo.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

11

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

2 pokrijemo vzhajamo

Priprava orehovega nadeva
12

Sladko smetano zavremo in prilijemo k mletim orehom.

20240330 073618

13

Dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladek nadev. Pokrijemo. Če je nadev presuh, dodamo smetano ali mleko.

Namig: Tekočino dodajamo postopoma.

20240330 073951

Priprava makovega nadeva
14

Mletemu maku dodamo vse sestavine in zmešamo v gladek nadev. Če je nadev presuh, postpopoma dodajamo še kislo smetano. Pokrijemo.

20240330 073959

Priprava skutinega nadeva
15

Skuti dodamo jajce, sladkor in vanilijev sladkor.

20240330 075215

16

Premešamo v gladek nadev. Pokrijemo.

20240330 075512

Sestavljanje potice
17

Delovno površino posujemo z moko in testo razvaljamo na debelino 5 mm. Polovico testa pustimo pred pekačem. Pekač premažemo z maslom in posujemo z krušnimi drobtinami. Polovico testa prestavimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

18

Enakomerno premažemo z orehovim nadevom.

20240330 082847

19

Čez položimo temen biskvit in enakomerno premažemo s skutinim nadevom.

20240330 083120

20

Čez skutin nadev položimo rumeni biskvit in ga enakomerno premažemo z makovim nadevom.

20240330 083445

21

Drugo polovico testa preložimo čez nadev. Robove odrežemo in ga ob robovih potlačimo proti dnu pekača. Potico prepikamo z iglo ali špilo.

20240330 085508

22

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

potratna pecena

23

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na leseno podlago. Pekač pustimo na potici in ga pokrijemo z mokro krpo. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da se ohlaja čez noč.

20240330 163647

24

Naslednji dan jo posujemo z vanilijevim sladkorjem in nato še s sladkorjem v prahu. Razrežemo in postrežemo.

20240331 083641

Sestavine

ca. 5 kg
Kvašeno testo
 600 g namenske moke za kvašeno testo
 300 ml toplega mleka(po potrebi več)
 100 ml sončničnega olja
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
Rumeni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Temni biskvit
 120 g gladke moke T500
 100 g kristalnega sladkorja
 10 g pomarančnega sladkorja
 30 g temnega kakava
 6 večjih jajc
 1 pecilni prašek
Orehov nadev
 600 g mletih orehov
 400 ml sladke smetane ali mleka(po potrebi manj)
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 30 g temnega kakava
 10 g pomarančnega sladkorja
 3 jedilne žlice ruma
 2 jajci
 2 pomaranči - samo lupina
 1 čajna žlička mletega cimeta
Makov nadev
 600 g mletega maka
 400 ml kisle smetane
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 80 g stopljenega masla
 2 pomaranči - samo lupina
 2 jajci
 10 g pomarančnega sladkorja
Skutin nadev
 600 g nepasirane skute
 100 g kristalnega sladkorja(lahko manj)
 50 g pšeničnega zdroba
 10 g pomarančnega sladkorja
 1 jajce
Posip in premaz
 vanilijev sladkor in sladkor v prahu
 stopljeno maslo za pekač
 krušne drobtine za pekač
 1 jajce za premaz

Postopek

Priprava rumenega biskvita
1

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor

2

Dodamo moko s pecilnim praškom in premešamo.

2 moka pecilni

3

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

2 pekac

4

Pečen biskvit ohladimo.

4.specemo zavijemo ohladimo

Priprava temnega biskvita
5

Jajca in oba sladkorja miksamo 8 minut.

1 jajca sladkor 2

6

Dodamo kakav in ponovno premešamo. Primešamo moko s pecilnim praškom in premešamo v gladko zmes.

20240330 072633

7

Prelijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 12 minut. Peko prilagodimo pečici.

20240330 072853

8

Pečen biskvit ohladimo.

10 pokrijemo temni navlazimo

Priprava kvašenega testa
9

Moko vsujemo v posodo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in prelijemo s toplim mlekom. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo ostale sestavine in z kuhinjskim robotom ali mikserjem zgnetemo v gladko testo.

1 moka kvas

10

Testo oblikujemo.

5. ..zgnetemo v gladko testo.in ga ne vzhajamo

11

Pokrijemo in pustimo vzhajati 40 minut.

2 pokrijemo vzhajamo

Priprava orehovega nadeva
12

Sladko smetano zavremo in prilijemo k mletim orehom.

20240330 073618

13

Dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladek nadev. Pokrijemo. Če je nadev presuh, dodamo smetano ali mleko.

Namig: Tekočino dodajamo postopoma.

20240330 073951

Priprava makovega nadeva
14

Mletemu maku dodamo vse sestavine in zmešamo v gladek nadev. Če je nadev presuh, postpopoma dodajamo še kislo smetano. Pokrijemo.

20240330 073959

Priprava skutinega nadeva
15

Skuti dodamo jajce, sladkor in vanilijev sladkor.

20240330 075215

16

Premešamo v gladek nadev. Pokrijemo.

20240330 075512

Sestavljanje potice
17

Delovno površino posujemo z moko in testo razvaljamo na debelino 5 mm. Polovico testa pustimo pred pekačem. Pekač premažemo z maslom in posujemo z krušnimi drobtinami. Polovico testa prestavimo na pekač.

testo potratna sestavljanje

18

Enakomerno premažemo z orehovim nadevom.

20240330 082847

19

Čez položimo temen biskvit in enakomerno premažemo s skutinim nadevom.

20240330 083120

20

Čez skutin nadev položimo rumeni biskvit in ga enakomerno premažemo z makovim nadevom.

20240330 083445

21

Drugo polovico testa preložimo čez nadev. Robove odrežemo in ga ob robovih potlačimo proti dnu pekača. Potico prepikamo z iglo ali špilo.

20240330 085508

22

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

potratna pecena

23

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na leseno podlago. Pekač pustimo na potici in ga pokrijemo z mokro krpo. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da se ohlaja čez noč.

20240330 163647

24

Naslednji dan jo posujemo z vanilijevim sladkorjem in nato še s sladkorjem v prahu. Razrežemo in postrežemo.

20240331 083641

Potratna potica s tremi nadevi

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO