
Sestavine
6 manjših kozarcev (370 ml)
3 kg zelenega paradižnika
400 ml gorčice - pikant
250 ml jabolčnega kisa
250 ml olivnega olja
20 g naribanega svežega hrena ali 2 sveža ostra feferona ali čilija
3 čajne žličke soli
1 čajna žlička mletega popra
1 čajna žlička sladkorja
Postopek
1
Paradižnik operemo, ga narežemo na kocke in zmeljemo. Dodamo sol, premešamo in pustimo pokritega stati 12 ur, najbolje čez noč.
2
3
Odstavimo in primešamo gorčico in sveže nariban hren. Če želimo bolj pikanten namaz, dodamo več hrena, ostre feferone ali čili.
Napolnimo v pripravljene kozarce, zadelamo s pokrovi in ohladimo pod odejo. Postrežemo z domačim kuhom z bučnimi semeni z dodatkom domačih salam.
Opomba: Včasih je veljalo prepričanje, da zeleni paradižniki zaradi vsebnosti solanina niso užitni. Zeleni paradižnik po najnovejših raziskavah ne vsebuje solanina, temveč v majhnih količinah tomatin, ki se pri toplotni obdelavi uniči. Prekrasen paradižnik, ki ni dozorel in ga je škoda zavreči, je priložnost, da iz njega pripravimo slasten namaz.
KategorijaOzimnica, Priloge in prigrizki
Sestavine
6 manjših kozarcev (370 ml)
3 kg zelenega paradižnika
400 ml gorčice - pikant
250 ml jabolčnega kisa
250 ml olivnega olja
20 g naribanega svežega hrena ali 2 sveža ostra feferona ali čilija
3 čajne žličke soli
1 čajna žlička mletega popra
1 čajna žlička sladkorja