0

Namaz iz zelenega paradižnika

Namaz iz zelenega paradižnika
Preračunaj sestavine6 Porcij
Čas priprave50 minSkupni čas3 h

Sestavine

6 manjših kozarcev (370 ml)
 3 kg zelenega paradižnika
 400 ml gorčice - pikant
 250 ml jabolčnega kisa
 250 ml olivnega olja
 20 g naribanega svežega hrena ali 2 sveža ostra feferona ali čilija
 3 čajne žličke soli
 1 čajna žlička mletega popra
 1 čajna žlička sladkorja

Postopek

1

Paradižnik operemo, ga narežemo na kocke in zmeljemo. Dodamo sol, premešamo in pustimo pokritega stati 12 ur, najbolje čez noč.

2

Drugi dan ga precedimo in mu dodamo poper in sladkor. Zmes segrejemo do vretja in ob neprestanem mešanju kuhamo 1 uro. Med tem časom bo izparela odvečna voda. Dodamo kis in olje ter ponovno kuhamo 2 uri.

3

Odstavimo in primešamo gorčico in sveže nariban hren. Če želimo bolj pikanten namaz, dodamo več hrena, ostre feferone ali čili.

Napolnimo v pripravljene kozarce, zadelamo s pokrovi in ohladimo pod odejo. Postrežemo z domačim kuhom z bučnimi semeni z dodatkom domačih salam.

Opomba: Včasih je veljalo prepričanje, da zeleni paradižniki zaradi vsebnosti solanina niso užitni. Zeleni paradižnik po najnovejših raziskavah ne vsebuje solanina, temveč v majhnih količinah tomatin, ki se pri toplotni obdelavi uniči. Prekrasen paradižnik, ki ni dozorel in ga je škoda zavreči, je priložnost, da iz njega pripravimo slasten namaz.

Sestavine

6 manjših kozarcev (370 ml)
 3 kg zelenega paradižnika
 400 ml gorčice - pikant
 250 ml jabolčnega kisa
 250 ml olivnega olja
 20 g naribanega svežega hrena ali 2 sveža ostra feferona ali čilija
 3 čajne žličke soli
 1 čajna žlička mletega popra
 1 čajna žlička sladkorja

Postopek

1

Paradižnik operemo, ga narežemo na kocke in zmeljemo. Dodamo sol, premešamo in pustimo pokritega stati 12 ur, najbolje čez noč.

2

Drugi dan ga precedimo in mu dodamo poper in sladkor. Zmes segrejemo do vretja in ob neprestanem mešanju kuhamo 1 uro. Med tem časom bo izparela odvečna voda. Dodamo kis in olje ter ponovno kuhamo 2 uri.

3

Odstavimo in primešamo gorčico in sveže nariban hren. Če želimo bolj pikanten namaz, dodamo več hrena, ostre feferone ali čili.

Napolnimo v pripravljene kozarce, zadelamo s pokrovi in ohladimo pod odejo. Postrežemo z domačim kuhom z bučnimi semeni z dodatkom domačih salam.

Opomba: Včasih je veljalo prepričanje, da zeleni paradižniki zaradi vsebnosti solanina niso užitni. Zeleni paradižnik po najnovejših raziskavah ne vsebuje solanina, temveč v majhnih količinah tomatin, ki se pri toplotni obdelavi uniči. Prekrasen paradižnik, ki ni dozorel in ga je škoda zavreči, je priložnost, da iz njega pripravimo slasten namaz.

Notes

Namaz iz zelenega paradižnika
Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
stefkine dobrote header
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja določene piškotke za boljše delovanje. Seznam uporabljenih piškotkov je viden v zavihkih na levi oz. zgornji strani pojavnega okna. Piškotke lahko kadarkoli pobrišete znotraj vašega brskalnika. Vaša odločitev glede piškotkov ne bo vplivala na delovanje strani.

OPOZORILO: Nastavitve se shranijo samo v brskalniku in napravi, s katere trenutno dostopate na spletno stran.

Podrobnosti o spletnih piškotkih si lahko preberete tukaj.