Preračunaj sestavine2 PorcijiČas priprave2 hSkupni čas4 h 6 min
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalij in magnezij. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Vonj imajo po smoli, okus je grenak. Izogibamo se nabiranju blizu cest. Kot zanimivost - smrekov sirup je odličen preliv na palačinke.
Doziranje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan.
Sestavine
za 2 l sirupa
500gsmrekovih in jelkinih vršičkov
1lprekuhane vode
1,50kgsladkorja
1kgrjavega sladkorja
2limoni
1jedilna žlicamletega ingverja
Postopek
1
Vodo prekuhamo. Dodamo sladkor in sveže nabrane smrekove in jelkine vršičke. Premešamo.
Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.
6
Odcedimo skozi cedilko.
7
Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.
8
Sirupu dodamo rjavi sladkor in ponovno kuhamo 1 uro. Ko se sirup zgosti, ga odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 15 minut.
9
Sirup prelijemo v segrete kozarce ali stekleničke.
10
Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
11
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.
Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.
Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.
Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.
Vršički se s kuhanjem zgostijo in spremenijo barvo.
6
Odcedimo skozi cedilko.
7
Pripravimo si veliko krpo (najboljša je tetra plenica) in iztisnemo ves sok.
8
Sirupu dodamo rjavi sladkor in ponovno kuhamo 1 uro. Ko se sirup zgosti, ga odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 15 minut.
9
Sirup prelijemo v segrete kozarce ali stekleničke.
10
Tesno zavijemo pokrove in ohladimo pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprti kozarec hranimo v hladilniku.
11
Smrekov sirup so uporabljali in izdelovali že naši predniki. Smrekov sirup je bogat z vitaminom C, kalijem in magnezijem. Krepi naš imunski sistem in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti, blaži vnetje sluznice, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Iz smrekovih vršičkov kuhamo tudi čaj. Vršičke nabiramo v mescu maju in juniju. Nabiramo mlade poganke na vejicah. Izogibamo se nabiranju vršičkov blizu cest.
Uživanje: Odrasli 2 čajni žlički 4-krat na dan. Otroci 1 čajno žličko 4-krat na dan. Sirupa ne mešamo z vodo. Sirup je izredno sladek in prijetnega okusa po smoli.
Namig: Smrekov sirup je odličen preliv za palačinke.
Opomba: Sladkornim bolnikom se uživanje smrekovega sirupa odsvetuje.