0

Čokoladna potica

Deli recept:

Cokoladna potica
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 hSkupni čas3 h

Sestavine

Velikost pekača: ca 40 x 25 cm
Testo
 1 kg gladke moke T 500
 500 ml toplega mleka
 150 g stopljenega masla
 100 g sladkorja
 3 rumenjaki
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
 1 limona - sok in lupina
Nadev
 800 g mletih čokoladnih napolitank
 600 ml sladke smetane - tekoče
 130 g sladkorja v prahu
 100 g mletih orehov
 3 beljaki - sneg
 3 jedilne žlice ruma
 1 jajce
 1 čajna žlička cimeta
Ostalo
 1 jajce za premaz
 ostra moka za delovno površino

Postopek

Priprava testa
1

K moki dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Prelijemo s toplim mlekom, premešamo in pustimo vzhajati 15 minut.

1 moka kvas

2

Sladkor, rumenjake, maslo, lupino in sok penasto zmešamo. Prilijemo in z robotom ali mikserjem premešamo in pripravimo testo.

3 dolijemo

3

Na pomokani površini zgnetemo v gladko testo.

4 zgnetemo

4

Posodo pomokamo in v njej vzhajamo pripravljeno testo 40 minut. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo.

5 vzhajamo

5

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela po ca. 650 g. Ostanek testa pustimo za pletenico.

6 razdelimo vzhajamo

Priprava nadeva
6

Čokoladne napolitanke zmeljemo.

6 napolitanke

7

Primešamo jim mlete orehe.

7 zmeljemo

8

Dodamo jajce, sladkor v prahu, tekočo sladko smetano in cimet. Z mikserjem dobro premešamo.

8 dodamo jajca

9

Primešamo pripravljen sneg iz treh beljakov in prilijemo rum.

9 dodamo sneg

10

Zmešamo v gladek nadev.

10 premesamo zmesamo

11

Na delovni površini razvaljamo prvi del testa na debelino 4 mm. Nanj dodamo polovico nadeva.

11 razvaljamo nadev

12

Enakomerno premažemo čez razvaljano testo.

12 premazemo

13

Zavijemo.

13 zavijemo

14

Konce odrežemo. Enak postopek ponovimo z drugim delom testa.

14 odrezemo krajce

15

Zaviti potici položmo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

16 polozimo pekac

16

Prepikamo do dna z dolgo iglo in pustimo vzhajati le toliko časa, da se pečica segreje.Vzhajani potici premažemo z razžvrkljanim jajcem.

18 premazemo jajca

17

Pečemo na 180 stopinj 50 minut.

21 pecemo ohladimo

18

Pečeno potico po 10 minut obrnemo na leseno podlago. Pokrijemo in pustimo, da se ohladi čez noč.

22 obrnemo ohladimo

19

Iz tretjega dela testa pripravimo pletenko. Pustimo vzhajati. Premažemo z razžvrkljanim jajcem. Krajce potice in pletenko pustimo vzhajati toliko časa, da je potica pečena.

20 vzhajamo premazemo

20

Pečemo na 200 stopinjah 20 minut do zlatorjave skorjice. Pečene ohladimo.

23 ostanki peceni

21

Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu.

Sestavine

Velikost pekača: ca 40 x 25 cm
Testo
 1 kg gladke moke T 500
 500 ml toplega mleka
 150 g stopljenega masla
 100 g sladkorja
 3 rumenjaki
 1 kocka svežega kvasa
 1 ščep soli
 1 limona - sok in lupina
Nadev
 800 g mletih čokoladnih napolitank
 600 ml sladke smetane - tekoče
 130 g sladkorja v prahu
 100 g mletih orehov
 3 beljaki - sneg
 3 jedilne žlice ruma
 1 jajce
 1 čajna žlička cimeta
Ostalo
 1 jajce za premaz
 ostra moka za delovno površino

Postopek

Priprava testa
1

K moki dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Prelijemo s toplim mlekom, premešamo in pustimo vzhajati 15 minut.

1 moka kvas

2

Sladkor, rumenjake, maslo, lupino in sok penasto zmešamo. Prilijemo in z robotom ali mikserjem premešamo in pripravimo testo.

3 dolijemo

3

Na pomokani površini zgnetemo v gladko testo.

4 zgnetemo

4

Posodo pomokamo in v njej vzhajamo pripravljeno testo 40 minut. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo.

5 vzhajamo

5

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela po ca. 650 g. Ostanek testa pustimo za pletenico.

6 razdelimo vzhajamo

Priprava nadeva
6

Čokoladne napolitanke zmeljemo.

6 napolitanke

7

Primešamo jim mlete orehe.

7 zmeljemo

8

Dodamo jajce, sladkor v prahu, tekočo sladko smetano in cimet. Z mikserjem dobro premešamo.

8 dodamo jajca

9

Primešamo pripravljen sneg iz treh beljakov in prilijemo rum.

9 dodamo sneg

10

Zmešamo v gladek nadev.

10 premesamo zmesamo

11

Na delovni površini razvaljamo prvi del testa na debelino 4 mm. Nanj dodamo polovico nadeva.

11 razvaljamo nadev

12

Enakomerno premažemo čez razvaljano testo.

12 premazemo

13

Zavijemo.

13 zavijemo

14

Konce odrežemo. Enak postopek ponovimo z drugim delom testa.

14 odrezemo krajce

15

Zaviti potici položmo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

16 polozimo pekac

16

Prepikamo do dna z dolgo iglo in pustimo vzhajati le toliko časa, da se pečica segreje.Vzhajani potici premažemo z razžvrkljanim jajcem.

18 premazemo jajca

17

Pečemo na 180 stopinj 50 minut.

21 pecemo ohladimo

18

Pečeno potico po 10 minut obrnemo na leseno podlago. Pokrijemo in pustimo, da se ohladi čez noč.

22 obrnemo ohladimo

19

Iz tretjega dela testa pripravimo pletenko. Pustimo vzhajati. Premažemo z razžvrkljanim jajcem. Krajce potice in pletenko pustimo vzhajati toliko časa, da je potica pečena.

20 vzhajamo premazemo

20

Pečemo na 200 stopinjah 20 minut do zlatorjave skorjice. Pečene ohladimo.

23 ostanki peceni

21

Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu.

Notes

Čokoladna potica

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO