0

Bograč s krompirjem

Deli recept:

Bograc s krompirjem
Preračunaj sestavine10 Porcij
Čas priprave25 minSkupni čas2 h 31 min

Sestavine

za ca. 10 oseb
 500 g divjačinskega mesa (jelenje ali srnino)
 500 g svinjskega mesa
 500 g govejega mesa
 500 g bele čebule
 500 g rdeče čebule
 500 g naribanega krompirja
 300 ml rdečega vina (refošk ali teran)
 300 ml belega vina (suho)
 100 ml pasiranega paradižnika (lahko brez)
 50 ml sončničnega olja ali druge maščobe
 3 sveže paradižnike (lahko brez)
 3 paprike (rumene, zelene ali rdeče)
 3 lovorjeve liste
 1 mala glava česna
 3 brinove jagode (stisnjene)
 1 čajna žlička mlete ostre rdeče paprike
 1 čajna žlička mlete kumine
 1 ščep mletega čilija
 1 čajna žlička mletega popra
 sol po okusu
 1 šopek sesekljanega peteršilja - list
 1 vejica rožmarina

Postopek

1

Čebulo zmeljemo ali narežemo na zelo male kocke.

20240706 095425

2

Dodamo maščobo, premešamo in počasi pražimo 45 minut, da se čebula popolnoma razpusti.

20240706 100140

3

Dodamo na trakce narezano papriko in na kocke narezan paradižnik.

Namig: Lahko dodamo na kocke narezano rdečo in zeleno papriko. Če nismo ljubitelji paradižnika, ga ne dodamo.

20240706 101557

4

Premešamo in dušimo med mešanjem 10 minut.

20240706 101810

5

Dodamo na kocke narezano meso.

20240706 101939

6

Premešamo in posujemo z mleto papriko. Dodamo še ostale začimbe in premešamo.

20240706 102056

7

Prilijemo belo vino in ponovno vse temeljito premešamo. Ob mešanju dušimo 40 minut.

20240706 102328

8

Naribamo krompir.

20240706 102643

9

Dodamo še rožmarinove vejice in vse temeljito premešamo.

20240706 103041

10

Dolijemo rdeče vino, premešamo in pokrito dušimo z vmesnim mešanjem 15 minut.

20240706 103342

11

Pred koncem dušenja dodamo sesekljani peteršilj in stisnjene brinove jagode.

20240706 104155

12

Dolijemo pasiran paradižnik. Premešamo in pustimo, še 8 minut, da počasi prevre. Pokrijemo in pustimo preden postrežemo počivati še 8 minut.

Opomba: Če nismo ljubitelji pasiranega paradižnika, se temu koraku izognemo.

20240706 104349

13

Postrežemo s sveže pečenim maslenim kruhom ali s sveže pečenimi žemljami.

Namig: Če bograč pripravimo v večji količini, ga lahko tudi zamrznemo, zato dodamo nariban krompir. Na ta način je bograč zelo okusen. Lahko se izognemo dodajanju krompirja in ga vsakič skuhamo svežega ter postrežemo narezanega na rezine.

20240706 112050

Kategorija

Sestavine

za ca. 10 oseb
 500 g divjačinskega mesa (jelenje ali srnino)
 500 g svinjskega mesa
 500 g govejega mesa
 500 g bele čebule
 500 g rdeče čebule
 500 g naribanega krompirja
 300 ml rdečega vina (refošk ali teran)
 300 ml belega vina (suho)
 100 ml pasiranega paradižnika (lahko brez)
 50 ml sončničnega olja ali druge maščobe
 3 sveže paradižnike (lahko brez)
 3 paprike (rumene, zelene ali rdeče)
 3 lovorjeve liste
 1 mala glava česna
 3 brinove jagode (stisnjene)
 1 čajna žlička mlete ostre rdeče paprike
 1 čajna žlička mlete kumine
 1 ščep mletega čilija
 1 čajna žlička mletega popra
 sol po okusu
 1 šopek sesekljanega peteršilja - list
 1 vejica rožmarina

Postopek

1

Čebulo zmeljemo ali narežemo na zelo male kocke.

20240706 095425

2

Dodamo maščobo, premešamo in počasi pražimo 45 minut, da se čebula popolnoma razpusti.

20240706 100140

3

Dodamo na trakce narezano papriko in na kocke narezan paradižnik.

Namig: Lahko dodamo na kocke narezano rdečo in zeleno papriko. Če nismo ljubitelji paradižnika, ga ne dodamo.

20240706 101557

4

Premešamo in dušimo med mešanjem 10 minut.

20240706 101810

5

Dodamo na kocke narezano meso.

20240706 101939

6

Premešamo in posujemo z mleto papriko. Dodamo še ostale začimbe in premešamo.

20240706 102056

7

Prilijemo belo vino in ponovno vse temeljito premešamo. Ob mešanju dušimo 40 minut.

20240706 102328

8

Naribamo krompir.

20240706 102643

9

Dodamo še rožmarinove vejice in vse temeljito premešamo.

20240706 103041

10

Dolijemo rdeče vino, premešamo in pokrito dušimo z vmesnim mešanjem 15 minut.

20240706 103342

11

Pred koncem dušenja dodamo sesekljani peteršilj in stisnjene brinove jagode.

20240706 104155

12

Dolijemo pasiran paradižnik. Premešamo in pustimo, še 8 minut, da počasi prevre. Pokrijemo in pustimo preden postrežemo počivati še 8 minut.

Opomba: Če nismo ljubitelji pasiranega paradižnika, se temu koraku izognemo.

20240706 104349

13

Postrežemo s sveže pečenim maslenim kruhom ali s sveže pečenimi žemljami.

Namig: Če bograč pripravimo v večji količini, ga lahko tudi zamrznemo, zato dodamo nariban krompir. Na ta način je bograč zelo okusen. Lahko se izognemo dodajanju krompirja in ga vsakič skuhamo svežega ter postrežemo narezanega na rezine.

20240706 112050

Bograč s krompirjem

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO