Že naše babice so poznale to starodavno ljudsko zdravilo - kombučo. Kombuča je posebna goba, ki jo namakamo ca, 10 dni v sladkanem čaju. S tem, ko se goba namaka, proizvaja zdravilni napitek. Napitek iz gobe kombuče pomaga in lajša marsikatero težavo.
Napitek nastane s pomočjo fermentacije. Nekateri ji pravijo "eliksir zdravja". Napitek pomaga uravnavat črevesno floro. Krepi imunski sistem in ostajamo bolj zdravi, saj z napitkom izločamo iz sebe strupene snovi. Varuje nas pred raznimi boleznimi in okužbami. Kombuča vsebuje zdrave probiotike, ki blagodejno vplivajo na naša prebavila. Goba kombuča vsebuje antioksidante in s tem pomaga braniti telo pred prostimi radikali. Uživanje napitka nam krepi imunski sistem. Nekatere študije tudi navajajo, da nam uživanje napitka iz kombuče pomaga blažiti razjede na želodcu.
Uporaba: 3 x na dan po 100 ml. Lahko pa si porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.
Sestavine
Postopek
Za začetek potrebujemo že pripravljen napitek kombuče z gobo kombuče (scoby). Gobo ločimo od napitka, jo operemo in s cedilko odcedimo vodo.
V lonec nalijemo 1,5 l vode in dodamo filter vrečke čaja. Dodamo še sladkor. Segrevamo do vretja in pustimo, da se čaj ohladi.
V stekleni kozarec prelijemo ohlajen čaj in dodamo še preostali liter vode. Dodamo gobo. Čez grlo kozarca položimo velik kos gaze in z elastiko zapremo. Pustimo na kuhinjskem pultu počivati 10 dni.
Namig: Med tem časom ne mešamo in ničesar ne dodajamo.
Napitek po 10 dneh nato precedimo še skozi gosto gazo in izločimo gobo.
Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka za naslednjo pripravo, ki mu dodamo gobo. To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo napitka kombuče.
Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživati takoj. Steklenice s vsebino pospravimo v hladilnik, ker nam lahko v nasprotnem primeru na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj napitek vsebuje sladkor). Uživamo ga vsaki dan po 100 ml na tešče. Ne mešamo z vodo.
Če želimo, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi. Dobimo napitek z mehurčki in hranimo steklenice v hladilniku.
Ponovno skuhamo zeleni čaj s sladkorjem v 1,5 l vode. Čaj ohladimo.
Pripravimo si novi kozarec in vanj prelijemo ohlajeni čaj. Dolijemo dodatnih 1 l mrzle vode in 400 ml štarterja, ki smo ga odvzeli od prejšnje količine.
Gobo operemo pod tekočo vodo.
Potopimo jo v pripravljeno mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Tako ponavljamo vsakih 10 dni.
Namig: Količine lahko podvojimo, tako da nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednjega postopka. Okus lahko oplemenitite, tako da dodate zmiksano jabolko, ananas ...
Uživamo jo 3-krat na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.
Sestavine
Postopek
Za začetek potrebujemo že pripravljen napitek kombuče z gobo kombuče (scoby). Gobo ločimo od napitka, jo operemo in s cedilko odcedimo vodo.
V lonec nalijemo 1,5 l vode in dodamo filter vrečke čaja. Dodamo še sladkor. Segrevamo do vretja in pustimo, da se čaj ohladi.
V stekleni kozarec prelijemo ohlajen čaj in dodamo še preostali liter vode. Dodamo gobo. Čez grlo kozarca položimo velik kos gaze in z elastiko zapremo. Pustimo na kuhinjskem pultu počivati 10 dni.
Namig: Med tem časom ne mešamo in ničesar ne dodajamo.
Napitek po 10 dneh nato precedimo še skozi gosto gazo in izločimo gobo.
Odlijemo 400 ml pripravljenega napitka za naslednjo pripravo, ki mu dodamo gobo. To količino potrebujemo kot štarter za novo pripravo napitka kombuče.
Ostalo količino prelijemo v steklenice. Pripravljeno kombučo lahko začnemo uživati takoj. Steklenice s vsebino pospravimo v hladilnik, ker nam lahko v nasprotnem primeru na sobni temperaturi zaradi vretja steklenice počijo (prisotno alkoholno vretje, saj napitek vsebuje sladkor). Uživamo ga vsaki dan po 100 ml na tešče. Ne mešamo z vodo.
Če želimo, da dobi kombuča mehurčke, pustimo steklenice dva dni na sobni temperaturi. Dobimo napitek z mehurčki in hranimo steklenice v hladilniku.
Ponovno skuhamo zeleni čaj s sladkorjem v 1,5 l vode. Čaj ohladimo.
Pripravimo si novi kozarec in vanj prelijemo ohlajeni čaj. Dolijemo dodatnih 1 l mrzle vode in 400 ml štarterja, ki smo ga odvzeli od prejšnje količine.
Gobo operemo pod tekočo vodo.
Potopimo jo v pripravljeno mešanico čaja. Okrog grla na kozarcu položimo svežo gazo in zategnemo elastiko. Pustimo počivati na sobni temperaturi ca. 10 dni. Tako ponavljamo vsakih 10 dni.
Namig: Količine lahko podvojimo, tako da nam napitek kombuče ne bo zmanjkal do naslednjega postopka. Okus lahko oplemenitite, tako da dodate zmiksano jabolko, ananas ...
Uživamo jo 3-krat na dan po 100 ml. Lahko pa si količino porazdelimo in zaužijemo nekaj požirkov pred in po obroku hrane.