
Sestavine
Postopek
V kozico dodamo sladkor.
Segrevamo na višji temperaturi, da se sladkor začne topiti. Mešamo počasi, da se ne prismodi.
Ko sladkor karamelizira, dolijemo mleko in med počasnim vrenjem mešamo tako dolgo, da se karameliziran sladkor stopi.
Dodamo žajbelj.
Precedimo.
Žajbelj je dišeča rastlina s sivozelenimi listi in vijoličnimi cvetovi. Gojimo ga lahko na vrtu ali v lončku, saj je trpežen in prenese tudi nižje temperature. Cveti od maja do julija.
Žajbelj je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Njegovi listi vsebujejo naravne učinkovine, ki pomagajo pri vnetem grlu, prebavnih težavah in prekomernem potenju. Prav tako je priljubljen pri ženskah v menopavzi, saj lahko ublaži vročinske oblive. Poleg tega ima antibakterijske lastnosti in podpira celjenje ran. Lahko ga uporabljamo v čajih, tinkturah ali kot začimbo v kuhinji.
Žajbljevo mleko je preprost napitek za dvig odpornosti, ki so ga pripravljale že naše babice. Uporablja se pri vnetem grlu in ustni sluznici, pri suhem, trdovratnem in dražečem kašlju. Karamelno mleko pripomore k izločanju sluzi in čipčenju dihalnih poti.
Primerno je tudi za otroke, le da uporabimo manj žajblja.
Opomba: Uživanje napitka se odsvetuje sladkornim bolnikom.
Sestavine
Postopek
V kozico dodamo sladkor.
Segrevamo na višji temperaturi, da se sladkor začne topiti. Mešamo počasi, da se ne prismodi.
Ko sladkor karamelizira, dolijemo mleko in med počasnim vrenjem mešamo tako dolgo, da se karameliziran sladkor stopi.
Dodamo žajbelj.
Precedimo.
Žajbelj je dišeča rastlina s sivozelenimi listi in vijoličnimi cvetovi. Gojimo ga lahko na vrtu ali v lončku, saj je trpežen in prenese tudi nižje temperature. Cveti od maja do julija.
Žajbelj je znan po svojih zdravilnih lastnostih. Njegovi listi vsebujejo naravne učinkovine, ki pomagajo pri vnetem grlu, prebavnih težavah in prekomernem potenju. Prav tako je priljubljen pri ženskah v menopavzi, saj lahko ublaži vročinske oblive. Poleg tega ima antibakterijske lastnosti in podpira celjenje ran. Lahko ga uporabljamo v čajih, tinkturah ali kot začimbo v kuhinji.
Žajbljevo mleko je preprost napitek za dvig odpornosti, ki so ga pripravljale že naše babice. Uporablja se pri vnetem grlu in ustni sluznici, pri suhem, trdovratnem in dražečem kašlju. Karamelno mleko pripomore k izločanju sluzi in čipčenju dihalnih poti.
Primerno je tudi za otroke, le da uporabimo manj žajblja.
Opomba: Uživanje napitka se odsvetuje sladkornim bolnikom.