0

Skutina potica z rozinami

Deli recept:

Skutina potica z rozinami
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave1 h 30 minSkupni čas3 h

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 1 kg gladke moke T500
 450 ml mlačnega mleka
 160 g masla - stopimo
 160 g sladkorja
 1 jajce
 1 kocka svežega kvasa
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
Skutin nadev
 1 kg nepasirane skute
 200 g rozin
 3 jedilne žlice kisle smetane
 2 jedilni žlici sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 1 jajce
 1 limona - lupina
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V moko, ki smo ji primešali sol, naredimo jamico. Mlačnemu mleku dodamo, sladkor in vanilijev sladkor ter mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Zdrobimo kvas in mešamo tako dolgo, da nastane gladka zmes. Dolijemo v jamico moke, malo premešamo ter pustimo vzhajati 15 minut.

20230307 113959

2

K vzhajanemu kvasu dodamo rum, jajce in stopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut. Če je testo lepljivo, postopoma dodajamo moko. Vse sestavine nam lahko zmeša kuhinjski robot na stopnji št. 2. Med vzhajanjem pripravimo nadev.

20230307 123425

Priprava nadeva
3

Jajce, sladkor, vanilijev sladkor in naribano lupino limone premešamo. Dodamo skuto in kislo smetano ter temeljito premešamo. Pripravljen nadev razdelimo na dve polovici.

20230307 114439

4

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici in vsako polovico posebej razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več. Na razvaljano testo razporedimo polovico skutinega nadeva in posujemo z rozinami. Testo zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo za drugo polovico testa.

20230307 130434

5

Zaviti potici prepikamo z leseno špilo ali iglo in premažemo z rumenjakom ter ju pustimo vzhajati v pekaču ca. 40 minut.

20230307 134312

6

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 50 do 60 minut, odvisno od vaše pečice. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

20230307 153244

7

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

12. pečeno potico obrnemo in jo posujemo s sladkorjem v prahu

8

Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

20230308 115237

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 1 kg gladke moke T500
 450 ml mlačnega mleka
 160 g masla - stopimo
 160 g sladkorja
 1 jajce
 1 kocka svežega kvasa
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
Skutin nadev
 1 kg nepasirane skute
 200 g rozin
 3 jedilne žlice kisle smetane
 2 jedilni žlici sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 1 jajce
 1 limona - lupina
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V moko, ki smo ji primešali sol, naredimo jamico. Mlačnemu mleku dodamo, sladkor in vanilijev sladkor ter mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Zdrobimo kvas in mešamo tako dolgo, da nastane gladka zmes. Dolijemo v jamico moke, malo premešamo ter pustimo vzhajati 15 minut.

20230307 113959

2

K vzhajanemu kvasu dodamo rum, jajce in stopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut. Če je testo lepljivo, postopoma dodajamo moko. Vse sestavine nam lahko zmeša kuhinjski robot na stopnji št. 2. Med vzhajanjem pripravimo nadev.

20230307 123425

Priprava nadeva
3

Jajce, sladkor, vanilijev sladkor in naribano lupino limone premešamo. Dodamo skuto in kislo smetano ter temeljito premešamo. Pripravljen nadev razdelimo na dve polovici.

20230307 114439

4

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici in vsako polovico posebej razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več. Na razvaljano testo razporedimo polovico skutinega nadeva in posujemo z rozinami. Testo zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo za drugo polovico testa.

20230307 130434

5

Zaviti potici prepikamo z leseno špilo ali iglo in premažemo z rumenjakom ter ju pustimo vzhajati v pekaču ca. 40 minut.

20230307 134312

6

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 50 do 60 minut, odvisno od vaše pečice. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

20230307 153244

7

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

12. pečeno potico obrnemo in jo posujemo s sladkorjem v prahu

8

Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

20230308 115237

Notes

Skutina potica z rozinami

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO