Skutina potica z rozinami

Deli objavo:
  • 1.1K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.1K
    Delitev

Skutina potica z rozinami2

Količina2 Porciji
Čas priprave1 h 30 minSkupen čas3 h

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 1 kg gladke moke T500
 450 ml mlačnega mleka
 160 g masla - stopimo
 160 g sladkorja
 1 jajce
 1 kocka svežega kvasa
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
Skutin nadev
 1 kg nepasirane skute
 200 g rozin
 3 jedilne žlice kisle smetane
 2 jedilni žlici sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 1 jajce
 1 limona - lupina
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V moko, ki smo ji primešali sol, naredimo jamico. Mlačnemu mleku dodamo, sladkor in vanilijev sladkor ter mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Zdrobimo kvas in mešamo tako dolgo, da nastane gladka zmes. Dolijemo v jamico moke, malo premešamo ter pustimo vzhajati 15 minut.

2.dodamo ostanek mleka s sladkorjem jaca in maščobo

2

K vzhajanemu kvasu dodamo rum, jajce in stopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut. Če je testo lepljivo, postopoma dodajamo moko. Vse sestavine nam lahko zmeša kuhinjski robot na stopnji št. 2. Med vzhajanjem pripravimo nadev.

3.zgneteno testo vzhajamo

Priprava skutinega nadeva
3

Jajce, sladkor, vanilijev sladkor in naribano lupino limone premešamo. Dodamo skuto in kislo smetano ter temeljito premešamo. Pripravljen nadev razdelimo na dve polovici.

7.Sestavine za nadev zmešamo

4

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici in vsako polovico posebej razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več. Na razvaljano testo razporedimo polovico skutinega nadeva in posujemo z rozinami. Testo zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo za drugo polovico testa.

9. posujemo rozine

5

Zaviti potici prepikamo z leseno špilo ali iglo in premažemo z rumenjakom ter ju pustimo vzhajati v pekaču ca. 40 minut.

11. zavite položimo v pekač obložen s peki papirjem jih prepikamo in premažemo z rumenjakom

6

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 50 do 60 minut, odvisno od vaše pečice. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

13.pečene do zlatorjave skorjice

7

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

12. pečeno potico obrnemo in jo posujemo s sladkorjem v prahu

Sestavine

Mere pekača: ca. 40 x 25 cm
Kvašeno testo
 1 kg gladke moke T500
 450 ml mlačnega mleka
 160 g masla - stopimo
 160 g sladkorja
 1 jajce
 1 kocka svežega kvasa
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
Skutin nadev
 1 kg nepasirane skute
 200 g rozin
 3 jedilne žlice kisle smetane
 2 jedilni žlici sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 1 jajce
 1 limona - lupina
Ostalo
 1 rumenjak za premaz
 sladkor v prahu za posip

Postopek

1

V moko, ki smo ji primešali sol, naredimo jamico. Mlačnemu mleku dodamo, sladkor in vanilijev sladkor ter mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi. Zdrobimo kvas in mešamo tako dolgo, da nastane gladka zmes. Dolijemo v jamico moke, malo premešamo ter pustimo vzhajati 15 minut.

2.dodamo ostanek mleka s sladkorjem jaca in maščobo

2

K vzhajanemu kvasu dodamo rum, jajce in stopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo in ga pustimo vzhajati ca. 40 minut. Če je testo lepljivo, postopoma dodajamo moko. Vse sestavine nam lahko zmeša kuhinjski robot na stopnji št. 2. Med vzhajanjem pripravimo nadev.

3.zgneteno testo vzhajamo

Priprava skutinega nadeva
3

Jajce, sladkor, vanilijev sladkor in naribano lupino limone premešamo. Dodamo skuto in kislo smetano ter temeljito premešamo. Pripravljen nadev razdelimo na dve polovici.

7.Sestavine za nadev zmešamo

4

Vzhajano testo razdelimo na dve polovici in vsako polovico posebej razvaljamo na debelino 3 do 4 mm, lahko tudi več. Na razvaljano testo razporedimo polovico skutinega nadeva in posujemo z rozinami. Testo zavijemo in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ali premazali s stopljenim maslom in posuli z drobtinami. Enak postopek ponovimo za drugo polovico testa.

9. posujemo rozine

5

Zaviti potici prepikamo z leseno špilo ali iglo in premažemo z rumenjakom ter ju pustimo vzhajati v pekaču ca. 40 minut.

11. zavite položimo v pekač obložen s peki papirjem jih prepikamo in premažemo z rumenjakom

6

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj ca. 50 do 60 minut, odvisno od vaše pečice. Pečena je, ko dobi lepo zlatorjavo barvo.

13.pečene do zlatorjave skorjice

7

Pečeno potico pustimo v pekaču 10 minut, nato jo obrnemo na podlago, pokrijemo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

12. pečeno potico obrnemo in jo posujemo s sladkorjem v prahu

Skutina potica z rozinami

Deli objavo:
  • 1.1K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1.1K
    Delitev