Sestavine
Postopek
Marelice očistimo koščic in narežemo na koščke. Uporabimo zelo zrele marelice.
Dodamo vanilijev sladkor, limonino lupino in sok. Premešamo in pustimo pokrito počivati 1 uro. Vmes večkrat premešamo, da se marelice povežejo s sladkorjem.
Dodamo sladkor, premešamo in na zmernem ognju ob neprestanem mešanju kuhamo 1 uro.
Kuhano marmelado spasiramo s palčičinim mešalnikom. Marelice nimajo dovolj pektina, zato jih je treba kuhati dlje časa. Teksturo marmelade preverimo, tako da prelijemo žlico marmelade na krožnik. Če se strdi, zaključimo s kuhanjem. Če še ne želira, podaljšamo čas kuhanja.
Opomba: Marmelada ne sme biti tekoča temveč gosta in lepljiva. V kolikor je tekoča podaljšamo čas kuhanja. Izberemo zelo zrel sadež marelic. Za kuhanje marmelade uporabimo želirni sladkor, saj tako skrajšamo čas kuhanja. Zmanjšamo lahko količino sladkorja, vendar bo marmelada na koncu redkejša.
Uporabimo lahko rjavi sladkor, v tem primeru bo marmelada temnejše barve.
Napolnimo kozarce, dobro zatesnimo in pokrijemo s pokrovi. Pokrite kozarce ohladimo čez noč.
Namig: Da bo marmelada bolj trda (za polnjenje buhteljnov) podaljšamo kuhanje.
Sestavine
Postopek
Marelice očistimo koščic in narežemo na koščke. Uporabimo zelo zrele marelice.
Dodamo vanilijev sladkor, limonino lupino in sok. Premešamo in pustimo pokrito počivati 1 uro. Vmes večkrat premešamo, da se marelice povežejo s sladkorjem.
Dodamo sladkor, premešamo in na zmernem ognju ob neprestanem mešanju kuhamo 1 uro.
Kuhano marmelado spasiramo s palčičinim mešalnikom. Marelice nimajo dovolj pektina, zato jih je treba kuhati dlje časa. Teksturo marmelade preverimo, tako da prelijemo žlico marmelade na krožnik. Če se strdi, zaključimo s kuhanjem. Če še ne želira, podaljšamo čas kuhanja.
Opomba: Marmelada ne sme biti tekoča temveč gosta in lepljiva. V kolikor je tekoča podaljšamo čas kuhanja. Izberemo zelo zrel sadež marelic. Za kuhanje marmelade uporabimo želirni sladkor, saj tako skrajšamo čas kuhanja. Zmanjšamo lahko količino sladkorja, vendar bo marmelada na koncu redkejša.
Uporabimo lahko rjavi sladkor, v tem primeru bo marmelada temnejše barve.
Napolnimo kozarce, dobro zatesnimo in pokrijemo s pokrovi. Pokrite kozarce ohladimo čez noč.
Namig: Da bo marmelada bolj trda (za polnjenje buhteljnov) podaljšamo kuhanje.