0

Orehova babka s pomarančo in lešniki

Orehova babka s pomaranco in lesniki (1)
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave35 minSkupni čas3 h

Sestavine

Mere pekača: ca. 35 x 23x 7 cm
Testo
 550 g moke za kvašeno testo
 250 ml toplega mleka
 40 ml sončničnega olja ali masla
 10 g vanilijevega sladkorja
 1 kocka svežega kvasa
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
 2 jedilni žlici grobo mletih lešnikov za posip
Nadev
 360 g mletih orehov
 150 ml segrete sladke smetane
 100 g sladkorja (lahko manj)
 20 g vanilijevega sladkorja
 1 jajce
 1 pomaranča - samo lupina
Pripomočki

Postopek

1

V lonec presejemo moko. Naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, ob straneh dodamo sol. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo olje, jajce, rumenjak, rum, sladkor in vanilijev sladkor.

20250223 065302

2

S kuhinjskim robotom, mikserjem ali ročno zgnetemo v gladko testo.

20250223 070024

3

Na delovni površini testo pregnetemo.

20250223 070220

4

Lonec na dnu posujemo z moko in vanj položimo testo in pustimo vzhajati ca 40 minut.

20250223 081106

Priprava nadeva
5

Mletim orehom dodamo oba sladkorja, pomarančno lupino, jajce in segreto sladko smetano.

Namig: Sladko smetano dodajamo postopoma, da pripravimo mazav nadev. V kolikor dodamo preveč tekočine, bo nadev preveč tekoč. 

20250223 064913

6

Premešamo v gladek nadev. Nadev razdelimo na dve polovici.

20250223 065126

7

Na delovni površini testo razdelimo na dve polovici.

20250223 082812

8

Prvi del testa razvaljamo na debelino 5 mm in nanj dodamo polovico nadeva.

20250223 083109

9

Nadev enakomerno premažemo čez testo.

20250223 083225

10

Zavijemo po širini.

20250223 083913

11

Zavitek obrnemo pokončno.

20250223 083932

12

Prerežemo ga po sredini navzdol na polovico.

20250223 083951

13

Počasi začnemo trakove obračati levo in desno in lepo zavijemo.

20250223 084028

14

Robove zgoraj in spodaj potlačimo. Enak postopek ponovimo za drugi del testa.

20250223 084048

15

Položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

20250223 084154

16

Na sobni temperaturi pustimo vzhajati ca  40 minut.

20250223 084304

17

Posujemo z grobo mletimi lešniki. Pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. 

20250223 085900

18

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

20250223 093504

19

Pečeno Babko ohladimo na leseni površini.

20250223 101242

20

Razrežemo popolnoma hladno in postrežemo h kavici ali čaju.

20250223 125145

Sestavine

Mere pekača: ca. 35 x 23x 7 cm
Testo
 550 g moke za kvašeno testo
 250 ml toplega mleka
 40 ml sončničnega olja ali masla
 10 g vanilijevega sladkorja
 1 kocka svežega kvasa
 1 jajce
 1 rumenjak
 1 jedilna žlica ruma
 1 ščep soli
 2 jedilni žlici grobo mletih lešnikov za posip
Nadev
 360 g mletih orehov
 150 ml segrete sladke smetane
 100 g sladkorja (lahko manj)
 20 g vanilijevega sladkorja
 1 jajce
 1 pomaranča - samo lupina
Pripomočki

Postopek

1

V lonec presejemo moko. Naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, ob straneh dodamo sol. Pustimo vzhajati 15 minut. Dodamo olje, jajce, rumenjak, rum, sladkor in vanilijev sladkor.

20250223 065302

2

S kuhinjskim robotom, mikserjem ali ročno zgnetemo v gladko testo.

20250223 070024

3

Na delovni površini testo pregnetemo.

20250223 070220

4

Lonec na dnu posujemo z moko in vanj položimo testo in pustimo vzhajati ca 40 minut.

20250223 081106

Priprava nadeva
5

Mletim orehom dodamo oba sladkorja, pomarančno lupino, jajce in segreto sladko smetano.

Namig: Sladko smetano dodajamo postopoma, da pripravimo mazav nadev. V kolikor dodamo preveč tekočine, bo nadev preveč tekoč. 

20250223 064913

6

Premešamo v gladek nadev. Nadev razdelimo na dve polovici.

20250223 065126

7

Na delovni površini testo razdelimo na dve polovici.

20250223 082812

8

Prvi del testa razvaljamo na debelino 5 mm in nanj dodamo polovico nadeva.

20250223 083109

9

Nadev enakomerno premažemo čez testo.

20250223 083225

10

Zavijemo po širini.

20250223 083913

11

Zavitek obrnemo pokončno.

20250223 083932

12

Prerežemo ga po sredini navzdol na polovico.

20250223 083951

13

Počasi začnemo trakove obračati levo in desno in lepo zavijemo.

20250223 084028

14

Robove zgoraj in spodaj potlačimo. Enak postopek ponovimo za drugi del testa.

20250223 084048

15

Položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

20250223 084154

16

Na sobni temperaturi pustimo vzhajati ca  40 minut.

20250223 084304

17

Posujemo z grobo mletimi lešniki. Pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. 

20250223 085900

18

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj 50 minut. Peko prilagodimo pečici.

20250223 093504

19

Pečeno Babko ohladimo na leseni površini.

20250223 101242

20

Razrežemo popolnoma hladno in postrežemo h kavici ali čaju.

20250223 125145

Notes

Orehova babka s pomarančo in lešniki
Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO
stefkine dobrote header
Pregled zasebnosti

Spletna stran uporablja določene piškotke za boljše delovanje. Seznam uporabljenih piškotkov je viden v zavihkih na levi oz. zgornji strani pojavnega okna. Piškotke lahko kadarkoli pobrišete znotraj vašega brskalnika. Vaša odločitev glede piškotkov ne bo vplivala na delovanje strani.

OPOZORILO: Nastavitve se shranijo samo v brskalniku in napravi, s katere trenutno dostopate na spletno stran.

Podrobnosti o spletnih piškotkih si lahko preberete tukaj.