
Sestavine
3 večji kozarci (500 ml)
2 kg jabolk (mošančke, bobovec ali druga sorta)
1,50 l vode (po potrebi več)
6 jedilnih žlic kristalnega sladkorja (po želji več)
klinčki
celi cimet
3 rezine limone
Postopek
1
Jabolka očistimo in narežemo na rezine ali kocke.
2
Naložimo v kozarce in dodamo par zrnc klinčkov.
3
Na vsak kozarec dodamo rezino limone.
4
Na vsak kozarec dodamo še malo palčko celega cimeta.
5
V vsak kozarec dodamo 2 jedilni žlici kristalnega sladkorja.
6
Dolijemo hladno vodo do vrha.
7
Zadelamo s pokrovi in premešamo, da se sladkor razporedi po celi vsebini.
8
V pekač nalijemo 1 l vode. Vanj postavimo kozarce in pasteriziramo na 150 stopinj 40 minut.
9
Kozarce lahko po končani pasterizaciji obrnemo na pokrov, pokrijemo z odejo in ohladimo čez noč. Še bolje je, da pustimo kompot kar v pečici, da se čez noč ohladi.
10
Hranimo v temen prostor. Odprt kozarec hranimo v hladilniku.
Namig: pripravljen kompot serviramo k šmornu - cesarskemu pražencu.
Sestavine
3 večji kozarci (500 ml)
2 kg jabolk (mošančke, bobovec ali druga sorta)
1,50 l vode (po potrebi več)
6 jedilnih žlic kristalnega sladkorja (po želji več)
klinčki
celi cimet
3 rezine limone