
Sestavine
5 manjših kozarcev (370 ml)
2,50 kg bučk (rumene, zelene ali čajote)
1 l vode
150 ml jabolčnega kisa
Mešanica za kompot
2 l vode (po potrebi več)
700 g sladkorja (lahko manj ali več)
1 čajna žlička kličkov
2 cimetovi palčki
Postopek
1
Bučke operemo in olupimo.
2
Razrežemo in očistimo semena.
3
Narežemo na kocke.
4
Narezane bučke vsujemo v lonec in dolijemo le toliko vode, da so pokrite. Dolijemo jabolčni kis. Premešamo in pokrijemo. Pustimo na hladnem 12 ur.
Priprava mešanice za kompot
5
Bučke po 12 urah precedimo in jih operemo pod tekočo vodo. Odcedimo.
6
Vodi dodamo sladkor, klinčke in cimetovi palčki. Pustimo, da zavre in mešamo tako dolgo, da se sladkor stopi.
7
Dodamo oprane bučke in ko zavre, pustimo vreti 10 minut.
8
V pripravljene kozarce najprej dodajamo bučke. Napolnimo do vrha, nato dolijemo sladkorno mešanico.
9
Zadelamo s pokrovi in jih ohladimo čez noč pod odejo. Hranimo v temen in hladen prostor. Odprt kozarec do porabe hranimo v hladilniku.
Sestavine
5 manjših kozarcev (370 ml)
2,50 kg bučk (rumene, zelene ali čajote)
1 l vode
150 ml jabolčnega kisa
Mešanica za kompot
2 l vode (po potrebi več)
700 g sladkorja (lahko manj ali več)
1 čajna žlička kličkov
2 cimetovi palčki