
Sestavine
5 večjih steklenic (1 liter)
5 kg breskev
2 l vode
500 g sladkorja
2 limoni - samo sok
Breskov džem
droži od breskev
2 jedilni žlici sladkorja
2 čajni žlički cimeta
1 limona - sok
Postopek
1
Zrele breskve narežemo, spasiramo s paličnim mešalnikom ali zmeljemo skozi sokovnik. Če jih sisnemo skozi sokovnik, droži ne zavržemo.
2
Sok prelijemo v velik lonec in segrevamo. Ko zavre, dolijemo 2 l vode in dodamo sladkor. Mešamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi.
3
Dodamo sok limone in ko zavre, kuhamo še 15 minut.
4
Sok napolnimo v vroče steklenice in zadelamo z zamaški. Pokrite steklenice z odejo ohladimo čez noč. Hranimo v hladen prostor. Odprto steklenico hranimo v hladilniku.
Breskov džem
5
Droži od breskev ne zavržemo. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom. Dodamo cimet, sok limone in sladkor ter vse skupaj ob mešanju kuhamo 15 minut.
6
Napolnimo kozarce in zadelamo s pokrovi. Ohladimo pod odejo. Odprt kozarec hranimo v hladilniku.
KategorijaOzimnica, Sokovi in sirupi
Sestavine
5 večjih steklenic (1 liter)
5 kg breskev
2 l vode
500 g sladkorja
2 limoni - samo sok
Breskov džem
droži od breskev
2 jedilni žlici sladkorja
2 čajni žlički cimeta
1 limona - sok