
Sestavine
z 4 osebe
400 g gladke moke T500
300 ml mleka
4 jajca
5 večjih bezgovih cvetov
1 ščep soli
1 čajna žlička pecilnega praška
1 jedilna žlica kisle smetane
Cvrtje
500 ml sončnično olje za cvrtje ali druge maščobe
Postopek
1
Naberemo lepe bogate bezgove cvetove s peclji. Izogibamo se nabiranju ob cestah.
Priprava zmesi
2
Mleku dodamo sol, jajca, moko in pecilni prašek. Z mešalnikom temeljito zmešamo. Na koncu dodamo še kislo smetano in ponovno premešamo. V kolikor je zmes redka dodamo moko. Zmes mora biti gosta (kot za šmorn - carski praženec).
3
V ponvi segrejemo olje. Očiščeno bezgovo cvetje namočimo v pripravljeno zmes in polagamo v vroče olje. Cvremo 3 do 4 minute na prvi strani.
4
Peclje odrežemo in cvremo 3 do 4 minute na drugi strani. Ko zrezek obrnemo, ga z vilicami prepikamo, da se lepo počasi prepečejo. Pečene odlagamo na cedilko.
5
Poljubno posujemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo vroče. Zraven se odlično prileže zelena solata.
KategorijaGlavne jedi
Sestavine
z 4 osebe
400 g gladke moke T500
300 ml mleka
4 jajca
5 večjih bezgovih cvetov
1 ščep soli
1 čajna žlička pecilnega praška
1 jedilna žlica kisle smetane
Cvrtje
500 ml sončnično olje za cvrtje ali druge maščobe