Sestavine
Postopek
Fižol očistimo in ga operemo ter narežemo.
V loncu zavremo vodo, dodamo sol in celi poper. Ko se sol raztopi, dodamo opran fižol in ga kuhamo cca. 50 minut. Vmes preverimo, da se ne razkuha. Zadnjih 10 minut kuhanja dodamo kis. Pustimo, da ponovno prevre in pripravimo čiste kozarce. Naložimo fižol do vrha in prilijemo tekočino, v kateri smo kuhali fižol.
Zadelamo s pokrovi in jih pokrijemo z odejo obrnjene na pokrov. Pustimo, da se ohladijo čez noč.
Tako pripravljeni solati dodamo samo še nasekljano čebulo, česen, bučno olje in po potrebi še sol.
Namig:
Čas kuhanja je odvisen od sorte fižola in debelosti stroka. Zato preverjamo med kuhanjem, da se ne razkuha. Približno po 30 minut minutah naredimo preizkus kuhanja, če je fižol mehkejši na ugriz (Al dente ) je dovolj kuhan. Ne sme razpadat, ker se še v topli mešanici zmehča.
Sestavine
Postopek
Fižol očistimo in ga operemo ter narežemo.
V loncu zavremo vodo, dodamo sol in celi poper. Ko se sol raztopi, dodamo opran fižol in ga kuhamo cca. 50 minut. Vmes preverimo, da se ne razkuha. Zadnjih 10 minut kuhanja dodamo kis. Pustimo, da ponovno prevre in pripravimo čiste kozarce. Naložimo fižol do vrha in prilijemo tekočino, v kateri smo kuhali fižol.
Zadelamo s pokrovi in jih pokrijemo z odejo obrnjene na pokrov. Pustimo, da se ohladijo čez noč.
Tako pripravljeni solati dodamo samo še nasekljano čebulo, česen, bučno olje in po potrebi še sol.
Namig:
Čas kuhanja je odvisen od sorte fižola in debelosti stroka. Zato preverjamo med kuhanjem, da se ne razkuha. Približno po 30 minut minutah naredimo preizkus kuhanja, če je fižol mehkejši na ugriz (Al dente ) je dovolj kuhan. Ne sme razpadat, ker se še v topli mešanici zmehča.