0

Polžek s kakavom in sezamom

Deli recept:

Polžek s kakavom in sezamom 2
Preračunaj sestavine1 Porcija
Čas priprave1 hSkupni čas2 h

Sestavine

 500 g namenske moke za kvašeno testo
 350 ml toplega mleka
 70 g sladkorja
 50 g stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 ščep soli
Za polovico testa
 3 jedilne žlice temnega kakava
Premaz in posip
 1 jajce za premaz
 1 čajna žlička sezamovih semen za posip
 ostra moka T400 za delovno površino
Pripomočki

Postopek

1

Moki dodamo sol in sladkor ter premešamo. Na sredino zdrobimo kvas in nanj prelijemo toplo mleko. Premešamo z moko in pustimo vzhajati 10 minut.

20220904 170015

2

Prilijemo stopljeno maslo in dodamo jajce.

20220904 170051

3

Z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom zmešamo v gladko testo.

20220904 170143

4

Mešamo tako dolgo, da se testo loči od posode.

20220904 170410

5

Testo razdelimo na dve polovici. Prvo polovico preložimo na delovno površino in pregnetemo v hlebček.

20220904 170558

6

Drugi polovici dodamo kakav.

20220904 170600

7

Zgnetemo v gladko testo.

20220904 170843

8

Delovno površino pomokamo z moko in oblikujemo oba hlebčka.

20220904 171136

9

Pokrijemo in pustimo vzhajati 35 minut. Vzhajanje lahko podaljšamo v kolikor imamo hladen prostor.

20220904 171145

10

Pomokamo vzhajan beli hlebček.

20220904 172238

11

In pomokamo temni hlebček.

20220904 172233

12

Vsakega posebej razvaljamo na debelino 5 do 8 mm.

20220904 172359

13

Temno testo položimo na svetlo testo.

20220904 172418

14

Z valjarjem razvaljamo po celi dolžini in širini.

20220904 172510

15

Zavijemo.

20220904 172535

16

Oblikujemo v polža.

20220904 172606

17

Robove stisnemo s testom, da se zlepita oba testa.

20220904 172639

18

Položimo na pekač s silikonsko podlogo za peko ali ga obložimo s peki papirjem.

20220904 172810

19

Premažemo ga z jajcem in posujemo s sezamovimi semeni. Pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajanje podaljšajmo glede na toploto v prostoru.

20220904 174628

20

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

20220904 182316

21

Pečenega polžka pustimo, da se na pekaču ohladi.

20220904 182416

22

Desko, na kateri bomo rezali posujemo s sladkorjem v prahu. Po želji še s sladkorjem v prahu posujemo po vrhu. Razrežemo in ponudimo h kozarcu mleka, čaju ali kakavu. Odličen zajtrk in večerja.

20220904 190228

Sestavine

 500 g namenske moke za kvašeno testo
 350 ml toplega mleka
 70 g sladkorja
 50 g stopljenega masla
 30 g svežega kvasa
 1 jajce
 1 ščep soli
Za polovico testa
 3 jedilne žlice temnega kakava
Premaz in posip
 1 jajce za premaz
 1 čajna žlička sezamovih semen za posip
 ostra moka T400 za delovno površino
Pripomočki

Postopek

1

Moki dodamo sol in sladkor ter premešamo. Na sredino zdrobimo kvas in nanj prelijemo toplo mleko. Premešamo z moko in pustimo vzhajati 10 minut.

20220904 170015

2

Prilijemo stopljeno maslo in dodamo jajce.

20220904 170051

3

Z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom zmešamo v gladko testo.

20220904 170143

4

Mešamo tako dolgo, da se testo loči od posode.

20220904 170410

5

Testo razdelimo na dve polovici. Prvo polovico preložimo na delovno površino in pregnetemo v hlebček.

20220904 170558

6

Drugi polovici dodamo kakav.

20220904 170600

7

Zgnetemo v gladko testo.

20220904 170843

8

Delovno površino pomokamo z moko in oblikujemo oba hlebčka.

20220904 171136

9

Pokrijemo in pustimo vzhajati 35 minut. Vzhajanje lahko podaljšamo v kolikor imamo hladen prostor.

20220904 171145

10

Pomokamo vzhajan beli hlebček.

20220904 172238

11

In pomokamo temni hlebček.

20220904 172233

12

Vsakega posebej razvaljamo na debelino 5 do 8 mm.

20220904 172359

13

Temno testo položimo na svetlo testo.

20220904 172418

14

Z valjarjem razvaljamo po celi dolžini in širini.

20220904 172510

15

Zavijemo.

20220904 172535

16

Oblikujemo v polža.

20220904 172606

17

Robove stisnemo s testom, da se zlepita oba testa.

20220904 172639

18

Položimo na pekač s silikonsko podlogo za peko ali ga obložimo s peki papirjem.

20220904 172810

19

Premažemo ga z jajcem in posujemo s sezamovimi semeni. Pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajanje podaljšajmo glede na toploto v prostoru.

20220904 174628

20

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 40 minut. Peko prilagodimo pečici.

20220904 182316

21

Pečenega polžka pustimo, da se na pekaču ohladi.

20220904 182416

22

Desko, na kateri bomo rezali posujemo s sladkorjem v prahu. Po želji še s sladkorjem v prahu posujemo po vrhu. Razrežemo in ponudimo h kozarcu mleka, čaju ali kakavu. Odličen zajtrk in večerja.

20220904 190228

Notes

Polžek s kakavom in sezamom

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO