
Sestavine
Postopek
Dozorele koške koprca porežemo.

Semena ločimo od stebel.

Pospravimo v posodico in hranimo v kozarcu ali posodi s pokrovom.

Vodo zavremo in vanjo vsujemo semena koprca, kumine in janeža.

Pokrijemo in pustimo počivati celi dan.

Odcedimo in postrežemo.

Lastnosti in uporaba: Koprc je ljudsko ime za grenki navadni komarček. Že naše babice in mame so dojenčkom, ki so imeli krče - kolike, kuhali čaj iz koprca. Dodali so mu še semena kumine in janeža.
Čaj iz koprca blagodejno vpliva na prebavo. Uporablja se pri napenjanju in umirjanje krčev pri dojenčkih. Pospešuje prebavo, pomaga pri nespečnosti in slabosti po kakšni hrani, ki nam obleži v trebuhu. Vsebuje kalij, kalcij, magnezij in vitamina C, ki so potrebni za naš organizem.
Uporabljamo samo semena in iz njih pripravljamo čaj. Čaj pomaga pri izločanju urina in blata. Če imamo slab zadah v ustih, prežvečimo malo semen.
Odrasli ga lahko pijemo 2 do 3 skodelice na dan brez sladila ali dodamo žličko meda. Dojenčkom ga dajemo po žličkah, najbolje brez sladila.
Mamice, ki dojijo lahko pijejo čaj večkrat na dan po celo skodelico. Pospešuje izločanje mleka. Prav tako se čaj uporablja za pomiritev menstrualnih krčev.








