0

Zelenjavna jušna osnova

Deli recept:

Zelenjavna jusna osnova (2)
Preračunaj sestavine2 Porciji
Čas priprave50 minSkupni čas2 h

Sestavine

4 manjši kozarci (320 ml)
 50 ml olivnega olja ali druge maščobe
 50 g soli
 3 večje korenčke
 3 večje peteršilje - koren
 2 čajni žlički kurkume v prahu ali 1 mala sveža
 1 por z zelenjem
 1 večja bela čebula
 1 mala rdeča čebula
 1 srednje debela koleraba
 1 šopek sesekljanega peteršilja (list)
 ½ gomolja zelene z zelenjem
 1 čajna žlička mletega popra

Postopek

1

Vso zelenjavo očistimo.

20240716 172647

2

Narežemo na kocke, zelenje sesekljamo.

20240716 174207

3

V ponev dolijemo maščobo in vanjo vsujemo vso pripravljeno zelenjavo. Premešamo in dušimo 10 minut.

20240716 174441

4

Dodamo sesekljani peteršilj in ponovno mešamo med dušenjem.

20240716 175334

5

Dodamo pasterizirano korenje, poper in sol.

20240716 175413

6

Premešamo in dušimo 15 minut.

20240716 175436

7

Ko zelenjava spusti sok, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.

20240716 175746

8

S paličnim mešalnikom zmiksamo.

20240716 180120

9

Dodatno še zmeljemo z blenderjem.

20240716 180345

10

Vsujemo vse v lonec in dodamo kurkumo. Premešamo.

20240716 181013

Priprava kock
11

Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj vsujemo pripravljeno zmes.

20240716 181418

12

Porazdelimo po pekaču in zamrznemo čez noč.

20240716 183013

13

Naslednji dan razrežemo na kocke in zamrznemo.

Namig: Kocke lahko zavijemo v peki papir in jih ponovno zamrznemo.

20240717 163247

Priprava paste v kozarcu
14

Če smo ljubitelji pripravljene ozimnice v kozarcih, pasto prevremo.

20240717 164613

15

Napolnimo v kozarce in jih zadelamo s pokrovi.

20240717 165500

16

Pripravimo si pekač z vodo in vanj postavimo kozarce. Pečico vklopimo na 120 stopinj in pasteriziramo 30 minut. Kozarce ohladimo čez noč v pečici.

20240717 165954

17

Hranimo v temen in hladen prostor, najbolje v hladilniku. Odprt kozarec hranimo do porabe v hladilniku.

Obstojno v hladilniku: ca 7 dni

Namig:
Priporočam, da narežemo kocke. Zavijemo v alu folijo ali peki papir in zamrznemo.

 

20240717 165647

Priprava jušne osnove
18

Zavremo 1 l vode. Dodamo 2 jedilni žlici jušne osnove - paste. Premešamo. Po svojem okusu še dodamo sol in poper.

20240717 170042

19

Tako pripravljeno jušno osnovo uporabljamo pri zalivanju pečenk, zelenjavnih jedi ali si na hitro pripravimo juho in vanjo zakuhamo domače rezance, ribano kašo ali pripravimo zdrobove žličnike z drobnjakom.

20240717 170439

Kategorija,

Sestavine

4 manjši kozarci (320 ml)
 50 ml olivnega olja ali druge maščobe
 50 g soli
 3 večje korenčke
 3 večje peteršilje - koren
 2 čajni žlički kurkume v prahu ali 1 mala sveža
 1 por z zelenjem
 1 večja bela čebula
 1 mala rdeča čebula
 1 srednje debela koleraba
 1 šopek sesekljanega peteršilja (list)
 ½ gomolja zelene z zelenjem
 1 čajna žlička mletega popra

Postopek

1

Vso zelenjavo očistimo.

20240716 172647

2

Narežemo na kocke, zelenje sesekljamo.

20240716 174207

3

V ponev dolijemo maščobo in vanjo vsujemo vso pripravljeno zelenjavo. Premešamo in dušimo 10 minut.

20240716 174441

4

Dodamo sesekljani peteršilj in ponovno mešamo med dušenjem.

20240716 175334

5

Dodamo pasterizirano korenje, poper in sol.

20240716 175413

6

Premešamo in dušimo 15 minut.

20240716 175436

7

Ko zelenjava spusti sok, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut.

20240716 175746

8

S paličnim mešalnikom zmiksamo.

20240716 180120

9

Dodatno še zmeljemo z blenderjem.

20240716 180345

10

Vsujemo vse v lonec in dodamo kurkumo. Premešamo.

20240716 181013

Priprava kock
11

Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj vsujemo pripravljeno zmes.

20240716 181418

12

Porazdelimo po pekaču in zamrznemo čez noč.

20240716 183013

13

Naslednji dan razrežemo na kocke in zamrznemo.

Namig: Kocke lahko zavijemo v peki papir in jih ponovno zamrznemo.

20240717 163247

Priprava paste v kozarcu
14

Če smo ljubitelji pripravljene ozimnice v kozarcih, pasto prevremo.

20240717 164613

15

Napolnimo v kozarce in jih zadelamo s pokrovi.

20240717 165500

16

Pripravimo si pekač z vodo in vanj postavimo kozarce. Pečico vklopimo na 120 stopinj in pasteriziramo 30 minut. Kozarce ohladimo čez noč v pečici.

20240717 165954

17

Hranimo v temen in hladen prostor, najbolje v hladilniku. Odprt kozarec hranimo do porabe v hladilniku.

Obstojno v hladilniku: ca 7 dni

Namig:
Priporočam, da narežemo kocke. Zavijemo v alu folijo ali peki papir in zamrznemo.

 

20240717 165647

Priprava jušne osnove
18

Zavremo 1 l vode. Dodamo 2 jedilni žlici jušne osnove - paste. Premešamo. Po svojem okusu še dodamo sol in poper.

20240717 170042

19

Tako pripravljeno jušno osnovo uporabljamo pri zalivanju pečenk, zelenjavnih jedi ali si na hitro pripravimo juho in vanjo zakuhamo domače rezance, ribano kašo ali pripravimo zdrobove žličnike z drobnjakom.

20240717 170439

Notes

Zelenjavna jušna osnova

Deli recept:
0
KOŠARICA
Vaša košarica je praznaV TRGOVINO